Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Συστημένο, με το όνομα «Καραβέλας»

Το πρώην ηγετικό στέλεχος της Siemens εμφανιζόταν ως αποστολέας του φονικού δέματος στην Κατεχάκη
«Χρήστος Καραβέλας, Εκάλη» έγραφε πάνω του το φονικό δέμα που εξερράγη χθες στα χέρια του υπασπιστή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, για να μη μείνει καμία αμφιβολία σε κανέναν ότι ο στόχος ήταν ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης . Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία κατόρθωσε χθες από τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού και της συσκευασίας να συναρμολογήσει τα στοιχεία του αποστολέα, έμεινε με το στόμα ανοιχτό, διαβάζοντας το όνομα του πρωταγωνιστή στην υπόθεση της Siemens που διαφεύγει στο εξωτερικό.
Οπως διαπιστώθηκε επίσης χθες, το πακέτο, το οποίο είχε σταλεί στον υπουργό από την περασμένη Παρασκευή, πέρασε από δεκάδες χέρια, ώσπου να εκραγεί στον έβδομο όροφο του στρατηγείου της ΕΛ.ΑΣ.
Είχε παραδοθεί ως συστημένο, πιθανότατα την περασμένη Παρασκευή, και έφθασε με τα ΕΛ.ΤΑ. την Τρίτη στο πολιτικό γραφείο του υπουργού. Παρέμεινε εκεί δύο ημέρες και οι συνεργάτες του δεν το άνοιξαν, παρ΄ ότι είχαν αρχίσει να το «σκαλίζουν», σκίζοντας το περιτύλιγμά του.
Για έναν ανεξήγητο λόγο ο συνεργάτης του κ. Χρυσοχοΐδη δεν το άνοιξε την Τρίτη. Και ευτυχώς. Αν το είχε ανοίξει, τα θύματα θα ήταν πολύ περισσότερα, καθώς την περασμένη εβδομάδα στο μικρό πολιτικό γραφείο του υπουργού βρίσκονταν διαρκώς οκτώ άτομα!
Το πρωί της Πέμπτης το παρέλαβε ο Γιώργος Βασιλάκης, επί 11 χρόνια διαχειριστής της αλληλογραφίας του υπουργού και υπασπιστής του. Το άφησε στα δάπεδο του γραφείου του στην Κατεχάκη και προσπάθησε αρχικώς να το ανοίξει, ενώ βρίσκονταν δίπλα του οι γραμματείς του κ. Χρυσοχοΐδη. Εκείνη την ώρα τις κάλεσε ο υπουργός και ο υπασπιστής έμεινε μόνος του. Ακούστηκε ένα υπόκωφο «μπαμ» και το νήμα της ζωής του κόπηκε απότομα.
Οπως υποστηρίζει η Αστυνομία, η έκρηξη δεν ήταν ισχυρή, αλλά το ωστικό κύμα χτύπησε τον άτυχο αστυνομικό στο στήθος από πολύ μικρή απόσταση, ενώ τα θραύσματα τρύπησαν σε πολλά σημεία το στήθος και τον λαιμό του.
Η εκρηκτική ύλη δεν ήταν τελικώς ζελατινοδυναμίτιδα, όπως αρχικώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση, αλλά απλή μαύρη πυρίτιδα που χρησιμοποιείται στα βεγγαλικά και στις πασχαλιάτικες κροτίδες (γουρούνες). Η ίδια εκρηκτική ύλη και η ίδια συνδεσμολογία είχαν χρησιμοποιηθεί στη βομβιστική επίθεση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του βουλευτή του ΠαΣοΚ κ. Μ. Ανδρουλάκη, ενέργεια για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς».
Παρόμοιες βομβιστικές επιθέσεις «δι΄ αλληλογραφίας» έχουν ξανασυμβεί στην Ελλάδα. Βομβιστικές επιστολές είχαν σταλεί από τον ΕΛΑ το 1989 στους δημοσιογράφους κκ. Δ. Ρίζο και Κυρ. Διακογιάννη, ωστόσο ήταν εντελώς διαφορετικού σχεδιασμού. Σχεδόν πανομοιότυπες βόμβες εξάλλου έχουν σταλεί από τον ΙRΑ και την ΕΤΑ στο παρελθόν, αλλά και σε ιταλικά ΜΜΕ από μια ελληνική οργάνωση με την επωνυμία «Διεθνής Αλληλεγγύη», την εποχή που ο Ν. Μαζιώτης του «Επαναστατικού Αγώνα» ήταν και πάλι στη φυλακή.

Η κατασκευή απαιτεί εξειδίκευση
Δέμα-φάκελος παγιδευμένος με εκρηκτικά είχε ξανασταλεί σε πολιτικό πρόσωπο και το 1985. Τότε παραλήπτης ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ, ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» ο συνταγματάρχης, ειδικός πυροτεχνουργός και πραγματογνώμων της Εισαγγελίας Αθηνών και Πειραιά κ. Β. Καπράλος. Οπως επεσήμανε, «τότε είχαν “ψηλαφίσει” τον φάκελο οι αστυνομικοί και όταν αντιλήφθηκαν ότι περιείχε καλώδια και πυροκροτητή τον θεώρησαν ύποπτο. Με ενημέρωσαν αμέσως,τον μετέφερα στη μονάδα μου και τον εξουδετέρωσα» . Ο κ. Καπράλος εκτιμά ότι «ο πιο αξιόπιστος τρόπος ανίχνευσης των εκρηκτικών υλών είναι με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο» και προσθέτει πως «αν υποψιάζονταν οι υπάλληλοι του υπουργείου ότι ο φάκελος ήταν ύποπτος, θα τον περνούσαν από το ειδικό μηχάνημα “ανίχνευσης” εκρηκτικών υλών και έτσι θα έβλεπαν αν υπήρχε εκρηκτική ύλη». Προσθέτει ακόμη ότι ο κατασκευαστής τέτοιας βόμβας πρέπει να έχει ειδικές γνώσεις και μεγάλη εξειδίκευση.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ, ΒΑΣΙΛΗΣ ΧΙΩΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου