Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2017

Ευρωλίγκα: Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με πρωταγωνιστή τον Παπαπέτρου

Ευρωλίγκα: Ο Ολυμπιακός νίκησε τον Παναθηναϊκό με πρωταγωνιστή τον Παπαπέτρου Παραμονή της γιορτής του ο Ιωάννης Παπαπέτρου κέρασε το καλύτερο γλυκό τους συμπαίκτες του, το προπονητικό τιμ και τους φίλους του Ολυμπιακού βγάζοντας την κρίσιμη στιγμή τα κάστανα από τη φωτιά και οδηγώντας την ομάδα του σε νέα μεγάλη νίκη (3/3 εφέτος) επί του Παναθηναϊκού με 77-69.


Με παίκτη κλειδί εκτός του Παπαπέτρου και τον Ντομινίκ Ουότερς που μπήκε για πρώτη φορά να παίξει και ήταν εξαιρετικός αμυντικά, ενώ βοήθησε και οργανωτικά χωρίς περιττές ενέργειες στην επίθεση (όπου σημείωσε και ένα σημαντικό τρίποντο).

Πως τα φέρνει καμιά φορά η ζωή. Ο ξένος που προοριζόταν για βασικό τεσσάρι στον Ολυμπιακό (Γκάμπριελ) ήταν θεατής στον αντίπαλο πάγκο. Ο Σφαιρόπουλος πίστεψε στον Παπαπέτρου και δεν πήρε ξένο τεσσάρι.

Αυτή ήταν η πιο σπουδαία (βάση συνθηκών) νίκη μέχρι στιγμής με την οποία ο Ολυμπιακός παρέμεινε σε τροχιά τετράδας στην Ευρωλίγκα, αφήνοντας τον μεγάλο αντίπαλό του ουσιαστικά τρεις νίκες πίσω (καθώς υπερτερεί στα μεταξύ τους παιχνίδια με 2-0 νίκες).

Παράλληλα οι πρωταθλητές ανέβασαν το εκπληκτικό τους σερί στα ευρωπαϊκά παιχνίδια με τον «αιώνιο» αντίπαλο στο 8-3 σε 11 αναμετρήσεις (από το 1994 που πρωτοβρέθηκαν αντίπαλοι σε ευρωπαϊκά σαλόνια), ενώ την ίδια στιγμή ο Γιάννης Σφαιρόπουλος από τότε που κάθισε στο τιμόνι του Ολυμπιακού μετράει 12 νίκες σε 15 παιχνίδια με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό !

Η νίκη του Ολυμπιακού μοιάζει με άθλο καθώς ουσιαστικά δεν είχε στο γήπεδο τον άνθρωπο που έκρινε τα τελευταία δύο ευρωπαϊκά ντέρμπι «αιωνίων» αλλά και ένα πρωτάθλημα ολόκληρο πέρυσι.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ωσεί παρών απόλυτα λογικά αφού μπήκε στο τζάμπολ με…μισή προπόνηση και με πρόβλημα στον προσαγωγό δεν μπόρεσε να βοηθήσει ιδιαίτερα στον οργανωτικό τομέα. Και ας έδωσε επτά ασίστ και πέτυχε 12 πόντους.

Έκανε μια υπερπροσπάθεια που την είδαν σε όλο τον κόσμο καθώς το ντέρμπι μεταδόθηκε μέσω της Ευρωλίγκας σε 170 χώρες μέσα από το κανάλι του ΝΒΑ !

Επίσης ανέτοιμος (έστω και αν ένοιωθε λίγο καλύτερα από τον αρχηγό) έπαιξε ο Γιώργος Πρίντεζης, που πονούσε και δεν μπόρεσε να βοηθήσει όσο θα ήθελε.

Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός έπαιζε υπερπλήρης και σαφώς δεν είχε καμία σχέση με το «φάντασμα» (και λόγω τρανταχτών τότε απουσιών) που είχε εμφανιστεί στην προηγούμενη επίσκεψή του στο ΣΕΦ για το πρωτάθλημα όταν και έχασε με 25 πόντους.

Ξεκίνημα με Τζεντίλε !

Ο Τσαβι Πασκουάλ έκανε την έκπληξη ξεκινώντας στο βασικό σχήμα τον Αλεσάντρο Τζεντίλε (ο οποίος θέλει ακόμα χρόνο και είναι φανερό), ενώ με τον Νίκ Καλάθη (κορυφαίο παίκτη με διαφορά εφέτος του Παναθηναϊκού) να ξεκινάει με τρία κλεψίματα και δύο καλάθια, οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 4-0.

Όμως και οι δύο ομάδες ήταν φανερά αγχωμένες και αυτό φάνηκε από τις προσπάθειες τους επιθετικά με αποτέλεσμα μετά από πεντέμιση λεπτά το σκορ να είναι μετά βίας στο 5-5 !

Τρομερός Μπίρτς στο ξεκίνημα

Ο Κέμ Μπίρτς βγήκε μπροστά σε εκείνο το σημείο και με δικούς του συνεχόμενους πόντους, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 11-5 με ένα σερί 9-0 με όλους τους πόντους (9) να έχει πετύχει ο Καναδός σέντερ των πρωταθλητών.

Την ίδια στιγμή ο Πασκουάλ, έβγαλε τον ιδιαίτερα άστοχο Τζεντίλε και έβαλε τον Φελντέιν στο παρκε αλλά και τον Τζέιμς, για να πάρει προσωπικές προσπάθειες.

Πάνω του πήγε ο Παπανικολάου, αλλά ο Αμερικανός ήταν η μόνη αξιόπιστη επιλογή των Πράσινων στην επίθεση. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε ακόμα και με 8 πόντους (17-9 στο 9’) χωρίς πάντως να παίζει καλά, με τον Τζέιμς να μειώνει στο 17-11 (10’) με 6 συνεχόμενους πόντους.
Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είχε βάλει και τον Μιλουτινοφο στη θέση του Μπίρτς, ενώ ο Τσάβι Πασκουάλ επιστράτευσε και τον «ξεχασμένο» Νίκο Παππά ποντάροντας σε αυτόν για το συγκεκριμένο παιχνίδι.
Με το πρώτο τρίποντο του Ολυμπιακού στο παιχνίδι μετά από 13 λεπτά (!) με τον Γκρίν προηγήθηκε με 24-18, αλλά ήδη ο Παναθηναϊκός είχε μπει στο ρυθμό κυρίως χάρις στον οίστρο του Ρίβερς, που έβαλε μπροστά στον Λοτζέσκι 8 συνεχόμενους πόντους (2/2 τρ. 1/1 διπ.) και το ματς πήγε στον πόντο (24-23).
Εκεί ήταν η σειρά του Παπανικολάου με έξι πόντους να δώσει και πάλι ένα προβάδισμα επτά πόντων στην ομάδα του (30-23).
Οι άμυνες πλέον δεν λειτουργούσαν το ίδιο καλά όπως στην αρχή με αποτέλεσμα να μπαίνουν πιο εύκολα τα καλάθια και μάλιστα και τα τρίποντα αφού εκατέρωθεν έβγαιναν παίκτες ελεύθεροι.

Τζέιμς και Ρίβερς κρατούσαν τον Παναθηναϊκό
Ο Τζέιμς συνέχισε το βιολί του με αντίπαλο πλέον τον Γκρίν και έτσι ο Παναθηναϊκός πλησίασε και πάλι σε απόσταση βολής (34-32 στο 18’).
Το κυριότερο όμως για τους Πράσινους ήταν ότι είχαν βρει ρυθμό τόσο ο Τζέιμς όσο και ο Ρίβερς (ο άνθρωπος που παραλίγο να πάρει μόνος του το ντέρμπι του πρώτου γύρου) . Με αποτέλεσμα στο ημίχρονο (38-37 για τους γηπεδούχους) ο Ρίβερς να έχει 13 πόντους (με 3/3 τρίποντα) και ο Τζέιμς 14 (με 6/8 δίποντα).

Για τον Ολυμπιακό ο Μπίρτς ήταν μια ομάδα μόνος του στο ίδιο διάστημα (11 πόντους με 5/5 δίποντα και 7 ριμπάουντ) αλλά ήταν φανερό ότι τόσο ο Σπανούλης όσο και ο Πρίντεζης δεν πατούσαν καλά, αφού φανερά δεν ήταν έτοιμοι.

Με τον Κέισι Ρίβερς να βρίσκει εύκολα πόντους κόντρα στον Σπανούλη, ο Παναθηναϊκός πήρε από την αρχή του τρίτου δεκαλέπτου το προβάδισμα το οποίο κρατούσε σταθερά. Ο Ολυμπιακός δεν είχε δημιουργία σε αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να απειλήσει επιθετικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα επτά λεπτά του δευτέρου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός είχε πετύχει μόλις ένα καλάθι με τον Πρίντεζη και συνολικά επτά πόντους (οι πέντε από βολές).

Οι φιλοξενούμενοι είχαν εγκλωβίσει με την άμυνά τους τα επιθετικά ατού των αντιπάλων τους, κρατούσαν πλέον τον Μπίρτς μακριά από τη ρακέτα και φυσιολογικά ήταν συνέχεια μπροστά στο σκορ (45-48 στο 27’).

Το τρίποντο του Παπαπέτρου στο 1’13’’ πριν το τέλος της τρίτης περιόδου που έδωσε προσωρινά το προβάδισμα και πάλι στον Ολυμπιακό (50-48) ήταν μόλις το δεύτερο καλάθι των γηπεδούχων που όμως αφυπνίστηκαν και σκόραραν σε αυτό το τελευταίο λεπτό άλλους πέντε πόντους προηγούμενοι με 55-48 και σερί 10-0 χωρίς σε εκείνο το διάστημα τον Σπανούλη (Γκρίν στη θέση) του και Μάντζαρη (Ουότερς ντεμπούτο) με το δεκάλεπτο πάντως να τελειώνει 55-50 με νέο καλάθι του Τζέιμς που έφτασε τους 21 στο 30’ και μαζί με τον Ρίβερς (19) είχαν πετύχει τους 40 από τους 50 πόντους της ομάδας τους !
Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με τον 57-50 στο 31’, αλλά ο Φελντέιν έδωσε ανάσα στην ομάδα του με τρίποντο. Οι Πράσινοι δεν έπαιρναν επιθετικά καθόλου βοήθεια από Μπουρούση και Καλάθη.
Το παρθενικό (τρίποντο) καλάθι του Ντόμινικ Ουότερς έφερε τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά στο +11 (64-53 στο 33’) αλλά ο βιονικός Μάικ Τζέιμς ήταν και πάλι εκεί για τον Παναθηναικό.
Οι φιλοξενούμενοι στο -10 (65-55) έδειξαν χαρακτήρα και μείωσαν στους 3 (65-62) και εκεί που ο Ολυμπιακός είχε «κολλήσει» και πάλι επιθετικά, ήρθε ο Παπαπέτρου με δύο τρίποντα και ένα κάρφωμα στον αιφνιδιασμό να πάει τη διαφορά και πάλι στους εννέα πόντους (73-64) ενώ το πρώτο καλάθι του Σπανούλη στον αγώνα έφερε τον Ολυμπιακό και πάλι στο +11 (75-64) στα δυόμιση λεπτά πριν το φινάλε ενώ με νέο δίποντο ο αρχηγός τελείωσε το ντέρμπι.

Τα δεκάλεπτα: 17-11, 38-37, 55-50, 77-69.

Ολυμπιακός (16/34 διπ., 7/19 τρ.,24/28 β., 28-9 ριμπ. , 16 ασιστ, 9 κλεψ., 4 κοψ., 19 λαθ.): Γκριν 10 (2), Μπιρτς 11 (5/5 δίπ., 9 ριμπ.), Γιανγκ 6, Παπαπέτρου 13 (1/1 διπ., 3/4 τρ., 2/2 β., 4 ριμπ.), Σπανούλης 12 (8/8 βολ., 7 ασ.), Ουότερς 3 (1), Αγραβάνης, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 7 (2/10 σουτ), Παπανικολάου 6 (1), Μάντζαρης, Λοτζέσκι 7.

Παναθηναϊκός (19/43 διπ., 7/19 τρ., 10/15 β., 21-8 ριμπ., 9 ασιστ, 15 κλεψ., 4 κοψ., 15 λαθ.): Σίνγκλετον 10 (1 τρίπ., 6 ριμπ.), Νίκολς, Ρίβερς 23 (5/9 διπ., 3/3 τρ.), Τζέιμς 24 (9/13 διπ., 1/3 τρ., 4-2 ριμπ.), Φώτσης, Παππάς, Φελντέιν 5 (1), Τζεντίλε, Μπουρούσης 3 (1), Καλάθης 4
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου