Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Αποζημίωση 200 εκατ. ευρώ ζητά η Ιρλανδία από την Καθολική Εκκλησία

Για τις υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης
από παιδεραστές ιερείς


• Τετάρτη, 23 Ιουνίου, 2010


• Αποζημιώσεις ζητούν τα θύματα κακοποίησης από την Καθολική Εκκλησία

Η ιρλανδική κυβέρνηση ζήτησε 200 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον από την Καθολική Εκκλησία για την αποζημίωση των θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης που διεπράχθη από παιδεραστές ιερείς στο νησί, δήλωσε σήμερα ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν.

Ο ίδιος εξήγησε στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση έχει στραφεί σε 18 θρησκευτικές αδελφότητες για να καταβάλουν το ήμισυ του απαιτούμενου ποσού, ενώ το υπόλοιπο θα καταβληθεί από τους Ιρλανδούς φορολογούμενους.

Αρκετές εκθέσεις αποκάλυψαν την περασμένη χρονιά χιλιάδες κακοποιήσεων, κυρίως σεξουαλικών, σε σχολεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία και ιδρύματα για παιδιά, που διαχειρίζονται οι θρησκευτικές αδελφότητες.

Σύμφωνα με τον κ. Κόουεν, το κόστος των ερευνών της δικαιοσύνης και της αποζημίωσης των 14.500 θυμάτων θα πρέπει να ανέλθει σε περίπου 1,36 δισεκατομμύριο ευρώ.

Οι αδελφότητες είχαν ανακοινώσει το 2002 ότι θα καταβάλουν 128 εκατομμύρια ευρώ. Στις αρχές του χρόνου, πρόσθεσαν 348 εκατομμύρια ευρώ σε χρήμα και σε ακίνητα.

Ωστόσο, ο κ. Κόουεν είπε οτι ο στόχος ήταν μια δίκαιη κατανομή του λογαριασμού μεταξύ του κράτους της Ιρλανδίας και της Καθολικής Εκκλησίας, υπογραμμίζοντας ότι επιπλέον 200 εκατ. ευρώ «θα πρέπει να χορηγηθούν» από την τελευταία.

«Πρέπει να μιλήσουμε μαζί τους (τις θρησκευτικές αδελφότητες) για να προσδιοριστεί η πρόσθετη συνεισφορά που θα μπορούσαν να κάνουν, διότι πιστεύουμε ότι ο στόχος του καταμερισμού κατά 50/50 θα είναι μια δίκαιη κατανομή του κόστους», δήλωσε ο Κόουεν.

«Οι αδελφότητες εξέφρασαν την βούληση τους να συνεργαστούν με εποικοδομητικό τρόπο με την κυβέρνηση για τα θέματα αυτά», σημείωσε.

Η Ιρλανδία έχει συγκλονιστεί από τις πολλές αποκαλύψεις για πράξεις παιδεραστίας που διαπράττονταν επί δεκαετίες από καθολικούς κληρικούς, υποθέσεις που συχνά καταπνίγονται από την ιεραρχία.

Πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου