Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Εκλειψη Σελήνης απόψε

Εντυπωσιακή και "μεγεθυμένη" σεληνιακή έκλειψη


Εκατομμύρια άνθρωποι στην Αμερική και την Ασία αναμένεται να βγουν για να απολαύσουν τη μερική σεληνιακή έκλειψη, που θα είναι ορατή το Σάββατο (26/06). Ένα σπάνιο και θεαματικό ουράνιο φαινόμενο, θα κάνει τη σελήνη να φαίνεται μεγαλύτερη, καθώς θα βρίσκεται χαμηλά, πάνω από τον ορίζοντα.
Η «μεγεθυμένη» έκλειψη δε θα είναι ορατή από την Ευρώπη, αλλά θα γίνει αντιληπτή μόνο στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ινδία, την Ιαπωνία και ορισμένες περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, ενώ θα ξεκινήσει στη 01.17 ώρα Ελλάδας την Κυριακή (27/06) και η σκιά της Γης θα καλύψει σταδιακά το 54% του δίσκου της Σελήνης.
«Αν και η έκλειψη θα είναι μόνο μερική, θα φαίνεται μεγεθυμένη λόγω της "σεληνιακής ψευδαίσθησης", αποτέλεσμα του γεγονός ότι η έκλειψη συμβαίνει κοντά στον ορίζοντα», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η NASA.
«Για λόγους που δεν έχουν γίνει πλήρως κατανοητοί από τους αστρονόμους ή τους ψυχολόγους, η Σελήνη φαίνεται αφύσικα μεγάλη όταν βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό και λάμπει μέσα από δέντρα, κτήρια και άλλα αντικείμενα σε πρώτο πλάνο».
To φαινόμενο της μεγεθυμένης Σελήνης έχει παρατηρηθεί από την εποχή του Αριστοτέλη, ωστόσο κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει καταλήξει σε ικανοποιητική εξήγηση, ενώ μία από τις πιθανές απαντήσεις είναι ότι, όταν η Σελήνη βρίσκεται χαμηλά στον ουρανό, ο ανθρώπινος εγκέφαλος συγκρίνει το μέγεθός της με άλλα αντικείμενα, τα οποία βρίσκονται σε πιο μικρή απόσταση.
Όταν αντίθετα η Σελήνη βρίσκεται ψηλά στον ουρανό, ο εγκέφαλος δεν μπορεί να εκτιμήσει το μέγεθός της συγκρίνοντάς τη με άλλα αντικείμενα.

Πηγή: Κοντρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου