Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

G20: Δέσμευση για μείωση του ελλείμματος έως το 2013

Δευτέρα, 28 Ιουνίου, 2010
Τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων έως το 2013, χωρίς να εμποδιστεί η ανάπτυξη, αποφάσισαν οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών (G20) από το Τορόντο σύμφωνα με το τελικό ανακοινωθέν τους.
"Για να είναι βιώσιμη η ανάκαμψη, οφείλουμε να συνεχίσουμε τα υπάρχοντα προγράμματα για την ανάκαμψη και να εργαζόμαστε ταυτοχρόνως για να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μιας σταθερής ιδιωτικής ζήτησης", επισημαίνεται στο σχέδιο της τελικής ανακοίνωσης.
"Ταυτοχρόνως τα πρόσφατα γεγονότα υπογραμμίζουν τη σημασία των βιώσιμων δημοσιονομικών και την ανάγκη για τις χώρες μας να φτιάξουν αξιόπιστα προγράμματα δημοσιονομικής βιωσιμότητας, που θα είναι κατάλληλα κατανεμημένα και υπέρ της ανάπτυξης, που θα είναι διαφοροποιημένα και προσαρμοσμένα στις εθνικές καταστάσεις", επισημαίνεται στο κείμενο σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο.
Οι ηγέτες της Ομάδας των Είκοσι (G20) πέτυχαν το στόχο τους για τη σταθεροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας μετά την επιβλαβή παγκόσμια ύφεση που σημειώθηκε πέρυσι, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
Ωστόσο ο Ομπάμα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Ινδονήσιο πρόεδρο Σουσίλο Μπαμπάνγκ πριν από τη συμμετοχή του σε περαιτέρω συνομιλίες στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Τορόντο, σημείωσε ότι οι κυβερνήσεις έχουν ακόμη μπροστά τους πολύ δρόμο για να κρατήσουν στην επιφάνεια την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. "Με τη δουλειά μας εντός της G20, καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε την παγκόσμια οικονομία (...) Όμως προφανώς έχουμε ακόμη πολλές προκλήσεις που πρέπει να προσεγγίσουμε", σημείωσε.
Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η Αμερική δεν μπορεί να πληρώνει για να εξασφαλίζει την ευημερία του κόσμου. "Έπειτα από χρόνια υπερβολικά υψηλού χρέους, οι Αμερικανοί δεν μπορούν να πληρώνουν και δεν θα πληρώσουν για να εξασφαλίσουν την ευημερία του κόσμου", δήλωσε ο Ομπάμα σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος στης συνόδου κορυφής της G20. Και "κανένα έθνος δεν μπορεί να θεωρεί ότι ο δρόμος του προς την ευημερία είναι στρωμένος με εξαγωγές προς την Αμερική", πρόσθεσε κάνοντας σαφή υπαινιγμό στην Κίνα.
Ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομνίκ Στρος-Καν ερωτηθείς για τη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα έσπευσε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας πως «οι Αμερικανοί έχουν την εντύπωση πως είναι εκείνοι που καθοδηγούν την ανάπτυξη, αλλά αυτό δεν αληθεύει, αυτοί είναι οι Ασιάτες».
«Εκεί που κατανοώ είναι ότι το 1% ανάπτυξη στην Ευρωζώνη μας καταθλίβει όλους», τόνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς σχετικά με τον δασμό επί των τραπεζών, ο Στρος-Καν δήλωσε πως «κατ’ ουσίαν δεν υπήρξε οπισθοχώρηση» από τη Σύνοδο του Πίτσμπεργκ τον Σεπτέμβριο, κατά την οποία επιφορτίσθηκε το ΔΝΤ να κάνει προτάσεις για μία τέτοια φορολόγηση και εξέφρασε την ευαρέσκειά του που οι μεγάλες οικονομίες του πλανήτη υιοθετούν αυτήν την άποψη.
«Ορισμένες χώρες δεν το θέλουν, κάτι που είναι πολύ απλοϊκό. Βρίσκω πως αυτό είναι παρακινδυνευμένο. Το γεγονός ότι οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες δεν εκτέθηκαν στην κρίση και δεν επένδυσαν σε επικίνδυνα ομόλογα δε σημαίνει πως είναι εσαεί απρόσβλητες», τόνισε ο Στρος-Καν.
Ακόμη ο Στρος Καν χαρακτήρισε ψευδοπρόβλημα το δίλημμα ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη μείωση των ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς, τονίζοντας πως δεν έχει καμία σημασία.
«Το ζήτημα για εμάς είναι ένα ψευδοπρόβλημα...Το ζήτημα δεν είναι εξισορρόπηση του προϋπολογισμού, ή ανάπτυξη. Είναι: εξισορρόπηση του προϋπολογισμού και ανάπτυξη», τόνισε ο Στρος-Καν στη συνέντευξη Τύπου.
"Η πραγματικότητα είναι πως κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από την αναγκαιότητα να εφαρμόσει μία πολιτική για την τόνωση της ανάπτυξης. Ορισμένως, πέραν αυτού, κάποιοι θα πρέπει επιπροσθέτως να φροντίσουν για την κατάσταση του προϋπολογισμού τους», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επιτυχή θεωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση την απόφαση των G20.
«Η Ε.Ε. προσήλθε στη Σύνοδο με ένα σαφές διάγραμμα. Το αποτέλεσμα της Συνόδου αντανακλά μία ευρεία σύγκλιση προς την ευρωπαϊκή προσέγγιση», τονίζουν στο κοινό ανακοινωθέν τους ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέι.
«Οι προσπάθειες της Ε.Ε. για τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη έγιναν δεκτές σε μέγα βαθμό στο Τορόντο», τονίζεται στο ανακοινωθέν των δύο.
« Οι προηγμένες οικονομίες δεσμεύθηκαν για προϋπολογισμούς που θα μειώνουν στο μισό τα ελλείμματά τους έως το 2013 και θα σταθεροποιήσουν, ή θα μειώσουν τα δημόσια χρέη εν σχέσει προς το ΑΕΠ έως το 2016», τονίζεται στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου.
Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την τελική αυτή διατύπωση: «είναι περισσότερο από ότι ανέμενα, είναι μία επιτυχία», τόνισε.

Επιστολή Γ. Παπανδρέου στη G20
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργος Παπανδρέου, απέστειλε προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων των κρατών - μελών του G-20, επιστολή, με την οποία τους κοινοποιεί Ψήφισμα του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την παγκόσμια οικονομία και την οικονομική μεταρρύθμιση.
Ο κ. Παπανδρέου στην επιστολή αφού σημειώνει την «ευρεία συναίνεση για την απαιτούμενη στρατηγική εξόδου από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση», που επιτεύχθηκε μεταξύ των 350 συμμετεχόντων στις συζητήσεις του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επισημαίνει ότι «παρά το γεγονός ότι οι χώρες του G-20 αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του πληθυσμού του πλανήτη, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακουστούν και οι φωνές των χωρών που δεν εκπροσωπούνται στο G-20».
Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, αναφέρει ότι το ψήφισμα περιλαμβάνει μια σειρά από απτά μέσα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα και εφιστά την προσοχή των παραληπτών της επιστολής στις συγκεκριμένες προτάσεις για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
«Η πρόταση αυτή εξασφαλίζει ότι, δεν θα χρειαστεί ποτέ πια να διασώσουν οι φορολογούμενοι τις τράπεζες. Ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών θα συμβάλλει επίσης στον περιορισμό της φτώχιας στον κόσμο, επιτρέποντας τη χρηματοδότηση έργων, την κατάρτιση και τις υποδομές, που θα μας οδηγήσουν στην πράσινη οικονομία, ενώ θα δημιουργήσουν νέες, ποιοτικές θέσεις εργασίας, χωρίς να χρειάζεται να εξαρτώνται από τους συρρικνωμένους προϋπολογισμούς μας. Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και η διασφάλιση ότι όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι διαφανή και ρυθμίζονται σωστά, αποτελούν επίσης επιτακτικές προτεραιότητες», αναφέρει ο κ. Παπανδρέου.
«Οι προτάσεις αυτές δεν είναι μόνον εφικτές, αλλά και δίκαιες», υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι «στενότερος συντονισμός και περισσότερο εναρμονισμένες πολιτικές για τη στήριξη της παγκόσμιας οικονομικής διακυβέρνησης, αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την επιτυχία οποιασδήποτε νέας χρηματοπιστωτικής δομής».
«Αναμένουμε από το G-20 να αποδείξει ότι, στις κρίσιμες αυτές στιγμές, οι παγκόσμιοι ηγέτες μπορούν να λάβουν αποφασιστική και συλλογική δράση που θα εξασφαλίσει ότι η παγκόσμια οικονομία μας είναι βιώσιμη. Παραμένω στη διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεργασία για το θέμα αυτό», καταλήγει στην επιστολή του ο Γ. Παπαδρέου.

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου