Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM


Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Τίμησαν τους ήρωες στο Πούσι

Τους ανθρώπους που αγωνίστηκαν στο ιστορικό Πούσι του δήμου Φολόης το 1821, τίμησαν χθες σε εορταστική εκδήλωση οι εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Ηλείας, στην ομώνυμη περιοχή. Παρουσία πλήθους κόσμου τελέστηκε η δοξολογία στον Ι.Ν. Αναλήψεως, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ Γερμανού ενώ λίγο αργότερα τελέσθηκε και η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των πεσόντων της ιστορικής μάχης, όπου και κατέθεσαν στεφάνια οι επίσημοι και οι εκπρόσωποι φορέων.

Η επέτειος πραγματοποιήθηκε προς τιμήν όλων εκείνων των Ελλήνων Ηλείων αγωνιστών οι οποίοι κατάφεραν με αλλεπάλληλες νίκες από τις 12 Μαΐου έως τις 23 Ιουνίου 1821 να συντρίψουν και να απωθήσουν τους Τούρκους από το χωριό Λάλα. Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Φολόης κ. Γιάννης Μαρούντας ανέφερε ότι: «Τούτος ο τόπος είναι σημείο αναφοράς. Εδώ μεγαλούργησε για πρώτη φορά ίσως η ομοψυχία των Ελλήνων και κατάφεραν κάτι ακατόρθωτο. Ήταν ένα παράδειγμα όχι μόνο των αγώνων που πρέπει εμείς να κληρονομήσουμε για την ελευθερία αλλά και ένα παράδειγμα ότι πρέπει να έχουμε ομοψυχία για να μεγαλουργούμε». Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο διευθυντής του γυμνασίου Λάλα Νίκος Αγγελόπουλος που σημείωσε τα εξής: «Ένα από τα σημαντικά επεισόδια που χάραξαν και διαμόρφωσαν την ιστορία της πολιτικής επανάστασης είναι η μάχη στο Πούσι. Είναι μια μάχη που έγινε ως ένα βαθμό αφετηρία για την άλωση της Τριπολιτσάς και την εδραίωση του αγώνα στο Μοριά». Στην εκδήλωση μαθητές του δημοτικού σχολείου Αχλαδινής απήγγειλαν ποιήματα, ενώ χορευτικά συγκροτήματα των Πολιτιστικών συλλόγων Κούμανι του δήμου Φολόης και το «Το σπαρτό» από τα Σπαρτιά του Δήμου Λειβαθούς Κεφαλληνίας χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια της Πελοποννήσου.

Παρουσίες

Στην εκδήλωση την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γ.Γ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Κανελλόπουλος ενώ παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Ηλείας κ.κ. Γερμανός, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κ.κ Γιάννης Κουτσούκος, Τάκης Αντωνακόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης και Τάκης Δημητρουλόπουλος, ο αντινομάρχης Ηλείας κ. Παναγιώτης Πλατανιάς, ο δήμαρχος Φολόης Γ. Μαρούντας και μέλη του δημοτικού συμβουλίου Φολόης, ο αντινομάρχης Ηλείας κ. Νίκος Μιχαλόπουλος, ο αντιδήμαρχος Πύργου κ. Κώστας Μποσμής , ο γενικός γραμματέας της Ν.Ε ΠΑΣΟΚ κ. Γιάννης Αργυρόπουλος, ο γ.γ του Συνδέσμου εφέδρων αξιωματικών κ. Κων/νος Πέππας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κεφαλλήνων κ. Γεράσιμος Μεσσάρης, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου των εν Ηλεία Γορτυνίων κ. Γεώργιος Αντωνόπουλος, ο εκπρόσωπος των αγωνιστών της οικογένειας Μαρκόπουλου κ. Άγγελος Μαρκόπουλος, το μέλος της ΝΟΔΕ Ηλείας κ. Γεώργιος Τουρής, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και αρκετός κόσμος. Αμέσως μετά ο δήμος Φολόης παρέθεσε δεξίωση στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αναλήψεως μετά την λήξη των επετειακών εκδηλώσεων.

Πηγή: ΠΡΩΤΗ, Άννα Ψυχογυιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου