Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2021

Μυστήριο καλύπτει ένα πρόγραμμα του Πενταγώνου

Τρίτη, 14 Σεπτεμβρίου, 2021

Αssociated Press

Το Πεντάγωνο στην Ουάσιγκτον από ψηλά. (AP Photo/Charles Dharapak, File)


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («WP»). Ενα πρόγραμμα του Πενταγώνου που ανέθεσε τη διαχείριση ενός τεράστιου τμήματος του Διαδικτύου σε μια εταιρεία στη Φλόριδα τον Ιανουάριο -λίγα λεπτά πριν την αποχώρηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ- τελείωσε τόσο μυστηριωδώς όσο ξεκίνησε, με το υπουργείο Αμυνας να αναλαμβάνει αυτήν την εβδομάδα τον έλεγχο 175 εκατομμυρίων ηλεκτρονικών διευθύνσεων IP.

Το πρόγραμμα είχε προσελκύσει έλεγχο λόγω του ασυνήθιστου χρόνου, που ξεκίνησε εν μέσω μιας πολιτικά φορτισμένης μετάβασης της ομοσπονδιακής εξουσίας και λόγω της τεράστιας έκτασής του. Στο αποκορύφωμά της, η εταιρεία, Global Resource Systems, ήλεγχε σχεδόν το 6 τοις εκατό ενός τμήματος του Διαδικτύου που ονομάζεται IPv4. Οι διευθύνσεις IP βρίσκονταν υπό τον έλεγχο του Πενταγώνου για δεκαετίες αλλά έμειναν αχρησιμοποίητες, παρά το γεγονός ότι αξίζουν δυνητικά δισεκατομμύρια δολάρια στην ανοιχτή αγορά.

Προσθέτοντας το μυστήριο, τα αρχεία εγγραφής εταιρειών έδειξαν ότι η εταιρεία Global Resource Systems τότε ήταν μόλις λίγων μηνών, είχε δημιουργηθεί τον Σεπτέμβριο του 2020 και δεν είχε δημοσιοποιήσει ομοσπονδιακές συμβάσεις, καμία προφανή δημόσια ιστοσελίδα και κανένα στοιχείο στο κοινό γραφείο που ανέφερε ως φυσική διεύθυνση στο Πλαντέισον (Plantation) της Φλόριδας. Η εταιρεία επίσης δεν απάντησε σε αιτήματα για σχόλια και το Πεντάγωνο δεν ανακοίνωσε το πρόγραμμα ούτε αναγνώρισε δημόσια την ύπαρξή του μέχρι που η εφημερίδα «The Washington Post» το ανέφερε τον Απρίλιο.

Και τώρα έγινε. Περίπου.

Την Τρίτη, το Πεντάγωνο έκανε μια τεχνική ανακοίνωση -ορατή κυρίως στους διαχειριστές δικτύων σε όλο τον Κόσμο- λέγοντας ότι επαναλαμβάνει τον έλεγχο των 175 εκατομμυρίων διευθύνσεων IP και κατευθύνει την κίνηση στους δικούς του διακομιστές.

Την Παρασκευή, το Πεντάγωνο είπε στην «Washington Post» ότι το πιλοτικό πρόγραμμα, το οποίο προηγουμένως είχε χαρακτηρίσει ως μέτρο κυβερνοασφάλειας που σχεδιάστηκε για τον εντοπισμό απροσδιόριστων «ευπαθειών» και «για την πρόληψη της μη εξουσιοδοτημένης χρήσης του χώρου διευθύνσεων IP του DoD (Υπ. Αμυνας)», τελείωσε.

Μέρη του Διαδικτύου που κάποτε διαχειρίζονταν από την Global Resource Systems -είπε το Πεντάγωνο- τώρα εποπτεύονταν από το υπουργείο Αμυνας Πληροφοριακών Δικτύων, γνωστό με το αρκτικόλεξο DODIN και μέρος της αμερικανικής κυβερνητικής διοίκησης, με έδρα το Fort Meade. Οι διευθύνσεις IP δεν είχαν πουληθεί ή μισθωθεί ποτέ στην εταιρεία, απλώς τέθηκαν υπό τον έλεγχό της για το πιλοτικό πρόγραμμα, που δημιουργήθηκε από μια ελίτ μονάδα του Πενταγώνου γνωστή ως «Defense Digital Service», η οποία αναφέρεται απευθείας στον υπουργό Αμυνας και τιμολογείται ως «SWAT team of nerds» και η οποία λύνει προβλήματα έκτακτης ανάγκης αλλά και διεξάγει πειραματικές εργασίες για τον Στρατό.

Η Ψηφιακή Υπηρεσία Αμυνας καθιέρωσε ένα σχέδιο για να ξεκινήσει το πιλοτικό κυβερνοασφάλειας και στη συνέχεια να μεταβιβάσει τον έλεγχο της πρωτοβουλίας σε συνεργάτες του Υπουργείου Υγείας», δήλωσε ο Ράσελ Γκεμέρε (Russell Goemaere), εκπρόσωπος του Υπουργείου Αμυνας, σε δήλωσή του στην «Post».

Αλλά η δήλωση του Πενταγώνου έριξε λίγο νέο φως στο τι ακριβώς έκανε ή γιατί τελείωσε το πιλοτικό πρόγραμμα. Είναι σαφές, ωστόσο, ότι η αποστολή του έχει επεκταθεί ακόμα και όταν τελεί υπό επίσημο έλεγχο του Πενταγώνου. Ενώ ασυνήθιστος ήταν και ο χρόνος τερματισμού τρία λεπτά πριν την ορκωμοσία Μπάιντεν.

 Εθνικός Κήρυξ  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου