Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Ο στρατηγός πάτησε νάρκη

Δηµοσίευµα του «Rolling Stone» στέλνει τον Μακρίσταλ στην αναφορά

Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2010
Αναταραχή στην ηγεσία των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων προκάλεσε ρεπορτάζ στο περιοδικό «Rolling Stone» του επικεφαλής των αµερικανικών στρατευµάτων στο Αφγανιστάν στρατηγού Στάνλεϊ Μακρίσταλ, ο οποίος ανεκλήθη στην Ουάσιγκτον προκειµένου να δώσει εξηγήσεις στον «εξαγριωµένο» Οµπάµα.
Το δηµοσίευµα στο γνωστό περιοδικό «Rolling Stone» περιγράφει τον στρατηγό και τους συνεργάτες του να περιφρονούν ανοιχτά αξιωµατούχους της κυβέρνησης Οµπάµα.
Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι ο Μακρίσταλ πρόκειται να συναντηθεί σήµερα µε τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο Τζον Μπάιντεν, «προκειµένου να δώσει εξηγήσεις για όσα φέρεται να λέει στο δηµοσίευµα που περιλαµβάνει τη συνέντευξή του». Ο 56χρονος Μακρίσταλ ζήτησε συγγνώµη για τις δηλώσεις του τις οποίες αποκάλεσε «σφάλµα που δείχνει ότι δεν εκτίµησα σωστά την κατάσταση και δεν θα έπρεπε να έχει συµβεί». Πάντως, ήδη στην Ουάσιγκτον έχουν φουντώσει οι φήµες ότι θα ζητηθεί από τον Μακρίσταλ να υποβάλει την παραίτησή του, ενώ παραιτήθηκε ο σύµβουλός του για θέµατα Τύπου Ντάνκαν Μπούθµπι.
Το δηµοσίευµα στο τεύχος του περιοδικού που θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή έχει τον τίτλο «Ο ανεξέλεγκτος στρατηγός» και σε αυτό ο δηµοσιογράφος, ο οποίος τον ακολούθησε επί αρκετές εβδοµάδες, καταγράφει συζητήσεις µεταξύ του Μακρίσταλκαι κάποιων συνεργατών του, κατά τιςοποίες συχνά αναφέρονται προσβλητκά για στελέχη της κυβέρνησης. Για παράδειγµα, ένας σύµβουλος του Μακρίσταλ χαρακτηρίζει « κλόουν » τον σύµβουλο του Οµπάµα για θέµατα ασφάλειας Τζέιµς Τζόουνς.
Οι συνεργάτες του στρατηγού κοροϊδεύουν τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ενώ αναφέρουν ότι ο Μακρίσταλ είναι «απογοητευµένος» από τον Μπαράκ Οµπάµα. Το δηµοσίευµα που περιγράφει µια εικόνα διάλυσης στα ανώτατα κλιµάκια του στρατού και της κυβέρνησης ήρθε σε δύσκολη στιγµή για τον Οµπάµα, ο οποίος προσπαθεί να αντιµετωπίσει την τεράστια πετρελαιοκηλίδα στον Κόλπο του Μεξικού, να ενισχύσει τους υποψήφιους του κόµµατός του για τις ενδιάµεσες εκλογές του Νοεµβρίου για τη Βουλή και τη Γερουσία, αλλά και να σηµειώσει κάποια επιτυχία στον πόλεµο του Αφγανιστάν.
Ο Μακρίσταλ ήταν εκείνος που πρότεινε τον Αύγουστο του 2009 στον Οµπάµα να στείλει άλλους 30.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, κίνηση που απογοήτευσε πολλούς από τους υποστηρικτές του προέδρου. Χθες, πάντως, έρευνα Επιτροπής του αµερικανικού Κογκρέσου ανέφερε ότι ο αµερικανικός στρατός έχει δώσει δεκάδες εκατοµµύρια δολάρια σε εταιρείες ασφάλειας στο Αφγανιστάν, οι οποίες µε τη σειρά τους µεταφέρουν τα χρήµατα στα χέρια ένοπλων οµάδων στη χώρα αυτή, προκειµένου να µην κάνουν επιθέσεις. Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των αµερικανικών ενόπλων δυνάµεων ναύαρχος Μάικ Μούλεν διατύπωσε τηλεφωνικά την έντονή δυσαρέσκειά του στον Μακρίσταλ χθες, ενώ το ίδιο φαίνεται ότι έκανε και ο υπουργός Αµυνας Ρόµπερτ Γκέιτς, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του στρατηγού «σηµαντικό λάθος». Ο Μακρίσταλ πρόκειται να συναντηθεί σήµερα και µε τον Γκέιτς στο Πεντάγωνο.

ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ
Ο επικεφαλής των αµερικανικών δυνάµεων στο Αφγανιστάν κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις στον οργισµένο Οµπάµα.
«Ποιος είναι ο Μπάιντεν;»
ΤΟ ΑΡΘΡΟ στο «Rolling Stone» φαίνεται να εκθέτει τις µεγάλες διαφορές που υπάρχουν ανάµεσα στα στελέχη του στρατού και της κυβέρνησης – µια τεταµένη σχέση για την οποία οι εφηµερίδες γράφουν όλο και συχνότερα καθώς αυξάνεται ο αριθµός των νεκρών στρατιωτών στο Αφγανιστάν.

Στο ρεπορτάζ ο δηµοσιογράφος περιγράφει πως ο Μακρίσταλ δηλώνει «προδοµένος» από τον αµερικανό πρεσβευτή στο Αφγανιστάν Μ. Εϊκενµπέρι, καθώς εκείνος είχε στείλει ένα υπηρεσιακό έγγραφο αµφισβητώντας το αίτηµα του στρατηγού για την αποστολή περισσότερων στρατιωτών. Ο Μακρίσταλ εµφανίζεται να κάνει και αστείο σε µια ερώτηση για τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ. «Αναφέρεσαι στον αντιπρόεδρο Μπάιντεν;», ρωτά, «ποιος είναι αυτός;». Και ένας συνεργάτης λέει:
«Μπάιντεν; Είπες bite me; (σε ελεύθερη απόδοση “παράτα µας”)».

Για... φωτογραφίες
Ενας άλλος συνεργάτης περιέγραψε τη συνάντηση του Μακρίσταλ µε τον Οµπάµα πριν από έναν χρόνο στο Οβάλ Γραφείο.
«Ηταν µια ευκαιρία για φωτογραφίες.
Ο Οµπάµα δεν ήξερε πολλά πράγµατα για τον στρατηγό ούτε έδειξε να νοιάζεται ιδιαίτερα. Το αφεντικό απογοητεύθηκε πολύ». Αναφερόµενος στον Ρίτσαρντ Χόλµπρουκ, τον απεσταλµένο του Οµπάµα στο Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ένας συνεργάτης του Μακρίσταλ λέει: «Το αφεντικό τον περιγράφει ως πληγωµένο ζώο.
Ο Χόλµπρουκ ακούει διαρκώς φήµες ότι θα αποµακρυνθεί και αυτό τον κάνει επικίνδυνο». Σε µία περίπτωση µάλιστα ο Μακρίσταλ εµφανίζεται να αντιδρά µε νεύρα όταν λαµβάνει µέιλ από τον Χόλµπρουκ, λέγοντας: «Ω, όχι, όχι άλλο ένα µέιλ από τον Χόλµπρουκ. Δεν θέλω ούτε να το διαβάσω...».

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ, Νατάσα Μπαστέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου