Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2021

Δεν υπάρχουν απόδημοι για το ΥΦΥΠΕΞ;

 Πέμπτη, 2 Σεπτεμβρίου, 2021

 Αντίλογος του Βασίλη Κουτσίλα   

Ευρωκίνηση

Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΤΣΑΝΙΩΤΗΣ. (ΚΟΝΤΑΡΙΝΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)


Είναι μεγάλη σπαζοκεφαλιά ο ανασχηματισμός. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του Πρωθυπουργού. Θα πρέπει να κρατάς κομματικές (και όχι μόνο) ισορροπίες και παράλληλα –και πρωτίστως- να βρίσκεις τους καλύτερους για κάθε κυβερνητικό πόστο. Και κάθε κυβερνητικό πόστο δεν είναι το ίδιο. Αλλες απαιτήσεις έχει το ένα, άλλες έχει το άλλο, άλλες έχει το παραάλλο. Μέσα, λοιπόν, σε όλο το χαμό με την πανδημία, τα εμβόλια και τον απόηχο των φωτιών να πρέπει να λύσεις και τον γρίφο του ανασχηματισμού.

Δεν είναι λίγες οι φορές που προσπαθώ να μπω στο μυαλό του Πρωθυπουργού (του εκάστοτε πρωθυπουργού) και να ανακαλύψω τι είδε στον κάθε υπουργό και υφυπουργό και τον διόρισε εκεί που τον διόρισε. Το κάνω σαν άσκηση, το αντιμετωπίζω σαν πρόκληση. Πολλές φορές νομίζω ότι βρίσκω την απάντηση. Το έκανα και σήμερα το πρωί με το που ανακοινώθηκε η νέα σύνθεση της κυβέρνησης. Ομολογώ, όμως, ότι για ένα πόστο δεν μπόρεσα να δώσω απάντηση. Και δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο, αυτό καθ’ εαυτό (προφανώς), έχει να κάνει με τα χαρακτηριστικά του που δεν ταιριάζουν με τη θέση.

Ισως σωστά το μαντέψατε: αναφέρομαι στην επιλογή του νέου υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Ανδρέα Κατσανιώτη.

Εψαξα να βρω κάποια σύνδεσή του με τους απόδημους. Mάταια. Δεν υπάρχει καμία. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αχαϊα, με σπουδές και δραστηριοποίηση στην Ελλάδα. Καλό βιογραφικό, καμιά ένσταση περί αυτού, αλλά για να το πω χωρίς περιστροφές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έπρεπε να επιλέξει για το πόστο αυτό κάποιον από τους τόσους ικανούς απόδημους – και για να μην παρεξηγηθώ, να μην μου χρεώσουν δηλαδή ιδιοτέλεια, δεν εννοώ τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών, Αντώνη Η. Διαματάρη.

Οσο ικανός και αν είναι ένας πολιτικός, το γεγονός και μόνο ότι δεν ανήκει στους απόδημους (αυτούς που υποτίθεται ότι καλείται να υπηρετήσει) ουσιαστικά ακυρώνει τον διορισμό του στο συγκεκριμένο υφυπουργείο. Μόνο και μόνο για να καταλάβει ο κ. Κατσανιώτης τι σημαίνει ομογενής, τι σημαίνει απόδημος, θα του πάρει μήνες πολλούς, χρόνια, διάστημα που ίσως να ξεπερνά χρονικά τον βίο του στην κυβέρνηση. Το ίδιο λάθος είχε γίνει και με τον προκάτοχό του, τον Κώστα Βλάση, εξ ου και η θητεία του πέρασε μάλλον ως αδιάφορη χωρίς να αφήσει κάποιο αποτύπωμα στους απόδημους.

Υστερα, η τοποθέτηση ενός απόδημου στο εν λόγω υφυπουργείο στέλνει και ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους τους ομογενείς: «Η μαμά πατρίδα είναι εδώ και σας ακούει, έβαλε στο υπουργείο έναν άνθρωπο από τα σπλάχνα σας».

Υπάρχει πιο ισχυρό κάλεσμα προς την Ομογένεια από αυτό; Προφανώς και όχι. Γι’ αυτό και ο διορισμός του κ. Αντώνη Η. Διαματάρη τον Ιούλιο του 2019 χαιρετίστηκε ως κάτι το ιδιαίτερα ενθαρρυντικό και δεν είναι τυχαίο που μέσα στους λίγους μήνες που έμεινε στο υπουργείο κατάφερε να κάνει τόσα πολλά πράγματα, όσα δεν είχαν γίνει για χρόνια πριν.

Κοντολογίς, το υφυπουργείο για τους Απόδημους θέλει στην ηγεσία του έναν ικανό απόδημο. Υπάρχουν τόσοι με διάθεση να προσφέρουν. Για μια κυβέρνηση δε που έχει δείξει ότι δεν έχει αγκυλώσεις και ενδοιασμούς να εντάσσει στους κόλπους της ικανά στελέχη πέρα από τον κομματικό της πυρήνα είναι λάθος που στο πόστο αυτό ο διορισμός φαίνεται να έγινε με κομματικά καθαρά κριτήρια και όχι με εθνικά.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου