Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

"Εστιάστε στην ανάπτυξη" λένε οι ΗΠΑ στην ΕΕ

«Η Ευρώπη και η Ιαπωνία δεν κάνουν πολλά για να πυροδοτήσουν την εσωτερική ζήτηση»

Κυριακή, 27 Ιουνίου, 2010
Η διάσταση απόψεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Βρυξελών αναφορικά με τον τρόπο που θα ανάκαμψει η παγκόσμια οικονομία έγινε και πάλι εμφανή το Σάββατο μετά την παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ.
Οι διαφωνίες ΕΕ - ΗΠΑ όσον αφορά το μείγμα της οικονομικής πολιτικής (άμεσος περιορισμός των δημοσίων ελλειμμάτων ή ενίσχυση της ζήτησης) οδήγησε τους ηγέτες της G8 στη σύνοδο του Καναδά να στραφούν κυρίως σε διεθνή θέματα.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών από το Τορόντο "η Ευρώπη και η Ιαπωνία δεν έχουν ακόμη υλοποιήσει μια πολιτική που θα επέτρεπε να σκεφτούμε ότι θα έχουν μία ανάπτυξη που θα υποκινείται από την εσωτερική ζήτηση».
«Δεν πιστεύω ότι έχουμε δει ακόμη από την πλευρά αυτών των χωρών ένα σύνολο πολιτικών που θα έδινε σε όλον τον κόσμο ένα αίσθημα ασφάλειας ότι θα δούμε μια πιο ισχυρή ανάπτυξη που θα οφειλόταν στην εσωτερική ζήτηση στις χώρες αυτές στο μέλλον», δήλωσε ο αμερικανός υπουργός κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Είκοσι (G20) ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών στον Καναδά.
«Ένα μέρος αυτής της συνόδου κορυφής θα αφορά τη συζήτηση του τρόπου με τον οποίο θα εξασφαλίσουμε ότι θα δούμε συμπληρωματικές αλλαγές σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης για παράδειγμα και στην Ιαπωνία, οι οποίες θα συμβάλουν στο να δοθεί σε όλους η αίσθηση της ασφάλειας στη μελλοντική ανάπτυξη, η οποία θα προέρχεται από την εσωτερική ζήτηση».
Υπενθυμίζοντας τον στόχο της G20 να υπάρξει μια πιο ισορροπημένη παγκόσμια ανάπτυξη, ο Γκάιτνερ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν προσφέρει τη συμβολή τους σε αυτό.
"Αυτό που είναι πολύ ενθαρρυντικό στη μορφή αυτής της ανάκαμψης μέχρι στιγμής, είναι ότι οι ΗΠΑ είδαν μια ανάπτυξη που οφειλόταν περισσότερο στην επένδυση παρά στην κατανάλωση", προσέθεσε.
Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών σημείωσε εξάλλου ότι η σύνοδος κορυφής της G20 θα πρέπει να αφορά "ουσιαστικά την ανάπτυξη".
"Οι πληγές της κρίσης εξακολουθούν να μην έχουν επουλωθεί. Ως εκ τούτου η σύνοδος αυτή θα πρέπει να αφορά ουσιαστικά την ανάπτυξη", είπε.

Συνάντηση Ομπάμα - Κάμερον
Πάντως, οι ΗΠΑ και η Βρετανία συμμερίζονται το στόχο της "βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης" παρότι υπάρχουν "διαφοροποιημένες προσεγγίσεις", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στο τέλος μιας διμερούς συνάντησης με τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.
"Υπήρξαν διαφοροποιημένες απαντήσεις από τις δύο χώρες μας επειδή οι καταστάσεις μας είναι διαφορετικές, αλλά προχωρούμε προς την ίδια κατεύθυνση, αυτή της βιώσιμης μακροπρόθεσμης ανάπτυξης", δήλωσε ο αμερικανός πρόεδρος στο Τορόντο.
"Ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο που είναι αυτός της παγκόσμιας ανάπτυξης και της σταθερότητας", επαύξησε ο Κάμερον.

«Εύθραυστη η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη»
Οι ηγέτες της ομάδας των Οκτώ πιο βιομηχανικών χωρών προειδοποίησαν νωρίτερα το Σάββατο ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι ακόμη «εύθραυστη».
«Η ετήσια σύνοδός μας πραγματοποιείται τη στιγμή που ο κόσμος ζει μια εύθραυστη απαρχή της ανάκαμψης, αφού υπέστη την πιο σοβαρή οικονομική κρίση εδώ και γενιές» ανέφεραν.
Από την πλευρά του, ο καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ σχεδιάζει να καλέσει τις χώρες της Ομάδας των 20 (G20) να εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδιά τους για την ανάκαμψη της οικονομίας και τις βιομηχανικές χώρες να μειώσουν στη συνέχεια τα ελλείμματα και το χρέος τους.
Υπάρχει ισχυρή συναίνεση στην Ομάδα των 20 (G20) ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών όσον αφορά την ανάγκη να δεσμευτούν σε στόχους για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μεσοπρόθεσμα, δήλωσε σήμερα ο καναδός πρωθυπουργός.

Επιστολή Γιώργου Παπανδρέου
Τις προτάσεις της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για στενότερη εποπτεία των αγορών και διαμόρφωση στρατηγικής εξόδου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση απέστειλε στους ηγέτες των κρατών - μελών του G20 ο πρωθυπουργός, και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου.
Στην επιστολή Παπανδρέου κοινοποιείται Ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομική μεταρρύθμιση.
Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναφέρει ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει μια σειρά από απτά μέσα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

Πηγη: ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου