Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Το Festival του Watertown, Massachusetts

Την Παρασκευή βρεθήκαμε με μία παρέα φίλων στο Φεστιβάλ της ενορίας* του Γουωτερτάουν κοντά στη Βοστώνη. Δύο μεγάλες τέντες είχαν στηθεί στο παρκινγκ της εκκλησίας όπου ήταν γεμάτες τραπέζια και καρέκλες με αρκετό κόσμο.
Τη στιγμή που φτάσαμε έβγαζαν ένα γουρουνόπουλο από τη σούβλα ενώ στο άλλο άκρο περίπου δέκα μηχανήματα έψηναν "γύρο" για σουβλάκια πίτα. Η ορχήστρα Olympians του πατριώτη μας (από την Αμαλιάδα) Κώστα Κούτση έπαιζε ωραία Ελληνική μουσική και ο κόσμος χόρευε.
Στην είσοδο του ενοριακού* κέντρου κοντά στην είσοδο της εκκλησίας υπήρχαν διάφορα προϊόντα προς πώληση από εικόνες μέχρι κομπολόγια και φανέλες με διάφορους ελληνικούς τίτλους.
Δεκάδες οι εθελοντές και εθελόντριες έτρεχαν δεξιά και αριστερά για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ανάμεσα τους η πρόεδρος της ενορίας* Φωτεινή Λίβας (καταγωγή από την Αρκαδία) ο Γιώργος Λωρίδας και η συζυγός του Γιώτα από το Λάνθι Ηλείας) μέλος του Πανηλειακού Συλλόγου Βοστώνης.
Σε λίγο στο τραπέζι μας έγινε συνωστισμός από φίλους και γνωστούς που ήρθαν να μας χαιρετίσουν και να πούμε δύο λόγια, για την καθημερινότητα, τον Ελληνισμό, την Ελληνική παροικία.
΄Ολοι και όλες αγωνιούν για το τι θα γίνει σε λίγα χρόνια όταν η γενιά των εξ Ελλάδος φύγει. Είναι οι ώρες που όλοι σκέπτονται το μέλλον του Ελληνισμού αλλά που λίγοι κάνουν κάτι. Βέβαια υπάρχουν οι εθελοντές αλλά οι εθελοντές χρειάζονται ηγεσία και όραμα για το μέλλον και δυστυχώς εκεί χάνουμε έδαφος.
Από την άλλη μεριά πόσο να δουλέψουν και τι άλλο να προσφέρουν οι εθελοντές και εθελόντριες όταν έχουν να κάνουν με τεράστια λειτουργικά έξοδα μιας ενορίας που εάν δεν υπήρχαν τα φεστιβάλ θα είχαν κλείσει πολλές εκκλησιές. Γι αυτό καλό θα είναι να γίνει σκληρή κριτική από τους ιθύνοντες για το παρόν και το μέλλον. Πρέπει ένα μεγάλο ποσό από τον προϋπολογισμό να πηγαίνει στην Ελληνική Παιδεία και το μέλλον διαφορετικά το μέλλον του Ελληνισμού είναι αβέβαιο. Δεν μπορούμε να ζητάμε από εθελοντές να κάνουν θυσίες καθημερινά χωρίς αντίκρισμα.
Το “μακάριοι οι πτωχοί το πνεύματι” δεν θα βρίσκει ανταπόκριση στο εγγύς μέλλον. Όλα αυτά είναι φόβοι που ονομαστικά και ανώνυμα έθιξαν οι ομογενείς φίλοι μας στο Γουώτερτουν και είναι οι φόβοι από ενδιαφέρον για το μέλλον του Ελληνισμού, τις ενορίες, τους συλλόγους.
Ανάμεσα στους γνωστούς που είδαμε στο Φεστιβάλ ήταν και οι: Φωτεινή Λίβας, Πρόεδρος της ενορίας, ο κ. Χρήστος Ιωαννίδης με την σύζυγό του, ο κ. Διονύσης και κ. Ιωάννα Κουράφαλου (μέλη του Πανηλειακού Συλλόγου Βοστώνης), η Γεωργία Φωτοπούλου και Χριστίνα Τσαντίκου από το Lowell και Chelmsford αντίστοιχα, τον κ. Μιχάλη Γιαννούλη και τον κ. Νικόλαο Πάππα, συνταγματάρχη του Αμερικάνικου στρατού, την Άννα Μίνως (πρώην στέλεχος της Ομοσπονδίας Ελληνο-Αμερικανικών Σωματείων) τον πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Βασίλη Καυκά και τον κ. Γεώργιο Τσάκαλη επίσης πρώην Πρόεδρο της Ομοσπονδίας με την σύζυγό του Ευαγγελία, τον κ. Δημήτρη Ματθαίο πρώην Γραμματέα της Ομοσπονδίας, τον κύριο Μανώλη Μπαμπαλά με την σύζυγο του Ντέμπη και την μητέρα του, τον κ. Θεόδωρο Καλμούκο από την εφημερίδα Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης, τον κ. Μαρίνο Γαρταγάνη, τον κ. Γεώργιο Θωμόπουλο από τον Αμπελόκαμπο (μέλος του Πανηλειακού Συλλόγου) με την σύζυγό του Ιωάννα, την Miss Greek Independence για το 2010 δεσποινίς Ροδούλα Χάνδακα και πάρα πολλούς άλλους.

Ευχόμαστε και του χρόνου.
*Έχουμε εντοπίσει ότι οι άλλοτε ελληνικές κοινότητες σήμερα λειτουργούν σαν ενορίες. Πρέπει να διατεθούν περισσότερα χρήματα και χρόνος για την Ελληνική Γλώσσα και τα πολιτιστικά. Ενημερώστε και προωθήστε τα παιδιά σας και τα εγγόνια σας να συμμετέχουν ενεργά και αποτελεσματικά.
Χρειάζεται συμμετοχή και συνεργασία. Είναι εύκολο να κάνουμε κριτική αλλά όταν είναι η ώρα της δουλειάς βρίσκουμε δικαιολογίες. Εμπάτε μέσα στους οργανισμούς μας και βοηθήστε να πάμε μπροστά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου