Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Δριμεία κριτική δέχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος από τη Σύνοδο του Πατριαρχείου


Σάββατο, 21 Απριλίου, 2018


Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Δημήτριος. Φωτογραφία αρχείου: Εθνικός Κήρυξ/Κώστας Μπέη.
ΒΟΣΤΩΝΗ.-Γενικευμένη δριμεία κριτική υπέστη ο Αρχιεπίσκοπος Γέρων Αμερικής κ. Δημήτριος στη διάρκεια της συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Εθνικού Κήρυκα» για τα όσα ελέχθησαν και διημείφθησαν στην Σύνοδο.
Συγκεκριμένα όταν ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έδωσε το λόγο στους συνοδικούς ιεράρχες αν έχουν κάτι να ρωτήσουν για τις εκθέσεις του Αρχιεπισκόπου κ. Δημητρίου οι οποίες μόλις είχαν διαβαστεί στην Ιερά Σύνοδο έλαβαν το λόγο τόσο οι πρεσβύτεροι Ιεράρχες, όσο και οι νεώτεροι.
Την αρχή έκανε ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, ο οποίος εξέφρασε την απορία του για την τόσο μεγάλη καθυστέρηση των οικονομικών ελέγχων, όσο και για το ασυνήθιστα υψηλό κόστος των μαρμάρων του Ναού του Αγίου Νικολάου.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος απάντησε πως οι οικονομικοί έλεγχοι θα ολοκληρωθούν εντός των επόμενων εβδομάδων. Δεσμεύτηκε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Συνόδου θα είναι στη διάθεση του Πατριαρχείου. Αναφορικά με τα μάρμαρα  είπε ότι μετά από ειδική έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι το πιο ανθεκτικό μάρμαρο για τις κλιματικές συνθήκες της Νέας Υόρκης είναι αυτό της Πεντέλης. Εξήγησε ότι το μόνο μέρος που μπορούν να επεξεργαστούν το πεντελικό μάρμαρο είναι η Αυστρία, περιγράφοντας πώς δένεται το πεντελικό μάρμαρο με ένα ειδικό γυαλί.
Στο σημείο αυτό παρενέβη ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Αθανάσιος, ο οποίος άσκησε σκληρή κριτική με έντονο ύφος για τις «παροπλιστηκές», όπως τις αποκάλεσε, παραπλανητικές και μακροσκελείς αγορεύσεις του Αρχιεπισκόπου όσες φορές δέχεται δύσκολες ερωτήσεις, τις οποίες αποφεύγει να απαντήσει στην ουσία τους.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος απάντησε στον Μητροπολίτη Χαλκηδόνος ότι παραβιάζει με τον τρόπο του την ακαδημαϊκή δεοντολογία, και ότι γι αυτό δεν μπορεί να απαντήσει στα όσα του είπε.
Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος ο οποίος κατ’ αυτή τη χρονική περίοδο είναι επίσης συνοδικός πάρεδρος στην Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου έκανε έκκληση στον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο να επισπευστούν τα αποτελέσματα των ερευνών, διότι υπάρχουν άνθρωποι, όπως είναι ο Τζέρι Δημητρίου, των οποίων οι υπολήψεις και τα ονόματα διασύρονται και υποφέρουν οι οικογένειές τους. Παρακάλεσε μάλιστα τον Αρχιεπίσκοπο «να μη ωραιοποιεί τα πράγματα», διότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη.
Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος απάντησε στον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος ότι ο ίδιος ( ο Αρχιεπίσκοπος) δείχνει ιδιαίτερη ποιμαντική ευαισθησία για την περίπτωση του κ. Τζέρι Δημητρίου, ότι του τηλεφωνεί συχνά και του συμπαραστέκεται, αλλά ότι πρέπει να περιμένει το αποτέλεσμα της οικονομικής έρευνας, η οποία «μπορεί να έχει εκπλήξεις που δεν τις περιμένει κανείς». Συνεχίζοντας την ομιλία του, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος έκανε σκληρή κριτική τόσο στη διοίκηση της Ηγεσίας των 100 γνωστό ως Leadership 100, όσο και στη διοίκηση του Ταμείου Πίστη: Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία (Faith Endowment), οι οποίες αρνούνται να πληρώσουν τα χρέη της Αρχιεπισκοπής, ενώ τα χρήματα που έχουν στους λογαριασμούς τους «είναι χρήματα της Εκκλησίας, τα οποία αυξήθηκαν στο διάστημα της δικής μου Αρχιεπισκοπίας», κατέληξε. «Χρήματα υπάρχουν, αλλά δεν μας τα δίνουν», τόνισε.
Στο σημείο αυτό ο Μητροπολίτης Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος πρότεινε να διαλυθούν οι Οργανισμοί της Ηγεσίας των 100 (το Leadership 100) και το Ταμείο Πίστη (Faith Endowment), ώστε τα χρήματά τους να περάσουν στην Αρχιεπισκοπή. Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «λογικό, αλλά δύσκολο».
Ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Αρσένιος εξέφρασε την απορία, λέγοντας πως εμείς που είμαστε μία φτωχή Μητρόπολη, ποτέ δεν φτάσαμε στο σημείο να μη μπορούμε να πληρώσουμε τους μισθούς μας. Εσείς, που είστε η πιο εύρωστη οικονομικά Επαρχία του Οικουμενικού Θρόνου, πώς φτάσατε σε τέτοιο σημείο; Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος έδωσε μία απάντηση την οποία κανείς δεν κατάλαβε.
Ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος ρώτησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Δημήτριο αν αληθεύει η πληροφορία ότι η Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού Βοστώνης έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος παραδέχτηκε ότι υπάρχει μία δυσκολία, αλλά ότι γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστεί, με την χρήση των χρημάτων του αποθεματικού της Σχολής. Στο σημείο αυτό ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος υπενθύμισε στον Αρχιεπίσκοπο ότι ο λογαριασμός αυτός είναι για συγκεκριμένο σκοπό και δεν επιτρέπεται η χρήση του για τα τρέχοντα έξοδα της Σχολής. Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Δημήτριος απεκάλυψε ότι υπάρχει και θέμα ηγεσίας στη Σχολή, και συγκεκριμένα ότι υπάρχει αμφισβήτηση από κάποιους για το πρόσωπο του προέδρου της, π. Χριστοφόρου Μητρόπουλου. Ο Αρχιεπίσκοπος υποστήριξε την αναγκαιότητα παραμονής του Προέδρου προς το παρόν στη Θεολογική Σχολή, αλλά είπε ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει μία διαδικασία αξιολόγησής του και ανάλογα με το αποτέλεσμα της αξιολόγησης, να γίνει αντικατάστασή του ή όχι.
Τέλος, το λόγο πήρε ο Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, ο οποίος απόρησε πώς είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί η Κληρικολαϊκή Συνέλευση στη Βοστώνη τον Ιούλιο κάτω από αυτές τις συνθήκες. Υποστήριξε ότι στην Κληρικολαϊκή υπάρχει ο κίνδυνος να βαθαίνουν οι πληγές και να υπάρξουν συγκρούσεις και εντάσεις, οι οποίες δύσκολα θα θεραπευτούν στο μέλλον. Πρότεινε να αναβληθεί η Κληρικολαϊκή Συνέλευση. Ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε ότι δεν συμμερίζεται την εκτίμηση αυτή του Μητροπολίτη Ρόδου και ότι οι πρόσφατες Κληρικολαϊκές Συνελεύσεις των Μητροπόλεων ήταν πολύ καλές και ότι δεν προέκυψε πρόβλημα σε αυτές, διότι όλες οι ερωτήσεις και οι απορίες των ανθρώπων απαντήθηκαν με ειλικρίνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου