Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 22 Απριλίου 2018

Βασίλης Καυκάς: Ολοι ενωμένοι στην παρέλαση της Ομογένειας στη Βοστώνη

Κυριακή, 22 Απριλίου, 2018


Συνέντευξη από το ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ της εφημερίδας ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

 


Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων κ. Βασίλης Καυκάς.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 γίνεται η 24η παρέλαση του Ελληνισμού της Νέας Αγγλίας για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Τούρκους και η οποία επιστεγάζει τις συνδεόμενες με αυτήν εκδηλώσεις στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης, του επίσημου δείπνου του Σαββάτου.
Η Βοστώνη είναι η πόλη της σοφίας και της γνώσης, της ακαδημαϊκότητας και του πολιτισμού, των τεχνών και των κορυφαίων πανεπιστημίων και η παρέλαση της Ομογένειας με τις εκδηλώσεις της είναι το σημείο αναφοράς για την τιμή και δόξα της Ελλάδας, της πατρίδας των πατρίδων όλου του Κόσμου.
Κι ακόμα αποτελεί κέντρισμα για την καλλιέργεια της ιστορικής συνείδησης, αλλά και για σκέψεις, δράσεις, αποφάσεις, κινητοποιήσεις, μ’ άλλα λόγια πορεία προς την αναπτέρωση και ανασυγκρότηση δυνάμεων, στοχεύσεων και σκοπών του Ελληνισμού στην περιοχή της Νέας Αγγλίας, έτσι σαν αντίσταση στην αδιαφορία και απάθεια.
Να τονίσουμε πως απαραίτητο στοιχείο όχι απλώς για την επιβίωση, αλλά για τη δημιουργική επιτυχία και άνοδο μιας εθνικής ομάδας στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι η επίγνωση ότι το αύριο εμπνέεται από το σήμερα, το οποίο αντλεί από το χτες της αποθησαυρισμένης πείρας χωρίς να παραμένει σ’ αυτό, γιατί άλλωστε η παράδοση έχει το πολύ βασικό στοιχείο της δυναμικής και της ανανέωσης μένουσα συνάμα πιστή στις «μη σαλευόμενες» αξίες και ακατάλυτες αρχές του Ελληνισμού ως στάση ζωής και ως πολιτιστική κληρονομιά με οικουμενικές διαστάσεις.

Ο κ. Καυκάς με τις Καρυάτιδες του Λυκείου Ελληνίδων Βοστώνης, οι οποίες κόμισαν τα στεφάνια του Μαραθωνίου της Βοστώνης στην ειδική εκδήλωση στο κυβερνείο της Μασαχουσέτης.

Χρειάζεται κόπος και μόχθος πολύς, θυσίες και διαρκές τρέξιμο και αεικινησία για να διοργανωθεί η παρέλαση και οι εκδηλώσεις, τη διοργανωτική και συντονιστική ευθύνη των οποίων έχει η Ομοσπονδία Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας με τη «συνεργασία» της Μητρόπολης Βοστώνης και του Γενικού Προξενείου, οτιδήποτε κι αν σημαίνει εν προκειμένω ο όρος «συνεργασία».
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων κ. Βασίλης Καυκάς, ο οποίος έχει μία μακρόχρονη πορεία και προσφορά στα κοινά της Ομογένειας, σε συνέντευξή του στο «Περιοδικό» και στην ερώτηση αν είναι όλα έτοιμα για την παρέλαση, είπε: «Πρώτα-πρώτα Χριστός Ανέστη και Χρόνια Πολλά σε όλους. Σχεδόν όλα είναι έτοιμα. Καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες να γίνει το καλύτερο δυνατόν».
Τον ρωτήσαμε αν είναι ευχαριστημένος από τη δηλωθείσα συμμετοχή. «Ικανοποιημένος μπορώ να πω», μας είπε. Και συνέχισε: «Θα μπορούσε η συμμετοχή να ήταν μεγαλύτερη αλλά υπάρχει κάποια αδιαφορία και αδράνεια από οργανισμούς και αξιωματούχους. Πολλοί είναι σε χειμερία νάρκη παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Βέβαια υπάρχουν και αξιωματούχοι και οργανώσεις που είναι γεμάτοι ζωή και Ελληνισμό».

Τον κ. Βασίλη Καυκά -μέσον- πλαισιώνουν οι κ.κ. Ευάγγελος Παππάς, Μιλτιάδης Αθανασόπουλος, Δημήτρης Ματθαίος και Μιχάλης Γιαννούλης.

Συμπλήρωσε πως «εύχομαι ο καιρός να είναι καλός γιατί έχει γίνει σοβαρή εργασία και οι καιρικές συνθήκες παίζουν μεγάλο ρόλο στη συμμετοχή του κόσμου. Ο πολύς κόσμος βλέπει την παρέλαση αυτό που είναι, δηλαδή ο εορτασμός της Επανάστασης του 1821 και μία ευκαιρία να συναντηθούν στο κέντρο της Βοστώνης από διάφορα μέρη της Νέας Αγγλίας».
Στην ερώτηση σε τι θα μοιάζει και σε τι θα διαφέρει από τα προηγούμενα έτη και ποιοι θα είναι οι επιδιωκόμενοι στόχοι, ο κ. Καυκάς είπε, πως «φέτος η παρέλαση έχει αφιερωθεί στη Μακεδονία μας ενώ θα ζητήσουμε συμπαράσταση για τα αδέλφια μας της Βορείου Ηπείρου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Βασίλης Καυκάς.

Οι στόχοι είναι να κρατάμε τη δάδα του Ελληνισμού αναμμένη ιδιαίτερα στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Πρέπει να θυμόμαστε την Ιστορία μας και να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας τον ελληνικό πολιτισμό. Αλλά, και να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον φίλων του Ελληνισμού. Η νεολαία μας βλέπει την παρέλαση σαν σημείο συνάντησης γνωριμίας και συναναστροφής με άλλους νέους και νέες αλλά και μεγαλύτερους. Γεγονός είναι ότι μετά την Παρέλαση έξι χορευτικά συγκροτήματα της περιοχής μας με παραδοσιακές στολές θα χορέψουν χορούς από όλη την Ελλάδα στο κεντρικό Πάρκο της Βοστώνης (Boston Common)».
Σχετικά με το αν θα υπάρχει κάποια ιδιαίτερη θεματολογία για να δοθεί έναυσμα-είδηση στα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης να ασχοληθούν με την παρέλαση, την Ομογένεια, την Ελλάδα, απάντησε:
«Βεβαίως. Η φετινή παρέλαση είναι αφιερωμένη στη Μακεδονία μας και στο όνομα Μακεδονία. Οπως είπα και στα Ηνωμένα Εθνη πριν δύο μήνες, η Μακεδονία είναι Ελλάδα. Γι’ αυτό τα τμήματα των Μακεδονικών Σωματείων δεν θα μπουν στην κλήρωση, θα παρελάσουν μπροστά από τα άλλα τμήματα, τιμητικά. Θέλουμε να περάσουμε μερικά απλά μα τόσο σπουδαία μηνύματα. Η Παρέλαση δεν γίνεται για εμάς, αλλά οργανώνεται από εμάς για τον Ελληνισμό και την Ελλάδα».
Στην ερώτηση «με πόσες χιλιάδες κόσμου θα την θεωρήσετε επιτυχημένη την παρέλαση τουλάχιστον από αριθμητικής πλευράς;», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας είπε, πως «αυτό εξαρτάται από τον καιρό και την προσπάθεια που έχουν καταβάλλει Σωματεία και Κοινότητες. Εμείς στην Ομοσπονδία εργαζόμαστε για την παρέλαση επί τέσσερις μήνες και αφιερώνουμε χρόνο και χρήματα. Δεν έχουμε προσωπικές επιδιώξεις ούτε και προσωπικό όφελος δεδομένου ότι είμαστε εθελοντές. Εύχομαι ο Ελληνισμός της Νέας Αγγλίας να συμμετάσχει μαζί με τις οικογένειές του και φίλους αλλά και με Φιλέλληνες».
Τόνισε ότι το μήνυμα που θα εκπέμψει η παρέλαση προς την Ελλάδα, είναι πως «η Ελλάδα βλέπει την Ομογένεια σαν έναν μεγάλο σύμμαχο όχι μόνο στα εθνικά θέματα αλλά και στην Οικονομία. Η Παρέλαση είναι ένα φωτεινό σημάδι ότι ο Ελληνισμός χιλιάδες μίλια μακριά τιμάει την Ελλάδα μέσα στη κεντρική λεωφόρο της Βοστώνης και είμαστε μαζί τους».

Ο κ. Βασίλης Καυκάς κατά τη διάρκεια πανομογενειακής συνέλευσης. Διακρίνονται ακόμη: Δημήτρης Χατζής, Μενέλαος Σωτήρης, Αννα Κοσμίδου, Μιλτιάδης Αθανασόπουλος, Μαρία Δεληχάτσιου, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος.

Οταν τον ρωτήσαμε «αξίζει, νομίζετε, τον κόπο να γίνεται η παρέλαση ή μήπως θα πρέπει να καταργηθεί όπως ήδη ψιθυρίζουν μερικοί και αντί παρέλασης να γίνεται μία εκδήλωση σε κάποιο αμφιθέατρο όπως γινόταν πριν τη θέσπιση της παρέλασης προ είκοσι τεσσάρων ετών;», είπε πως «αυτό εξαρτάται από εμάς, όλους εμάς που μένουμε στη Νέα Αγγλία. Οπως είπα, ο κόπος που καταβάλουμε είναι μεγάλος και έχουμε κουραστεί από την υπερπροσπάθεια. Διάφοροι λένε να γίνει αυτό, να μη γίνει το άλλο, να σταματήσουμε την παρέλαση, να μη μιλάμε Ελληνικά…
Ομως, αυτοί που τα λένε αυτά δεν έχουν κουνήσει το δακτυλάκι τους για να συμβάλουν οικονομικά ή να δώσουν χρόνο από το χρόνο τους για την Παρέλαση που είναι γιορτή του Ελληνισμού. Ο δήμαρχος και η πόλη της Βοστώνης δίνουν στον Ελληνισμό το πιο κεντρικό δρόμο για να κάνουμε παρέλαση και συμβάλλουν οικονομικά για να γίνει η παρέλαση και υπάρχουν κάποιοι ανευθυνο-υπεύθυνοι οι οποίοι λένε να σταματήσει η παρέλαση. Σύμφωνα με τις σκέψεις αυτών να σταματήσουμε την παρέλαση ίσως να πρέπει να σταματήσουμε και άλλα πράγματα και να ξεχάσουμε την ιστορία, τη γλώσσα, την πίστη μας και να γίνουμε κι εμείς άγνωστοι μεταξύ αγνώστων! Ομως, έχουμε ανοικτό μυαλό και συζητάμε εάν υπάρχει κάτι καλύτερο για τον Ελληνισμό της Νέας Αγγλίας».

Από την τιμητική βράβευση του κ. Γεωργίου Παπαδόπουλου. Μαζί του ο κ. Καυκάς και ο κ. Αθανασόπουλος.

«Η παρέλαση διοργανώνεται από την Ομοσπονδία, ωστόσο αναφέρετε ότι γίνεται με τη ‘συνεργασία’ της Μητρόπολης και του Προξενείου. Τι είδους συμβολή-συνεργασία προσφέρουν αυτοί αν κρίνουμε από την απουσία αμφοτέρων από τις συνεδριάσεις της προετοιμασίας της παρέλασης;» τον ρωτήσαμε. «Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας –ανέφερε- οργανώνει την Παρέλαση και οι φορείς συμμετέχουν με τον τρόπο τους. Εμείς τιμάμε και την Ελλάδα και τη Θρησκεία μας. Βέβαια και πρέπει να συμμετέχουν περισσότερο και να βοηθούν στην επιτυχία της παρελάσεως. Η Ομοσπονδία είναι δευτεροβάθμιος οργανισμός εθελοντών και χρίζει μεγαλύτερης συνεργασίας και υποστήριξης».
Στην επισήμανση-ερώτηση του «Ε.Κ.» πως «η Μητρόπολη Βοστώνης είναι γνωστό ότι έχει εκατομμύρια στα ταμεία της από δωρεές. Εχει δώσει ποτέ 20, 30, 40 χιλιάδες δολάρια, ας πούμε, για την παρέλαση και τις εκδηλώσεις; Αν θέλετε μιλήσετε ανοικτά προς την Ομογένεια», ο κ. Καυκάς είπε πως «μα πάντα ανοικτά μιλάω και με συναίσθηση του τι λέω. Σέβομαι αλλά δεν χαρίζομε σε κανέναν. Οταν είμαστε εθελοντές θέλουμε να αναγνωρίζονται οι κόποι μας. Συναντηθήκαμε τόσο με τον Μητροπολίτη ο οποίος είναι συμπαραστάτης της παρέλασης, και με τον γενικό πρόξενο. Ζήτησα μάλιστα να καθίσουμε σε ένα τραπέζι και από κοινού να μιλήσουμε με τους φορείς και να πάρουμε αποφάσεις, αλλά δεν κατέστη δυνατόν. Εύχομαι αυτό να γίνει στο μέλλον. Εχουμε φτάσει στο σημείο να ‘ζητιανεύουμε’ για να αντιμετωπίσουμε τα έξοδα της παρέλασης. Λίγες οικονομικές προσφορές υπάρχουν, δυστυχώς. Ολοι μπορούν να βοηθήσουν».

Τον συγγραφέα και δημοσιογράφο, Νίκο Γκατζογιάννη πλαισιώνουν ο κ. Καυκάς -δεξιά- και ο κ. Αθανασόπουλος.

Μιλώντας για το δείπνο, για τον κεντρικό ομιλητή συγγραφέα κ. Νίκο Γκατζογιάννη και τον τιμώμενο καθηγητή κ. Βασίλη Ζαννή, είπε πως «ο κ. Γκατζογιάννης είναι ένας Ελληνας που από το δικό του πόστο μπορούσε και μπορεί να περάσει μηνύματα υπέρ του Ελληνισμού και της Ελλάδας και του δίνουμε το βήμα να μας υπενθυμίσει πολλά από την ιστορία και τα σπουδαία θέματα του Ελληνισμού. Οσο για τον Δρα Ζαννή πρόκειται για έναν ανώτατο εκπαιδευτικό που έχει βοηθήσει εκατοντάδες ελληνικής καταγωγής φοιτητές εδώ στην Αμερική αλλά και στην Ελλάδα σε θέματα έρευνας».
Στην ερώτηση «εσείς τόσα χρόνια ανάμειξης στα ομογενειακά κοινά δεν κουραστήκατε;», μας είπε ότι «αυτές τις ημέρες πράγματι όλοι μας είμαστε κουρασμένοι. Αλλά, μόλις έρθει η παρέλαση η συμμετοχή του κόσμου μας δίνει δύναμη για συνέχεια. Οπως γνωρίζετε δεν ήμουν υποψήφιος για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας αλλά κατά απαίτηση της ολομέλειας μπήκα για να βοηθήσω. Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και όλους όσοι βοηθούν να προχωρήσει η οργάνωση και ο Ελληνισμός.
Τώρα υπάρχουν και κάποιοι που ασχημονούν. Δεν πειράζει όμως ας τους κρίνει ο Θεός. Οσο για μένα, εάν υπάρξει ενδιαφέρον να αναλάβει κάποιος ή κάποια μπορεί να έρθει στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας του Μαΐου να υποβάλλει υποψηφιότητα και εμείς θα βοηθήσουμε. Είμαστε εθελοντές που βάζουμε το χέρι στην τσέπη και διαθέτουμε χρόνο, πολύ χρόνο, για τα ομογενειακά. Η αρνητική μουρμούρα πρέπει να σταματήσει. Ας έρθουν λοιπόν, να σηκώσουν τα μανίκια να εργαστούν».
Για το αν θα πρέπει να δημιουργηθεί μία διευρυμένη Επιτροπή Παρέλασης, είπε «μα αυτό το λέω πολλά χρόνια. Και σας υπόσχομαι ότι στη Γενική Συνέλευση του Μαΐου θα είναι στην εισήγησή μου».
Στην ερώτηση αν έχει κάποια εξήγηση για την παρατηρούμενη φθισική πορεία των συλλόγων και σωματείων στην περιοχή μας, αλλά και των εκκλησιαστικών κοινοτήτων, ο κ. Καυκάς τόνισε πως «πολλοί είναι οι παράγοντες που τα Σωματεία και από ό,τι γνωρίζω και κοινότητες έχουν προβλήματα ύπαρξης. Αυτό αρχίζει από το ενδιαφέρον αλλά και από τη συμμετοχή και συνεργασία. Κάποιοι επιλέγουν να κάθονται έξω και να κάνουν αρνητική κριτική. Νομίζω ότι δεν είναι σωστό ούτε για εμάς αλλά ούτε και για τον Ελληνισμό».
Για να αναζωογονηθούν αμφότερα, είπε ότι χρειάζεται να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον του Ελληνισμού. Με προγράμματα και αποτελεσματικότητα. Οι καιροί έχουν αλλάξει, τα ενδιαφέροντα έχουν αλλάξει. Το μέλλον του Ελληνισμού είναι η Νεολαία η οποία θέλει στήριξη από εμάς.
Επιτρέψτε μου να ευχαριστήσω όλες τις κοινότητες και τα Σωματεία που θα λάβουν μέρος στην Παρέλαση της Βοστώνης την Κυριακή 22 Απριλίου 2018 αλλά και όσους λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις για την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πρέπει την Παρασκευή 20 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, να γεμίσει το Garners Auditorium στο Κυβερνείο όπου θα γίνει η γιορτή με τη συμμετοχή των πολιτικών μας. Κάνω έκκληση σε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει.
Ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι συμπαραστέκονται και σε αυτούς που εργάζονται για την επιτυχία της Παρελάσεως και των άλλων εκδηλώσεων. Το επίσημο δείπνο που θα γίνει το Σάββατο το βράδυ 21 Απριλίου πληροφορούμαι ότι πηγαίνει πολύ καλά. Ευχαριστώ τον «Εθνικό Κήρυκα» για τη βοήθεια και τη σημαντική προσφορά του στον Ελληνισμό. Ο Ελληνισμός ενωμένος κάνει θαύματα. Ας συνεχίσουμε με αποτελεσματική συνεργασία για το μεγαλείο του Ελληνισμού».
Ο κ. Βασίλης Καυκάς γεννήθηκε στο Σιμόπουλο, Ηλείας, ένα κεφαλοχώρι με εξατάξιο Γυμνάσιο, Αστυνομία και Κέντρο Υγείας, το οποίο απέχει 25 χιλιόμετρα από την Αμαλιάδα, 27 από τον Πύργο και 64 από την Πάτρα. Είναι ο μικρότερος από τα 4 αδέλφια του, όλοι αγόρια.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στην πόλη Λόουελ της Μασαχουσέτης ήλθε τον Νοέμβριο του 1975 σαν μετανάστης με πρόσκληση του μεγαλύτερου αδερφού του όταν ήταν στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, το οποίο συνέχισε και τελείωσε το 1976 στο Λόουελ. Εκεί κατοικούσαν οι οικογένειες των δύο αδελφών του, του Γιώργου που ήταν ράπτης κι είχε δικό του εμποροραφείο, και του Γεράσιμου που ήταν μηχανικός σε ένα εργοστάσιο επεξεργασίας κλωστών για χαλιά (carpets), το Joan Fabrics.
Την ημέρα πήγαινε στο Λύκειο και το βράδυ πάλι σχολείο τέσσερα βράδια την εβδομάδα να μάθει την αγγλική γλώσσα, ενώ εργαζόταν στο κατάστημα τροφίμων Market Basket του Δημουλά στην οδό Dummer και αργότερα στο εργοστάσιο Joan Fabrics.
Εργαζόταν σκληρά και σπούδαζε ταυτόχρονα. Πήγαινε στο Κολέγιο Northern Essex όπου είχαν καλό ESL πρόγραμμα και έμαθε Αγγλικά σχετικά σύντομα. Διάβαζε αμερικανικές και ελληνικές εφημερίδες και ήταν καλά ενημερωμένος ενώ έγραφε άρθρα για διάφορα θέματα.
Είπε πως «ήθελα να ασχοληθώ με την Λογοτεχνία και τη Δημοσιογραφία αλλά δεν ήταν εύκολο αφού τα Αγγλικά ήταν ‘λίγα’. Ετσι άρχισα με ειδικότητα Electrical Engineering. Μου άρεσε όμως η πολιτική, να συναντώ ανθρώπους, να συνεργάζομαι. Ετσι και παρ’ ότι οι βαθμοί μου ήταν καλοί, όταν μεταγράφτηκα στο Πανεπιστήμιο του Λόουελ άλλαξα κατεύθυνση και πήρα ειδικότητα όπου και αποφοίτησα το 1981 με πτυχίο στις Πολιτικές Επιστήμες με ειδικότητα στην Οικονομία και τον Κλασσικό Πολιτισμό». Ο κ. Καυκάς τελείωσε το Πανεπιστήμιο αντί σε τέσσερα σε δυόμισι χρόνια και μάλιστα με πολύ καλό βαθμό.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου