Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Πλοίαρχος αλιευτικού δεν άντεξε την οικονομική καταστροφή και αυτοκτόνησε με μια σφαίρα στο κεφάλι

Ο πρώτος νεκρός από την πετρελαιοκηλίδα

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Καπετάνιος που αυτοκτόνησε στην Αλαμπάμα είναι το πρώτο θύμα της κηλίδας της ΒΡ. Ο 55χρονος Αλεν Κρουζ δεν άντεξε την οικονομική καταστροφή και έθεσε τέρμα στη ζωή του με μια σφαίρα στο κεφάλι. Αν και δεν άφησε σημείωμα, φίλοι και συνάδελφοί του είναι βέβαιοι ότι αυτοκτόνησε επειδή δεν άντεχε να βλέπει το βιός του να καταστρέφεται από το πετρέλαιο μέρα με την ημέρα. Τα τελευταία 20 χρόνια, ο Κρουζ ήταν ιδιοκτήτης ενός ψαράδικου που το νοίκιαζε με την ημέρα σε όσους ήθελαν να πάνε για ψάρεμα στον Κόλπο του Μεξικού. Η δουλειά του έπεσε δραματικά μετά την πετρελαιοκηλίδα - χώρια που δεν άντεχε να βλέπει τη θάλασσα μαύρη από το πετρέλαιο εκεί όπου συνήθιζε να πηγαίνει τους ερασιτέχνες ψαράδες για να πιάσουν κοκκινόψαρα και μαγιάτικα. Οι φίλοι του είπαν ότι είχε αρχίσει να χάνει βάρος. Πριν από περίπου είκοσι ημέρες ο Κρουζ έπιασε δουλειά στα συνεργεία της ΒΡ που καθαρίζουν τη θάλασσα, αφού έπρεπε από κάπου να βγάλει το ψωμί του. Την περασμένη Τετάρτη το πρωί πήγε στο σκάφος του, όπως έκανε κάθε μέρα. Κατέβηκε στο αμπάρι για να βάλει μπρος τη γεννήτρια. Η ώρα περνούσε και δεν ανέβαινε πάνω. Ενας ναύτης κατέβηκε και τον βρήκε νεκρό με μια σφαίρα στο κεφάλι. Ο ιατροδικαστής είπε ότι πιθανότατα πρόκειται για αυτοκτονία. Ο Κρουζ δεν άφησε κάποιο σημείωμα που να δικαιολογεί την πράξη του, αλλά οι φίλοι του πιστεύουν ότι η αυτοκτονία του αποδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο πόσο βαρύ είναι το φορτίο από την οικολογική καταστροφή στους ανθρώπους που ζουν στον Κόλπο του Μεξικού.
Στην ίδια κατάσταση με τον Κρουζ βρίσκονται εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι. Η «Washington Ρost» γράφει ότι οι υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας στις Πολιτείες που βρέχονται από τον Κόλπο αντιμετωπίζουν ραγδαία αύξηση των περιστατικών με ανθρώπους που χρήζουν ψυχολογικής στήριξης. Οι Βαπτιστές και η Καθολική Εκκλησία έχουν επιστρατεύσει ιερωμένους για να στηρίξουν τους πιστούς που έχουν ανάγκη. Μόνο στη Νότια Λουιζιάνα 1.500 άνθρωποι έχουν δεχτεί ψυχολογική στήριξη από οργανώσεις της Καθολικής Εκκλησίας. Οι ειδικοί σε θέματα υγείας περιμένουν αύξηση των προβλημάτων- κυρίως καρδιοπάθειεςστους κατοίκους των περιοχών που πλήττονται από την πετρελαιοκηλίδα. Κάτι ανάλογο είχε συμβεί στις περιοχές της Αλάσκας που μολύνθηκαν από το πετρέλαιο του «Εxxon Valdez», το 1989.
Περιμένουν όμως και προβλήματα που δεν εντοπίζονται εύκολα, όπως κατάθλιψη, άγχος, κατάχρηση ουσιών, ενδοοικογενειακή βία κτλ. Ο Χάουαρντ Οζόφσκι από το πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνας λέει ότι ήδη καταγράφεται αύξηση των περιστατικών που χρήζουν ψυχολογικής στήριξης.
Η κοινωνική λειτουργός Μισέλ Μένι, η οποία βοηθάει τις συζύγους των ψαράδων να αντιμετωπίσουν την αλλαγή στη ζωή τους, λέει ότι «η πετρελαιοκηλίδα μοιάζει με καρκίνο» που εξαπλώνεται χωρίς να προειδοποιεί και προσθέτει ότι κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα ποιες θα είναι τελικά οι συνέπειες στην ψυχή και στο σώμα των ανθρώπων.

Η Σύνταξη/ & ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου