Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2021

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέας Αγγλίας Βασίλης Καυκάς στον «Ε.Κ.» για την Ελλάδα και την Ομογένεια

  Κυριακή, 5 Σεπτεμβρίου, 2021

Του Θεοδώρου Καλμούκου

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Βασίλειος Καυκάς (δεξιά) και ο πρώην πρόεδρος κ.Μιλτιάδης Αθανασόπουλος. Φωτογραφία: "Ε.Κ.


ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Νέας Αγγλίας κ. Βασίλης Καυκάς, επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα επί ένα μήνα σχεδόν και σε συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» είπε πολλά ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά, για την Ελλάδα και τις σχέσεις της με την Ομογένεια.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυξ»: Πώς θα χαρακτηρίζατε την πρόσφατη επίσκεψή σας στην Ελλάδα;

Βασίλης Καυκάς: Ήταν μία επιβεβλημένη επίσκεψη και εν μέσω κορωνοϊού, δεδομένου ότι πρόσφατα σκοτώθηκε σε τροχαίο, η Αλίκη, 23 χρονών, κόρη του ανιψιού μου, και έπρεπε να βοηθήσω, ψυχολογικά και από κοντά, την οικογένεια. Από την άλλη μεριά βρήκα το χρόνο να συναντηθώ με πολλούς παράγοντες τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια.

«Ε.Κ.»: Σε τι σημείο τη βρήκατε, κατά τη γνώμη σας, θεσμικά, κοινωνικά, οικονομικά;

Β. Καυκάς: Η Ελλάδα που είδα φέτος είναι μία άλλη Ελλάδα. Ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια όχι μόνο οικονομική, αλλά σε πολλά επίπεδα. Υπάρχει έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος. Πολλοί ζούνε για το σήμερα και τον εαυτό τους. Οι περισσότεροι περιμένουν από το κράτος, περιμένουν την επιδότηση. Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εύρεσης εργασίας. Η ύπαιθρος υποφέρει. Τα χωριά ερήμωσαν. Λίγοι είναι οι νέοι που έμειναν στα χωριά και στην ύπαιθρο. Δεν υπάρχουν δρόμοι και έργα υποδομής. Σταθμεύουν τα αυτοκίνητα όπου να 'ναι, ακόμα και στα πεζοδρόμια και σε χώρους που έχουν διαμορφωθεί για πρόσβαση στους συνανθρώπους μας που έχουν ειδικές ανάγκες. Είδα λαθρομετανάστες που έκαναν παιδιά στην Ελλάδα να περνούν καλύτερα από τους ντόπιους αφού το κράτος τους δίνει επιχορηγήσεις και αυτοί κάθονται στις καφετέριες.

«Ε.Κ.»: Είχατε την ευκαιρία να συναντηθείτε με κυβερνητικούς παράγοντες λόγω της ιδιότητάς σας ως Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας;

Β. Καυκάς: Βρέθηκα στην εναρκτήρια τελετή του Συνεδρίου της AHEPA μαζί με άλλους Προέδρους Ελληνο-Αμερικανικών Ομοσπονδιών και συνάντησα πολλούς παράγοντες. Επίσης, είχα συσκέψεις στα γραφεία κυβερνητικών παραγόντων μεταξύ αυτών του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού κ. Γιάννη Χρυσουλάκη με τους οποίους ανταλλάξαμε σκέψεις. Τους προσκάλεσα να έρθουν στη Βοστώνη και εάν οι συνθήκες το επιτρέψουν ο κ. Βλάσης ήταν να έρθει στις ΗΠΑ και στη Βοστώνη τους επόμενους μήνες. Με την αντικατάστασή του από τον Πρωθυπουργό αυτό βέβαια δεν θα γίνει. Εύχομαι ο νέος υφυπουργός για την ελληνική Ομογένεια να κάνει κάτι. Δεν βλέπω όμως να γνωρίζει τον Απόδημο Ελληνισμό και έχω πολλές αμφιβολίες για την αναβάθμιση των σχέσεων.

Εθνικός Κήρυξ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς Νέας Αγγλίας ενημερώνει στη γενική συνέλευση. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΑΓΓΛΙΑΣ

Επίσης, παρευρέθηκα στα αποκαλυπτήρια του αγάλματος του Κλεισθένη στο Δημαρχείο του Αιγάλεω και εδώ θέλω να συγχαρώ τον αεικίνητο Μιχάλη Σέρβο και την Ομοσπονδία Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων Φλόριδας και τον πρόεδρό κ. Μιχάλη Αλεξάνδρου. Είχα σύσκεψη με τον Δήμαρχο Καλαμάτας για την Αδελφοποίηση Καλαμάτας - Λόουελ. Συναντήσεις και συσκέψεις με βουλευτές και δημάρχους για τη σύσφιγξη των σχέσεων.

«Ε.Κ.»: Τι αποκομίσατε από τις συναντήσεις και επαφές σας; Σε μία κλίμακα από το μηδέν μέχρι το δέκα πόσο ενδιαφέρονται αληθινά και πραγματικά για την Ομογένεια;

Β. Καυκάς: Επιφανειακά φαίνεται ότι ενδιαφέρονται αλλά αμφιβάλλω ότι υπάρχει ενδιαφέρον για την απλή Ομογένεια. Εάν κατάλαβα καλά το ενδιαφέρον περιορίζεται σε ευκατάστατους ομογενείς και όχι στην οργανωμένη Ομογένεια. Ελπίζω να κάνω λάθος. Είμαι εθελοντής για τον Ελληνισμό πολλά χρόνια και είναι πολλοί καλοί Έλληνες και καλές Ελληνίδες που επώνυμα ή ανώνυμα εργάζονται για τον Ελληνισμό. Εργαζόμαστε και συνεργαζόμαστε αφιλοκερδώς. Έχει μεγάλη σημασία να υποστηριχθεί η Νεολαία μας, οι αυριανοί ηγέτες της παροικίας μας.

«Ε.Κ.»: Αλήθεια πώς μας βλέπουν την Ομογένεια τόσο οι σημερινοί κυβερνώντες, όσο και οι υπόλοιποι της κομματοκρατίας;

Β. Καυκάς: Αντιλήφθηκα ότι τους ενδιαφέρει η καρέκλα και η επανεκλογή τους. Δεν νομίζω ότι υπάρχει σοβαρό σχέδιο για την αναβάθμιση των σχέσεων. Θεωρώ ότι μείναμε μόνοι μας. Σε συζητήσεις και για την ψήφο των ομογενών αντιλήφθηκα ότι γίνεται πολύ θόρυβος για το τίποτα αφού τα τρία μεγάλα κόμματα φαίνεται ότι τα έχουν βρει μεταξύ τους και θα βγάζουν ένα βουλευτή Επικρατείας το καθένα από το εξωτερικό και μάλλον σκοπεύουν να υποδεικνύουν τον υποψήφιο.

Από την άλλη μεριά είδα ότι στις Δημόσιες Υπηρεσίες παραμένει το status quo. Υπάλληλοι που σε κοιτάζουν με μισό μάτι λες και τους ενοχλείς. Στην Εφορία, στην Εθνική Τράπεζα και άλλες υπηρεσίες. Βρέθηκα στην Εθνική Τράπεζα που ο ένας και μοναδικός ταμίας (από τέσσερις που έπρεπε να είναι) σηκώθηκε και έφυγε για 10 λεπτά γιατί μάλωσε με μία κυρία. Σε άλλη περίπτωση η Εφορία με έστειλε σε ιδιώτη λογιστή να μου κάνει αίτηση για να μπορώ να πάρω το taxis on line και μετά ξαναπήγα στην Εφορία για να μου το περάσουν στον υπολογιστή!

«Ε.Κ.»: Εσείς τι τους είπατε; Θα μας λέγατε κάποιες πτυχές των συζητήσεών σας;

Β. Καυκάς: Τους είπα την γνώμη μου, τις θέσεις της Ομοσπονδίας μας και το μήνυμα που έχω πάρει και από άλλες Ομοσπονδίες των ΗΠΑ. Δυστυχώς η πανδημία είναι πρόβλημα και πολλά από τα σχέδιά μας και εκδηλώσεις σταμάτησαν και μόνο με το διαδίκτυο επικοινωνούσαμε. Τώρα και μετά τον εμβολιασμό αρχίσαμε και πάλι.

Η Ομογένεια είναι στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και πρέπει να συνεργαστούν μαζί μας ουσιαστικά σε πολλά θέματα και επίπεδα. Δεν νομίζω ότι γνωρίζουν την Ομογένεια όπως ο πρώην υφυπουργός κ. Αντώνης Διαματάρης. Εύχομαι να πήραν το μήνυμα και να υλοποιήσουν τις προτάσεις μας που έχουν να κάνουν με την Νεολαία, τα πολιτιστικά, τα προβλήματα που έχουμε όταν επισκεπτόμαστε την Ελλάδα στις διεκπεραιώσεις εγγράφων. Μιλήσαμε για τον τουρισμό που είναι μεγάλο κεφάλαιο για την Οικονομία της Ελλάδας. Επίσης μιλήσαμε για εξαγωγές προϊόντων από την Ελλάδα και άλλα. Οι προσκλήσεις στην Ελλάδα των ελληνικής καταγωγής μικροπολιτικών (σε τοπικό επίπεδο) να κάνουν τουρισμό δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα. Πολύ θόρυβος για το τίποτα. Συνεχίζουν να ξοδεύουν χρήματα για part time πολιτικούς-τουρίστες οι οποίοι ούτε δύναμη έχουν, αλλά και κάπου υπάρχει conflict με αυτό που έχουν εκλεγεί.

Υπάρχει χώρος και τρόπος συνεργασίας με την Ομογένεια και περιμένουμε να αναλάβουν τις υποχρεώσεις τους, τώρα. Εχουμε παιδιά και έχουμε κάνει αγώνες να τα κρατάμε Έλληνες στη Διασπορά, χρειαζόμαστε βοήθεια. Ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε πει «Η Ομογένεια είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχος της Ελλάδας». Ας καταλάβουν τόσο οι κυβερνώντες όσο και όλο το πολιτικό φάσμα ότι μόνο με Εθνική στρατηγική για την Ομογένεια η Ελλάδα θα έχει μαζί της την Ομογένεια.

«Ε.Κ.»: Τι μπορεί να προσδοκά η Ομογένεια όχι μόνο από τους σημερινούς κυβερνώντες, αλλά και γενικότερα από όλο το πολιτικό φάσμα;

Β. Καυκάς: Με συνεργασία μπορούμε να πάμε μπροστά τον Ελληνισμό και την κοινωνία μας, μπορούμε να πάμε μπροστά την Ελλάδα. Οι Σύλλογοί μας και οι Ομοσπονδίες δεν είναι «καφενεία» όπως μου είπε Ελληνίδα διπλωμάτης πριν μερικούς μήνες. Θα πρέπει να μάθουν ότι και τα καφενεία έπαιξαν το δικό τους ρόλο στην διατήρηση της Ελληνικής Ταυτότητας. Αλίμονο εάν περνούν τέτοια μηνύματα στην κυβέρνηση. Πολλοί παράγοντες παίζουν το δικό τους ρόλο στη διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας και της Ελληνικής Ταυτότητας όπως οι Κοινότητές μας, οι Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες. Ελπίζω η επικοινωνία και η αναβάθμιση των σχέσεων να συνεχιστεί για να έχουμε καλά αποτελέσματα. Διαφορετικά τα προβλήματα θα μεγαλώσουν και αυτό δεν θα είναι καλό για την Ελλάδα.

«Ε.Κ.»: Έχετε γνώμη για τις πυρκαγιές καθότι τις βιώσατε εκ του συστάδην;

Β. Καυκάς: Σαν αυτές τις ημέρες έγιναν οι φονικές πυρκαγιές του 2007. Δυστυχώς δεν μας έχουν διδάξει. Και φέτος η καταστροφή είναι μεγάλη. Βρέθηκα στην Ηλεία και είδα τα πυροσβεστικά αεροσκάφη και τα ελικόπτερα που έπαιρναν νερό από το φράγμα Πηνειού, και κάθε φορά ήταν 5-6 στη σειρά, συνέχεια από την Ανατολή μέχρι και τη Δύση του ήλιου. Περνούσαν για πολλές ημέρες για να σβήσουν τις φωτιές στην Αρχαία Ολυμπία, στην Αρκαδία, στην Αχαΐα και στη Λακωνία. Πηγαίνοντας στην Καλαμάτα, στην Τρίπολη, στη Σπάρτη και στο Γύθειο είδα την καμένη γη, την καταστροφή. Όπως είδα και στην Αχαΐα, στην Εύβοια, στην Αττική. Υποθέτω ότι κάποιες από τις φωτιές ανάβουν μόνες τους από τη μεγάλη ζέστη, την πολύμηνη ανομβρία, τα γυαλιά, τα μπουκάλια που πετούν… αλλά κάποιες άλλες ανάβουν από τον άνθρωπο είτε εσκεμμένα είτε από ανευθυνότητα. Αντιπυρικές ζώνες δεν υπάρχουν και ο εθελοντισμός είναι λιγοστός. Κάποιοι είπαν ότι οι λόφοι και οι πλαγιές είναι για ανεμογεννήτριες και ηλιακά πάρκα και το ονομάζουν ευρωπαϊκό κράτος που κοιτάζει προς την Ελλάδα για φθηνή ενέργεια. Όπως και να είναι, οι ευθύνες είναι μεγάλες και ο δήμος, η περιφέρεια, το κράτος και οι ντόπιοι έχουν ευθύνη, μεγάλη ευθύνη. Μόνο με συνεχή ενημέρωση, υποδομές και με υπευθυνότητα θα περιοριστεί η καταστροφή από τις φωτιές.

«Ε.Κ.»: Θα μπορούσε ένας ομογενής των ΗΠΑ να επιστρέψει και να κατοικίσει στη σημερινή Ελλάδα;

Β. Καυκάς: Ίσως για διακοπές. Η Ελλάδα είναι το καλύτερο οικόπεδο στον κόσμο απλά πρέπει να κάνουν προγράμματα με στρατηγική που θα μπορούν να επιστρέψουν οι Ελληνες της Διασποράς για εργασία και μόνιμη κατοικία. Για εμάς η Ελλάδα δεν έχει μόνο συναισθηματικούς λόγους. Εχουμε εργαστεί για τα δίκαια της Ελλάδας και συχνά κτυπάμε τις πόρτες των Αμερικανών πολιτικών να βοηθούν την Ελλάδα. Δυστυχώς, βλέπω ότι μόνο με την ιστορία μας, τις ωραίες παραλίες και τον καλό καιρό νομίζουν ότι θα προσελκύσουν τον Ελληνισμό. Χρειάζεται να βάλουν μπροστά και να υλοποιήσουν σχέδια και σε αυτό πρέπει να συμβάλλουν οι ηγέτες και όλο το πολιτικό φάσμα. Αλλιώς, η Ελλάδα θα γίνει μία κοινωνία από λαθρομετανάστες και αμφιβάλλω εάν θα κρατηθούν οι αξίες που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Γι' αυτές τις αξίες εργαζόμαστε στη Διασπορά.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου