Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Βατοπέδι: Παραπομπή των πέντε στην Προανακριτική

Η πλειοψηφία δεν ψήφισε υπέρ της
παραπομπής του Κώστα Κιλτίδη

Στη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για τους κύριους Μπασιάκο, Δούκα, Κοντό, Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο θα προχωρήσει η ειδική 13μελής Προανακριτική Επιτροπή που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό, όπως ανακοίνωσε τα ξημερώματα της Τρίτης από τη Βουλή ο πρόεδρος Φίλιππο; Πετσάλνικος.
Προηγήθηκε μυστική ψηφοφορία, επί του αιτήματος του ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση της Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση του Βατοπεδιου για τους πέντε πρώην υπουργούς και υφυπουργούς της ΝΔ.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, ψήφισαν συνολικά 282 βουλευτές.

Ο Ευάγγελος Μπασιάκος
έλαβε 194 υπέρ της παραπομπής, 81 κατά, 2 «παρών», 4 λευκά και 1 άκυρο.

Ο Πέτρος Δούκας
έλαβε 177 υπέρ, 81 κατά, 13 «παρών», 0 λευκά και 11 άκυρα.

Ο Αλέξανδρος Κοντός
έλαβε 186 υπέρ, 77 κατά, 4 «παρών», 0 λευκά και 15 άκυρα.
Ο Γιώργος Βουλγαράκης
έλαβε 167 υπέρ, 91 κατά, 17 «παρών», 1 λευκά και 6 άκυρα.
Ο Κώστας Κιλτίδης
έλαβε 49 υπέρ, 212 κατά, 16 «παρών», 0 λευκά και 5 άκυρα.
Ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος
έλαβε 198 υπέρ, 73 κατά, 7 «παρών», 4 λευκά και 0 άκυρα.

Ως εκ τούτου, ο κ Κιλτίδης δεν παραπέμπεται ενώπιον της επιτροπής.

Υψηλοί τόνοι στην Ολομέλεια
Νωρίτερα τη Δευτέρα, σε υψηλούς τόνους και με αναφορές στην πολιτική επικαιρότητα, διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ.
Οι κύριοι Ρουσόπουλος και Κοντός έστειλαν υπομνήματα στη Βουλη κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για παιχνίδι σκοπιμοτήτων και εντυπώσεων.
«Οι αφορισμοί, οι γενικότητες και τα στερεότυπα που δημιουργήθηκαν σ’ αυτήν την υπόθεση, κυριαρχούν πέρα από το δίκιο και το άδικο. Με σεβασμό στο αποτέλεσμα της διαδικασίας, σας γνωστοποιώ ότι θα επιδιώξω με όλα τα νόμιμα μέσα, ως το τέλος, τη δικαίωσή μου. Το ήθος και η αξιοπρέπειά μου, ορίζουν το δρόμο αυτής της επιδίωξης, όσο μακρύς και αν είναι» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Ρουσόπουλος.
Από πλευράς του, ο Αλέξανδρος Κοντός, στη δική του επιστολή υπενθυμίζει πως έχει τοποθετηθεί αναλυτικά στην υπόθεση, κατά την προηγούμενη σχετική συνεδρίαση της Ολομέλειας και γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μην παραστεί και λάβει μέρος στην όλη διαδικασία, «διότι θεωρώ ότι αυτή κινείται στα πλαίσια της ανάδειξης προκατασκευασμένων ενόχων και προειλημμένων αποφάσεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εξυπηρετήσει επικοινωνιακές του σκοπιμότητες».
Αντίθετα ο Πέτρος Δούκας προσήλθε στην Ολομέλεια και υποστήριξε ότι αν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι δεν προκύπτει τίποτα σε βάρος του, θα ψηφίσουν την παραπομπή του για λόγους κομματικής πειθαρχίας.
Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, πως είναι το μεγαλύτερο θύμα της υπόθεσης, όχι όμως θύτης, ενώ άφησε αιχμές λέγοντας πως δεν μπορεί να ομαδοποιούνται οι ευθύνες, προσθέτοντας ότι ακόμη και αν υπήρξε ομάδα επιτελικού σχεδίου αυτός δεν άνηκε σε καμία.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Βουλγαράκης, ο οποίος επίσης προσήλθε στην Ολομέλεια, τόνισε «είμαι εδώ όχι γιατί έκανα κάτι ως πρώην υπουργός ή πολιτικός, αλλά ως φυσικό πρόσωπο και εξαιτίας της περιρρέουσας ατμόσφαιρας». Ο κ. Βουλγαράκης, με έγγραφα, προεδρικά διατάγματα, σχεδιαγράμματα, στοιχεία και γεγονότα που προσκόμισε, προσπάθησε να αποδυναμώσει την παράβαση καθήκοντος που του καταλόγισε στο πόρισμά του το ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος υποστήριξε ότι η σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής υπηρετεί πολιτικές σκοπιμότητες και διώξεις συγκεκριμένων πολιτικών και κλίματος κατασκευής ενόχων.
"Κάποιοι ασφισβητούν την εντιμότητά μου όταν έχω πουλήσει την μισή μου περιουσία και δεν έχω αγοράσει ποτέ τίποτα" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μπασιακος.
"Είμαι ενώπιον σας χωρίς να έχω υπογράψει καμία απολύτως διοικητική πράξη" είπε ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής ΑΝάπτυξης και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Κώστας Κιλτιδης.
Πρόσθεσε ότι δεν υπήρξε καμία ανταλλαγή, μετά την έκδοση της εγκυκλίου στις 21 -11-2008 και με την οποία όπως είπε δεν εκφέρει καμία άποψη. «Εγώ άσκησα μόνο δασική πολιτική γιατί δεν μπορούσα να ασκήσω κάτι άλλο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτηματικά απολίτευσης για Φωτιάδη και Δρυ
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε παρέμβασή του υπερασπίστηκε τους κυρίους Κιλτίδη και Βουλγαράκη, ενώ αναρωτήθηκε γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν έβαλε και τα ονόματα των κυρίων Φωτιάδη και Δρυ. Επίσης, ζήτησε να υπάρξει προανακριτική μετά τον Οκτώβριο ώστε να έχουν ανοίξει οι λογαριασμοί.
Στο μεταξύ, πρόσκληση για από κοινού υποβολή πρότασης παραπομπής σε Προανακριτική Επιτροπή, των πρώην υφυπουργών του ΠΑΣΟΚ, Γ. Δρυ και Απ. Φωτιάδη, κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Δρίτσας, προς το ΚΚΕ και τους πρόσφατα αποχωρήσαντες, «ανανεωτικούς» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Επίσης, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και οι έξι προτεινόμενοι πρώην υπουργοί και θα πρέπει να παραπεμφθούν, με δεδομένες πάντα, τις ποιοτικές διαφορές της συμμετοχής τους στην υπόθεση, έστω κι αν «δεν είναι κατ’ ανάγκην ένοχοι», όπως οι κύριοι Μπασιάκος, Δούκας και Κοντός ή ακόμα και αν δεν είχαν άμεση εμπλοκή στην υπόθεση, όπως οι κύριοι Βουλγαράκης και Κιλτίδης. Επίσης, ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις για τη συμμετοχή στην υπόθεση του κ. Ρουσόπουλου.
Κλείνοντας τη συνεδρίαση, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης, επανέλαβε πως η Βουλή δεν αποφασίζει για την άσκηση ποινικής δίωξης - κάτι στο οποίο είχε σταθεί νωρίτερα και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χ. Παπουτσής.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου