Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Xωρίς τη βοήθεια των αποδήμων «δεν θα μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε τη χώρα, όπως της αξίζει»

Αυτό είπε ο Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στο Α' Συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού, που γίνεται στο πλαίσιο του 8ου τακτικού συνεδρίου στο Παλαιό Φάληρο.  Το ζήτημα της ψήφου των ομογενών δεσμεύθηκε πως θα επαναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς . Oπως είπε χαρακτηριστικά, «προσπαθήσαμε τα τελευταία χρόνια να δώσουμε ψήφο στους ομογενείς μας, σε σας. Βρήκαμε μεγάλες αντιστάσεις. Ξέρετε από ποιους. Σας υπόσχομαι να το ξαναπροσπαθήσουμε. Κι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε».

Τόνισε παράλληλα, πως χωρίς τη βοήθεια των αποδήμων «δεν θα μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε τη χώρα, όπως της αξίζει» και δεσμεύτηκε, όταν η ΝΔ αναλάβει την εξουσία:
* Να παρακάμψει τη συνηθισμένη γραφειοκρατία, ώστε οι απόδημοι να τακτοποιούν όλα τους τα προβλήματα χωρίς να πρέπει να επικοινωνήσουν με όλο το χαρτοβασίλειο.
* Να δώσει ώθηση στη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας εκτός Ελλάδας, ειδικά για τα παιδιά των ομογενών, και όχι μόνο.
* Να δημιουργήσει συνθήκες για τον επαναπατρισμό όσων θέλουν να επιστρέψουν.
Νωρίτερα, είχε μιλήσει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου Δ. Αβραμόπουλος που ανακοίνωσε πως πλέον, μία ημέρα πριν το τακτικό συνέδριο της ΝΔ, θα γίνεται πάντα συνέδριο Οικουμενικού Ελληνισμού.
Τα κυριότερα σημεία ομιλίας του προέδρου της ΝΔ στους αποδήμους έχουν ως εξής:

«Αδέλφια μας, απόδημοι Ελληνες, είστε το καλύτερο κομμάτι του Ελληνισμού. Είστε η απόδειξη ότι το δαιμόνιο του Ελληνα υπάρχει. Γιατί στη Διασπορά θριαμβεύει. Μόνο στην πατρίδα του μέσα μαραζώνει.   Είστε η απόδειξη ότι η φιλοπατρία είναι διαχρονική αρετή. Γιατί ενώ είστε οι πιο Οικουμενικοί Έλληνες, αγαπάτε την Ελλάδα όσο κανείς. Και την αγαπάτε άδολα. Με ανιδιοτέλεια. Χωρίς να περιμένετε τίποτε απ' αυτήν… Είστε η απόδειξη ότι οι πατρίδες δεν χάνονται μέσα στην παγκοσμιότητα. Γιατί ο Ελληνας όσο πιο μακριά από την πατρίδα του βρίσκεται, τόσο περισσότερο την νοσταλγεί. Και καμιά φορά την εξιδανικεύει. Κι αυτή η αθεράπευτη, η ακατανίκητη νοσταλγία, γίνεται πολλές φορές νόημα ζωής. Από την εποχή του Ομηρικού Οδυσσέα. Μέχρι τη σύγχρονη εποχή του Internet και του GPS…
«Ξέρω ότι κάποιες στιγμές, όσο πιο πολύ την αγαπήσατε τόσο πιο πολύ σας πλήγωσε. Μη νοιάζεστε. Και μας, μας πληγώνει καμιά φορά.

Αλλά δεν παύουμε να την αγαπάμε…
«Δεν θα ξεχάσω ποτέ το μεγάλο ξεσηκωμό της Ομογένειας, παντού στον κόσμο, όταν δίναμε τη μεγάλη μάχη για το Μακεδονικό στη δεκαετία του '90. Οπως και για το Κυπριακό, πιο πριν, στη δεκαετία του '70. Θέλω να ξέρετε, ότι ανεξάρτητα από το τι ακούτε, εμείς εδώ εξακολουθούμε να φυλάμε Θερμοπύλες...
«Μια παράκληση έχω μόνο για σας: Μην αφήσετε τα πολιτικά πάθη να σας μολύνουν. Μέσα στην Ελλάδα έχουμε πολλές διαφορές. Αλλά για σας, που μας βλέπετε απ' έξω, είμαστε όλοι ένα: Ενα μεταξύ μας! Κι ένα μαζί σας! Ξέρω ότι έτσι μας θέλετε εσείς. Ετσι σας θέλουμε κι εμείς: Ενωμένους…

Δεν θα μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε τη χώρα μας, όπως της αξίζει, χωρίς τη δική σας βοήθεια.
«Οι κοινότητες των Ελλήνων έχουν λόγο και ρόλο στη μοίρα της Ελλάδας. Κι οφείλουν να έχουν δυνατή φωνή στη Δημοκρατία της. Αυτό σας το υποσχεθήκαμε. Και το προσπαθήσαμε… Ακόμα σας το χρωστάμε. Και σύντομα θα το κάνουμε πράξη».



Να σημειωθεί ότι στη συνέχεια, ο γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού Παναγιώτης Σκανδαλάκης αναφέρθηκε στη θεσμοθέτηση ενός κεντρικού συντονιστικού κέντρου, με αναφορά στην Ομογένεια, στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται όλες οι αρμοδιότητες και τα μέσα για την υλοποίηση αυτής της στρατηγικής και θα είναι υπό την καθοδήγηση του κ. Σαμαρά.

Οπως είπε ο κ. Σκανδαλάκης «με επίκεντρο το συντονιστικό κέντρο, φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό και ενεργό δίκτυο κοινοτήτων των Ελλήνων της Διασποράς» με προτεραιότητες:
1. Η στήριξη της εκπαίδευσης των ομογενών και της ελληνομάθειας.
2. Η ενίσχυση της πολιτικής επιρροής της Ομογένειας στα κέντρα λήψης αποφάσεων των χωρών υποδοχής.
3. Η συμμετοχή των ομογενών στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας (μέσω της ψήφου).
4. Συμμετοχή της Διασποράς στην ελληνική οικονομία (προσέλκυση κεφαλαίων, αύξηση τουριστών).
5. Η στήριξη του ομογενειακού Τύπου. Ο ομογενειακός Τύπος είναι ένας ζωτικός σύνδεσμος μεταξύ της Διασποράς και της Μητρόπολης. Η ενίσχυσή του, ιδίως με την αξιοποίηση του Διαδικτύου, είναι σωστή ενημέρωση των ομογενών για τα πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά δρώμενα στην Ελλάδα και στις κατά τόπους ελληνικές κοινότητες.
6. Η Ελληνορθόδοξη Εκκλησία υπήρξε πάντοτε ένας πολύτιμος συνδετικός κρίκος του απόδημου Ελληνισμού με την Ελλάδα.
7. Η δημιουργία θεσμών και η αύξηση προγραμμάτων θα φέρουν πιο κοντά στην Ελλάδα τους νέους της Ομογένειας.

Πηγή; Απογευματινή/Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου