Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Οι γαλοπούλες που φοβούνται τα Χριστούγεννα

  Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2021

Είναι, βλέπετε μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο Ομπάμα, αλλά και ο Κλίντον κατά των εχθρών (εσωτερικών και εξωτερικών) των Ηνωμένων Πολιτειών.


Οι γαλοπούλες που φοβούνται τα Χριστούγεννα

Η φράση (ή ατάκα, πείτε την όπως θέλετε) του Πρωθυπουργού ότι «οι γαλοπούλες δεν βιάζονται να έρθουν τα Χριστούγεννα», που πολλοί την σχολίασαν με έβαλε σε υποψίες. Είναι, βλέπετε μια φράση που είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν ο Ομπάμα, αλλά και ο Κλίντον κατά των εχθρών (εσωτερικών και εξωτερικών) των Ηνωμένων Πολιτειών.
Πώς έφθασε λοιπόν στα χείλη του Πρωθυπουργού; Ο συνομιλητής μου στο Μαξίμου με διαβεβαίωσε ότι η ατάκα αυτή ακούστηκε από πρωθυπουργικούς συνεργάτες σε μια από τις πολλές συσκέψεις που έγιναν για την ΔΕΘ στο Γραφείο Τύπου  και του άρεσε του Μητσοτάκη (που, είπε ότι την γνώριζε από τα βιβλία και τις ομιλίες των Κλίντον και Ομπάμα) και αποφάσισε να την χρησιμοποίησε στην συνέντευξη τύπου. Πότε όμως; Όταν κλήθηκε να σχολιάσει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε αποδρομή και συνεπώς οι εκλογές θα έρθουν γρηγορότερα.
Ο συνομιλητής μου ωστόσο  με διόρθωσε λέγοντας ότι μπορεί να την έχουν χρησιμοποιήσει οι Αμερικανοί Πρόεδροι, αλλά ο «νονός» της δεν είναι άλλος από τον Τσώρτσιλ. Αυτός ο αθυρόστομος Πρωθυπουργός της Βρετανίας την χρησιμοποίησε πρώτος και γενικά  την φράση με τις γαλοπούλες και τα Χριστούγεννα την χρησιμοποιούν αρκετές φορές οι Αγγλοσάξονες, είτε όταν πλησιάζουν τα Χριστούγεννα, είτε όταν πλησιάζει η Ημέρα των Ευχαριστιών.
Όταν τον ρώτησα γιατί δεν χρησιμοποίησε ο Πρωθυπουργός μια πιο ελληνική βερσιόν, ας πούμε αυτή με τα αρνιά και το Πάσχα, μου είπε ότι  προτίμησε τις γαλοπούλες και τα Χριστούγεννα για να βάλει ένας τέλος στα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Να σημειώσω εδώ ότι στην Αμερική οι γαλοπούλες φοβούνται περισσότερο την ημέρα των Ευχαριστιών, παρά τα Χριστούγεννα. Μάλιστα ο εκάστοτε Πρόεδρος των ΗΠΑ χαρίζει στις 25 Νοεμβρίου,  σε ειδική εκδήλωση που γίνεται στον Λευκό Οίκο τη ζωή σε μια γαλοπούλα, δίνοντας της χάρη.
***
Τα δεξιόμετρα, τα αριστερόμετρα και τα χιλιόμετρα
Όμως, όπως με πληροφορούν, απόλυτα δική του Πρωθυπουργού (και όχι δανεισμένη από κάποιον Αμερικανό Πρόεδρο ή από Βρετανό Πρωθυπουργό) ήταν η παρομοίωση για τα δεξιόμετρα και αριστερόμετρα που, όπως είπε, δεν χρησιμοποιεί για να επιλέγει τους υπουργούς του, τους οποίους,   αντίθετα κρίνει με τα χιλιόμετρα που κάνουν  προς τα εμπρός.
***

Όταν ο Μητσοτάκης συνάντησε τον… Ντάλτον

Ο πρωθυπουργός, όπως φαίνεται σε story που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Instagram βλέπει έναν καβαλάρη- κτηνοτρόφο από το Δάμασι να έρχεται προς το μέρος του και τον πλησιάζει και αυτός. «83 είμαι» του λέει ο κτηνοτρόφος, με τον πρωθυπουργό να του απαντά «με το άλογο τα επιτηρείς όλα εδώ, ε;».
Ο κτηνοτρόφος λέει αφότου έδωσαν τα χέρια με τον πρωθυπουργό πως γεννήθηκε το 1938 και το ’38 έγινε και το σχολείο της περιοχής. «Τώρα έχουμε καινούργιο σχολείο, να πας να το δεις, να δεις τι ωραίο που είναι», απαντά ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον καβαλάρη κτηνοτρόφο να του λέει «αυτό το σχολείο που φτιάχνεις εσύ θα μείνει στην ιστορία».
Στην συνέχεια ο πρωθυπουργός λέει στον κτηνοτρόφο πως από την 1η Οκτωβρίου έχει χαμηλότερο ΦΠΑ στις ζωοτροφές, συνεχίζει ωστόσο λέγοντας πως «αν και τρώνε εδώ μια χαρά τα γελάδια». «Είσαι ήρωας» απαντά ο κτηνοτρόφος λέγοντας στην συνέχεια «Ντάλτον με φωνάζουν, είχα πάει και στην Αμερική». Μόνον που δεν διευκρίνισε ποιον από τους αδελφούς Ντάλτον. εννοούσε Τον Αβερελ, τον Τζόε, τον Τζακ ή τον Γουίλιαμ;
***
Ποιοι φοβούνται ότι τα σχολεία θα ξανακλείσουν
Να λοιπόν, χτύπησε, το πρώτο κουδούνι. Αλλά το στοίχημα είναι να μην χτυπήσει συναγερμός. Άνοιξαν τα σχολεία. Αλλά να μην κλείσουν. Να μην αντικατασταθούν για ακόμη μια χρονιά οι σχολικές αίθουσες από παιδικά δωμάτια με απομακρυσμένους υπολογιστές. Ποιος αλήθεια φοβάται ότι θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων τώρα που άνοιξαν τα σχολεία; Οι εμβολιασμένοι δεν φοβούνται, άρα αυτοί που φοβούνται είναι οι ανεμβολίαστοι.
Και όπως μου λέει ο καθηγητής του LSE Ηλίας Μόσιαλος, οι ανεμβολίαστοι έχουν μια ευκαιρία να αναχαιτίσουν την διασπορά του ιού στα σχολεία: Να εμβολιαστούν και αυτοί και τα παιδιά τους άνω των 12 ετών. Οπως έχουν κάνει προηγμένες χώρες για παράδειγμα η Δανία. Και κάτι ακόμα. Η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, υπεύθυνη των ΜΕΘ Ευαγγελισμού λέει ότι οι μαθητές θα πρέπει να τηρούν τα μέτρα και κυρίως να χρησιμοποιούν τη μάσκα. Στη Βρετανία, αναφέρει που οι μαθητές πάνε σχολείο χωρίς μάσκα, τα κρούσματα ανάμεσα στα παιδιά αυξήθηκαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι , όπως μου είοπε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή κατηγορία 12-17 ετών έως σήμερα έχουν εμβολιαστεί 140.000 παιδιά.
***
Σοκ από την αύξηση των θανάτων
Πάμε τώρα στα κρούσματα. Στην αρχή της εβδομάδας πάντα ο αριθμός των κρουσμάτων δεν είναι αντιπροσωπευτικός: Έχουν καταγραφεί 1.600 νέα κρούσματα. Αλλά για τον αριθμό των θανάτων δεν παίζει ρόλο εάν είναι αρχή ή όχι της εβδομάδας. Σημειώθηκε αυξημένος αριθμός θανάτων και 51 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από τον κορωνοϊό. Εάν κάνει κανείς μια ακτινογραφία των θανάτων αυτών (με τη βοήθεια τω ειδικών στις ΜΕΘ) τότε διαπιστώνει ότι η πλειοψηφία τους είναι άτομα άνω των 80 ετών. Οι περισσότεροι βεβαίως είναι ανεμβολίαστοι.
Αύξηση όμως υπήρχε και στους διασωληνωμένους (379). Εδώ να σημειώσω και τούτο: Η μετάλλαξη «Δέλτα» που κυριαρχεί έχει πιο βαριά συμπτώματα από τις άλλες μεταλλάξεις που ξέραμε κα αυτός είναι από τους λόγους που αυξάνονται οι διασωληνωμένοι, αφού η μετάλλαξη «Δέλτα» καλπάζει στην Ελλάδα. Το 100% των διασωληνωμένων στο μεγαλύτερο νοσοκομεία αναφοράς, στο «Σωτηρία», είναι ανεμβολίαστοι. Και το πιο τραγικό: Ενώ κάποιοι αρνητές των εμβολίου χαροπαλεύουν οι συγγενείς τους απέξω κάνουν βάρδιες, μπας και βρεθεί κάποιος γιατρός και τους εμβολιάσει.
 
***
Αλλος ένας που δηλώνει ότι του υφάρπαξαν την υπογραφή
Μετά τον ακαδημαϊκό και συγγραφές Θανάση Βαλτινό που κατήγγειλε ότι του υφάρπαξαν την υπογραφή του στην ομοφοβική, ρατσιστική και ακραίου περιεχομένου διακήρυξη, άλλος ένας καθηγητής Πανεπιστημίου (καθηγητής Καρδιοχειρουργικής) ο Δημήτριος Ηλιόπουλος καταγγέλλει ότι το όνομά του είχε συμπεριληφθεί στο κείμενο διαμαρτυρίας σχετικά με το δημογραφικό και τα δικαιώματα των ομόφυλων, την οποία ουδέποτε υπέγραψε. Και ζητεί να αφαιρεθεί από τη λίστα των υπογραφόντων. Επικοινωνήσαμε και με άλλους που εμφανίζονται στο κείμενο αυτό και αυτοί μας διαβεβαίωσαν ότι δεν έχουν  ιδέα και ότι ουδέποτε υπέγραψαν ένα τέτοιο «κατάπτυστο» (έτσι το ονόμασαν μάλιστα) κείμενο. Υπενθυμίζω ότι το κείμενο αυτό υπογράφουν πρώην Πρόεδροι της Ακαδημίας, μια πλειάδα ανώτατων αξιωματικών εν αποστρατεία, όπως πρώην αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΑΤΑ μια σειρά από αντιστράτηγους αντιναύαρχους και αντιπτεράρχους και δύο πρώην υπουργοί, ο Φράγκος Φραγκούλης και ο Νικόλαος Κονομής, πρώην Πρόεδρος της Ακαδημίας και υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση Σπύρου Κυπριανού. Εάν υπάρχει ζήτημα υφαρπαγής υπογραφής, ή πλαστογράφησης υπογραφής τότε είναι σοβαρότατο ποινικό αδίκημα.
***
Οσα δεν έδειξε η τηλεόραση στην ΔΕΘ
Η αίσθηση όσων ακολούθησαν τον Κυρ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της  85ης  ΔΕΘ και την καθιερωμένη ομιλία του στο  Βελλίδειο, ήταν ότι  ο πρωθυπουργός έχει εγκαταλείψει τα  προφίλ κι εμφανίζεται όπως πραγματικά είναι.  Το Σάββατο το πρωί  λοιπόν προσερχόμενος στην έκθεση  πληροφορήθηκε ότι  Μητροπολίτης Άνθιμος θα τελέσει τον Αγιασμό. Ζήτησε λοιπόν να τροποποιήσουν το πρόγραμμα του ώστε να γίνει πρώτα  η δέηση καθώς ο ιεράρχης λόγω του προχωρημένου της ηλικίας του  και των προβλημάτων  που  αντιμετωπίζει, εμφανίζεται πλέον σπανίως. Κι όμως την ώρα του Αγιασμού που διήρκεσε περίπου  15 λεπτά, στάθηκε όρθιος και λειτούργησε κανονικά με αποτέλεσμα να  αποσπάσει τον σεβασμό και την  αγάπη όλων.
Ακολούθως, επισκεπτόμενος τα περίπτερα, σταμάτησε σε εκείνο της ΓΣΕΕ όπου τον καλωσόρισαν ο πρόεδρος και μέλη του συμβουλίου της τριτοβάθμιας οργάνωσης Γιάννης Παναγόπουλος. Ήταν η πρώτη φορά που πρωθυπουργός συναντά στη ΔΕΘ τον πρόεδρου του συλλογικού οργάνου των εργαζόμενων αφού όλες τις προηγούμενες η  ΓΣΕΕ ήταν στους δρόμους με πανό ενάντια στην εκάστοτε κυβερνητική πολιτική.
Συνολικώς παρέμεινε 3 ώρες, χρόνος  – ρεκόρ  με δεδομένο ότι στη φετινή έκθεση τα  πράγματα, λόγω κορονοϊού, είναι πιο περιορισμένα. Έτσι είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τους περισσότερους. Το απόγευμα του Σαββάτου στην είσοδο του Βελλιδείου είχαν τοποθετηθεί 5 σημεία ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης όσων είχαν προσκληθεί  να παραστούν στην ομιλία. Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, να διασταυρωθούν ηλεκτρονικά, τα στοιχεία, ο κόσμος έπρεπε να προσέλθει νωρίτερα. Κάποιοι πήγαν,  όμως όσοι ανέβαιναν τρέχοντας τις σκάλες   15-20 λεπτά προ της άφιξης του  κ.  Μητσοτάκη, πέρασαν αέρα  – πατέρα! Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε…
***
Οι πύραυλοι Exocet και το Καστελόριζο
Κουβαλάει 8 πυραύλους Exocet, διαθέτει 3 πυροβόλα και αντιβληματικό σύστημα. Η πυραυλάκατος ΡΟΥΣΣΕΝ του Πολεμικού ναυτικού με τα 45 μέλη πλήρωμα, από τα οποία και έξι γυναίκες (η μία μάλιστα είναι υπεύθυνη στη διεύθυνση βολών) περιπολεί στην εσχατιά του Αιγαίου, εκεί όπου αρχίζουν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας, στο ακριτικό Καστελόριζο.
Σε αυτή την πυραυλάκατο επιβιβάστηκαν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, όταν παρέστησαν στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 78ης επετείου από την απελευθέρωση της Μεγίστης: «Με αισθήματα χαράς, αλλά και περισσότερο τιμής, βρισκόμαστε εδώ, στη Μεγίστη να εορτάσουμε την Επέτειο Απελευθέρωσης του νησιού κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αίσθηση είναι ότι δεν βρισκόμαστε σε μία εσχατιά της Ελλάδας, αλλά ακριβώς στο σημείο απ’ όπου αρχίζει η Ελλάδα και ο νησιωτικός χώρος της, ακριβώς όπως ο Έβρος είναι το σημείο όπου αρχίζει η Ελλάδα και ο χερσαίος χώρος της» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος σε δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του. Και πρόσθεσε: «Εδώ στο Καστελόριζο η καρδιά της Ελλάδας κτυπά πολύ δυνατά».
***
Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Αρώνη
Το τελευταίο αντίο στον Γιώργο Αρώνη, πρόεδρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και έναν από τους πιο γνωστούς Έλληνες τραπεζίτες της γενιάς του είπαν,  παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η οικογένειά του, συνεργάτες του, εκπρόσωποι του τραπεζικού και επιχειρηματικού κόσμου, οι φίλοι του στο  Κοιμητήριο Καλλιθέας, την περιοχή που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Ο Γιώργος Αρώνης άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής σε ηλικία 64 ετών.
Αυτοδημιούργητος και ανθρωποκεντρικός, ο Γιώργος Αρώνης στην επαγγελματική του διαδρομή στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα έβαλε το δικό του στίγμα στις σημαντικές θέσεις που ανέλαβε. Έφθασε στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank, συνδέοντας το όνομά του με την ισχυροποίηση και καθιέρωσή της. Η καριέρα του ξεκίνησε από τη θυγατρική της ολλανδικής τράπεζας ΑBN Amro Bank στην Αθήνα, όπου διετέλεσε Γενικός Διευθυντής Καταναλωτικής Πίστης. Το 1999 εντάχθηκε στην Εθνική Τράπεζα. Τρία χρόνια αργότερα κατείχε τη θέση του Γενικού Διευθυντή Λιανικής Τραπεζικής.
***
Θλίψη για τον Γιάννη Θεωνά
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών Θλίψη για τον Γιάννη Θεωνά, το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών: «Ο Γιάννης Θεωνάς υπήρξε ένας ανιδιοτελής αγωνιστής, πάντα στο πλευρό των εργαζομένων, ανοιχτός σε νέες ιδέες και χωρίς ποτέ να έχει την αγωνία των μεγάλων αξιωμάτων» αναφέρει σε συλλυπητήριο μήνυμά του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Γεννημένος το 1940, φοίτησε στην ΑΣΟΕΕ και ανέπτυξε σημαντική συνδικαλιστική δράση για περίπου τριάντα χρόνια. Από το 1987 θα γίνει μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, στην οποία παρέμεινε έως το 1996. Κατά την περίοδο 1990 -1994 ήταν μέλος και του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, ενώ από το 1994 έως το 2000 ήταν ευρωβουλευτής του κόμματος. Στο Ευρωκοινοβούλιο διετέλεσε μεταξύ άλλων και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικής, Νομισματικής και Βιομηχανικής πολιτικής. Το 2000 διαφώνησε με το ΚΚΕ, συνίδρυσε την Κίνηση για την Ενότητα Δράσης της Αριστεράς και πρωταγωνίστησε στη δημιουργία ΣΥΡΙΖΑ, όπου υπήρξε επί σειρά ετών βουλευτής του.

ΤΟ ΒΗΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου