Ο σερβοβόσνιος εθνικιστής ηγέτης Μίλοραντ Ντόντικ εξελέγη στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης έχοντας εξασφαλίσει το 55% των ψήφων, ανακοίνωσε το κόμμα του έπειτα από την καταμέτρηση του 72% των ψήφων.
Ο εκπρόσωπος του κόμματος Ράντοβαν Κοβάτσεβιτς δήλωσε επίσης ότι η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, υποψήφια για την προεδρία της αυτόνομης Σερβικής Δημοκρατίας, προηγείται των αντιπάλων της με το 55% των ψήφων, έπειτα από την καταμέτρηση του 17,6%.
Η ψηφοφορία σε όλα τα εκλογικά τμήματα στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη , όπου διεξήχθησαν προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, οι όγδοες κατά σειρά γενικές εκλογές στην Βοσνία –Ερζεγοβίνη, ολοκληρώθηκε το βράδυ.
Δικαίωμα ψήφου είχαν 3.352.933 ψηφοφόροι και συμμετείχαν, 7.497 υποψήφιοι από 58 πολιτικά κόμματα, 36 συνασπισμούς κομμάτων και 39 ανεξάρτητοι υποψήφιοι.
Στις εκλογές αυτές εκλέγονται τα τρία μέλη του συλλογικού προεδρείου της Β/Ε ( Ένας Βόσνιος , ένας Κροάτης και ένας Σέρβος), 42 βουλευτές της Βουλής της Β/Ε (28 από την Ομοσπονδία Β/Ε και 14 από την Σερβική Δημοκρατία ), 98 βουλευτές της Ομοσπονδίας Β/Ε , 83 βουλευτές της Σερβικής Δημοκρατίας , ο πρόεδρος και 2 αντιπρόεδροι της Σερβικής Δημοκρατίας και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλίων των 10 καντονίων της Ομοσπονδίας Β/Ε.
Για το τριμελές προεδρείο της Β/Ε υπήρχαν 15 υποψήφιοι, 6 από τις τάξεις των Βόσνιων, 5 από τις τάξεις των Κροατών και 4 από τις τάξεις των Σέρβων. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία από την κεντρική εφορευτική επιτροπή μέχρι τις 3 το μεσημέρι ψήφισε το 37,21 % των ψηφοφόρων .
Μια ώρα πριν κλείσουν οι κάλπες γνωστοί ηθοποιοί και καλλιτέχνες κάλεσαν τον κόσμο να πάει να ψηφίσει, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός Γκόραν Μπρέγκοβιτς ο οποίος κάλεσε τους συμπολίτες στο Σεράγεβο και όλους τους πολίτες της Β/Ε να πάνε να ψηφίσουν αφού προηγουμένως σκεφτούν καλά σε ποιόν θα δώσουν τη ψήφο τους.
Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο οντότητες, την Ομοσπονδία Βοσνίας / Ερζεγοβίνης και τη Σερβική Δημοκρατία . Η Ομοσπονδία Βοσνίας / Ερζεγοβίνης διαιρείται περαιτέρω σε 10 καντόνια, ενώ η  Σερβική Δημοκρατία είναι ενιαία στη δομή της.
TA NEA