Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM


Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

200 Χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Τιμή και Δόξα στους Ήρωες και Ηρωίδες

Thank You to Philhellenes

Δευτέρα, 28 Ιουνίου 2010

Ομπάμα: Η Αμερική δεν θα πληρώσει για την παγκόσμια ευημερία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προσκάλεσε την Κίνα να τηρήσει
τις υποσχέσεις της για ευελιξία του γουάν.

Δευτέρα, 28 Ιουνίου, 2010Η Αμερική δεν μπορεί να πληρώνει για να εξασφαλίζει την ευημερία του κόσμου και θα παραμείνει σταθερή εναντίον κάθε αθέμιτου πλεονεκτήματος αποκτά μια χώρα, δήλωσε χθες Κυριακή στο Τορόντο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, προσκαλώντας την Κίνα να τηρήσει τις υποσχέσεις της για ευελιξία της ισοτιμίας του νομίσματός της.
«Έπειτα από χρόνια υπερβολικά υψηλού χρέους, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πληρώνουν και δεν θα πληρώσουν για να εξασφαλίσουν την ευημερία του κόσμου», δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος στης συνόδου κορυφής της G20.
Και «κανένα έθνος δεν μπορεί να θεωρεί ότι ο δρόμος του προς την ευημερία είναι στρωμένος με εξαγωγές προς την Αμερική», πρόσθεσε κάνοντας σαφή υπαινιγμό στην Κίνα.
Ερωτηθείς σχετικά με τη δέσμευση του Πεκίνου να αφήσει να διακυμανθεί η ισοτιμία του γιουάν, κάτι που ζητούν πιεστικά οι Αμερικανοί, ο Ομπάμα κάλεσε τις κινεζικές αρχές να «πάρουν στα σοβαρά» τις υποσχέσεις τους.
Είναι επίσης απαραίτητο για να εξασφαλιστεί μια βιώσιμη ανάπτυξη στον κόσμο να μην έχει κανένας «αθέμιτο πλεονέκτημα» σε οικονομικό ή εμπορικό θέμα, δήλωσε ακόμη ο Ομπάμα αναφερόμενος και πάλι στην Κίνα.
Ο πρόεδρος Ομπάμα ζήτησε επίσης από την Κίνα να παραδεχθεί το ρόλο της Βόρειας Κορέας στην επίθεση που έγινε νωρίτερα φέτος εναντίον νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους.
Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ακόμη ότι η συμμαχία της Ουάσινγκτον με την Ιαπωνία είναι πολύ ισχυρή και υπογράμμισε τη δέσμευση για μια παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Πρόσθεσε πως η εμβάθυνση των σχέσεων των ΗΠΑ με την Κίνα δεν εξασθενεί επ' ουδενί τις σχέσεις με την Ιαπωνία ή με τη Νότια Κορέα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης αταλάντευτα προσηλωμένος στην υπόσχεσή του να τιθασεύσει το γιγαντούμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό και τόνισε πως αυτό θα συμπεριλάβει «ορισμένες πολύ δύσκολες αποφάσεις» τον ερχόμενο χρόνο.
Επίσης, ο Ομπάμα τόνισε πως είναι της γνώμης ότι μία αναθεώρηση του «ανακατωμένου και άδικου» κώδικα φορολογίας των ΗΠΑ θα πρέπει να θεωρείται ως ένα από τα μέτρα του προγράμματος για να αντιμετωπισθούν τα χρονίζοντα προβλήματα στον προϋπολογισμό.
«Το εννοώ σοβαρά», ήταν η απάντηση του Ομπάμα στους δημοσιογράφους κατά τη συνέντευξή του στη Σύνοδο της Ομάδος G20 στο Τορόντο όταν ερωτήθηκε εάν πιστεύει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας τον στόχο για τη μείωση του προϋπολογισμού.
«Το κάνω γιατί είπα ότι πρόκειται να το κάνω», τόνισε ο Ομπάμα. «Ο κόσμος θα πρέπει να πάρει το μάθημά του σχετικά με εμένα, διότι τον επόμενο χρόνο, όταν θα αρχίσω να παρουσιάζω ορισμένες πολύ δύσκολες αποφάσεις στη χώρα, ευελπιστώ ότι αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα μεμψιμοιρούν για το έλλειμμα και το χρέος να βγούνε μπροστά, διότι 'τα βλέπω' στη μπλόφα τους», πρόσθεσε.
Στον κυκεώνα της δεινότερης ύφεσης στη χώρα από την εποχή του Κραχ, το έλλειμμα των ΗΠΑ έφθασε τα 1,4 τρισ. δολάρια και προβλέπεται να φθάσει τα 1,6 τρισ.

Ανατίμηση του γουάν έναντι του δολαρίου
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας καθόρισε στο υψηλότερο επίπεδό της τα τελευταία χρόνια την ισοτιμία του εθνικού νομίσματος γουάν απέναντι στο δολάριο, έπειτα από την Σύνοδο της Ομάδος G20, κατά την οποία οι διεθνείς παράγοντες έβαλαν πυρ ομαδόν κατά του Πεκίνου για να ανατιμήσει το νόμισμά του.
Η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε πως η βασική ισοτιμία των δύο νομισμάτων θα είναι 6,7890 γουάν/δολάριο, έναντι 6,7896 γιουάν την Παρασκευή, τονίζεται σε ανακοινωθέν της στο Ίντερνετ. Η βασική ισοτιμία αποτελεί το όριο της καθημερινής ταλάντευσης του γουάν απέναντι στο δολάριο, με ένα περιθώριο πάνω -κάτω 0,5% εν σχέσει με το αμερικανικό νόμισμα.
Μολονότι η ανατίμηση είναι μικρής έκτασης, αποτελεί ωστόσο το υψηλότερο επίπεδο ισοτιμίας με το δολάριο από την εποχή της μεταρρύθμισης του κινεζικού συστήματος ισοτιμιών το 2005, οπότε και απεξαρτητοποιήθηκε από το δολάριο για να υιοθετήσει πλέον τον καθορισμό από ένα «καλάθι νομισμάτων».
Η Κίνα υπήρξε στόχος πολλαπλών πιέσεων από τους κυριότερους εταίρους της κατά τη διάρκεια της Συνόδου.

Πηγή: Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου