Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

ΝΕΑ _ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2017

  • Ραδιενεργό ιώδιο σε κοντέινερ που μετέφερε απόβλητα του Δήμου Λαυρεωτικής στο ΧΥΤΑ Φυλής ανιχνεύτηκε την Κυριακή από το ειδικό όργανο μέτρησης ραδιενέργειας που διαθέτει ο ΧΥΤΑ.
  • Με περιορισμένες σε μεγάλο βαθμό διαφορές, «τα βρήκαν» στο Κυπριακό (και σε άλλα ζωτικά περιφερειακά ζητήματα) Ερντογάν και Τερίζα Μέι. Και σύμφωνα με τις πρώτες ενημερωτικές εκθέσεις, η πρωθυπουργός «κατενόησε» τις αιτιάσεις της Άγκυρας όσον αφορά το θέμα των εγγυήσεων, ως βασικής προϋποθέσεως για επίλυση του προβλήματος.
  • Την ανάγκη να αλλάξει αμέσως η εφαρμοζόμενη σήμερα πολιτική λιτότητας στην Ευρώπη, τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πορτογαλική εφημερίδα Diario De Noticias, με αφορμή την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί στην χώρα της Ιβηρικής  χερσονήσου.
  • Ανοιξε το βράδυ της Κυριακής η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, την οποία είχαν κλείσει από τις 14:00 και στα δύο ρεύματα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της ευρύτερης περιοχής Πολυκάστρου Νομού Κιλκίς με τα τρακτέρ τους. Τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση για τις επόμενες κινήσεις, ενώ αναμένεται η ενίσχυση του μπλόκου και με άλλα τρακτέρ.
  • Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία αλλά και οποίον επιβουλεύεται την εθνική ανεξαρτησία της χώρας, έστειλε από την Ξάνθη ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. «Τα ελληνικά σύνορα χερσαία, θαλάσσια και εναέρια είναι και θα είναι απαραβίαστα και δεν πρόκειται να τα βάλουμε σε κανένα τραπέζι διαπραγμάτευσης» επισήμανε

Κόσμος

  • Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επίθεση ενόπλων σε τέμενος του Κεμπέκ, με την αστυνομία να συλλαμβάνει στη συνέχεια δύο υπόπτους -και να θεωρεί προς το παρόν πως δεν υπάρχουν ενδείξεις για άλλους δράστες. Στην επίθεση, η οποία σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της βραδινής προσευχής, τραυματίστηκαν άλλα οκτώ άτομα. Την επίθεση καταδίκασε ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό, χαρακτηρίζοντάς την «τρομοκρατική επίθεση σε βάρος των μουσουλμάνων».
  • Δεκάδες χιλιάδες άτομα συμμετείχαν σε πορείες διαμαρτυρίας στις αμερικανικές πόλεις και τα αεροδρόμια χθες για να εκφράσουν την οργή τους για το προεδρικό διάταγμα του Ντόναλντ Τραμπ το οποίο περιορίζει την είσοδο στη χώρα για ταξιδιώτες από επτά χώρες με κυρίως μουσουλμανικό πληθυσμό.
  • Δύο ημέρες μετά την επίθεση... γοητείας στην Ουάσινγκτον, η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναγκάσθηκε τελικά την Κυριακή να καταγγείλει το διάταγμα Τραμπ που επιβάλλει απαγορεύσεις στη μετανάστευση, αφού προηγουμένως επικρίθηκε σφοδρά για την αρχική άρνησή της να το πράξει.
  • Ο Μπενουά Αμόν θα οδηγήσει το βαθιά διαιρεμένο και αποδυναμωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Γαλλίας στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση συγκεντρώνοντας 58,65% των ψήφων στην ψηφοφορία της Κυριακής έναντι 41,35% που έλαβε ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας Μανουέλ Βαλς. Στις πρώτες του δηλώσεις αφού κατέκτησε το χρίσμα ο Μπενουά Αμόν απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους Σοσιαλιστές, την Αριστερά του Ζαν-Λυκ Μελανσόν και τους Πρασίνους να συστρατευθούν μαζί του.
  • Εν μέσω του πρωτοφανούς χάους, της σύγχυσης, της απελπισίας ανθρώπων που έχουν βρεθεί μετέωροι και του ρίγους που έχει προκαλέσει διεθνώς η επικίνδυνη κατεύθυνση στην οποία οδηγεί τις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, ο ίδιος επιμένει ότι η Αμερική «χρειάζεται ισχυρά σύνορα και ακραίες εξακριβώσεις τώρα» -αντιδρώντας στη δικαστική παρέμβαση που φρενάρει προσωρινά την απέλαση κατόχων βίζας προσφύγων που έχουν «παγιδευτεί» στα αεροδρόμια. Κατηγορεί δε τους New York Times για «fake news»... Ακύρωση του διατάγματος ζητούν οι Δημοκρατικοί και γενικοί εισαγγελείς 16 πολιτειών.

Οικονομία

  • Μετά τους 200, έρχεται όριο ηλικίας και έξοδος για 1.000 ακόμα εργαζομένους της ΔΕΗ που βρίσκονται κοντά στο συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Κοινό μυστικό στην επιχείρηση είναι ότι τα 200 άτομα, για τα οποία η διοίκηση αποφάσισε να προσφέρει μπόνους αποχώρησης 15.000 ευρώ την περασμένη εβδομάδα, ήταν μόνο η αρχή.
  • «Το ελληνικό χρέος είναι διαχειρίσιμο, αν οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις εφαρμοστούν πλήρως», απαντά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM), μετά τη διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος «κινδυνολογίας» γύρω από το ελληνικό χρέος.
  • Τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων για τη φετινή χρονιά προβλέπει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, τονίζοντας ότι το 2017 θα αποτελέσει έτος στροφής για τις ελληνικές τράπεζες.
  • Το φως της δημοσιότητας είδε εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), η οποία βασικό σκοπό έχει να αξιολογήσει το δεύτερο πρόγραμμα στην Ελλάδα (2012 - 2016) και συγχρόνως περιγράφει τους όρους με τους οποίους θα μπορούσε να συμμετάσχει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος.
  • Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε από τη Μαδρίτη, σε σχέση με τη «διχογνωμία» με την ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό, πως η Ρώμη «τηρεί και σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά δεν θα προχωρήσει σε υφεσιακά μέτρα». Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει πει ότι περιμένει «σαφείς δεσμεύσεις», ενώ η ιταλική κυβέρνηση λέει ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να είναι κουφή και τυφλή».

Αθλητισμός

  • Το σερί του πρωτοπόρου Ολυμπιακού συνεχίστηκε και στην Βέροια, καθώς έστω και αν προβλημάτισε σε άμυνα και ανάπτυξη, πέρασε νικηφόρα με 2-1 επί της «βασίλισσας του βορρά», στο ματς που έκλεισε την «αυλαία» της 18ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ και έτσι αύξησε κι άλλο τη διαφορά από τους διώκτες του, που όλοι εκτός του ΠΑΟΚ, έφεραν ισοπαλίες. Οι Φορτούνης στο 11' και Μιλιβόγεβιτς στο 35' τα γκολ των «ερυθρολεύκων», ο Σαρπόνγκ στο 24' ισοφάρισε προσωρινά για τους γηπεδούχους.
  • Για μια ακόμη αγωνιστική (18η), ο Ολυμπιακός κατάφερε να πάρει τους τρεις βαθμούς της νίκης (Βέροια - Ολυμπιακός 1-2), χωρίς όμως να πείσει με την απόδοσή του σε σχέση με τη διαφορά που κατέχει στη βαθμολογία της Σούπερ Λιγκ. Την... άσφαιρη ισοπαλία της ΑΕΚ στην Ξάνθη, φαίνεται πως «ζήλεψαν» οι παίκτες του Παναθηναϊκού και έτσι έμειναν στο «Χ» με τον Λεβαδειακό στη Λεωφόρο (Παναθηναϊκός - Λεβαδειακός 0-0). Όλο και πιο κοντά στη 2η θέση πλησιάζει ο ΠΑΟΚ που κατάφερε να φύγει ξανά (μετά το Κύπελλο) νικητής από το Αγρίνιο (Παναιτωλικός - ΠΑΟΚ 0-1). Στα άλλα ματς, ο Πλατανιάς πανηγύρισε το τρίποντο κόντρα στην Κέρκυρα (Πλατανιάς - Κέρκυρα 2-1), ενώ ο ΠΑΣ... έκλεψε τον βαθμό στο Περιστέρι στο 94' (Ατρόμητος - ΠΑΣ Γιάννινα 1-1).
  • Ούτε το αριθμητικό μειονέκτημα για μία ώρα αγώνα δεν στάθηκε ικανό να διακόψει την ξέφρενη πορεία του ΠΑΟΚ, που επικράτησε 1-0 του Παναιτωλικού στο Αγρίνιο για τη 18η αγωνιστική της Super League. Ο Μυστακίδης στο 62΄ σημείωσε το μοναδικό γκολ για τον ΠΑΟΚ που αγωνίστηκε με δέκα παίκτες από το 32΄ λόγω αποβολής του Αθανασιάδη με απευθείας κόκκινη κάρτα.
  • Ατρόμητος και ΠΑΣ Γιάννινα αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 στο Περιστέρι σε αναμέτρηση για την 18η αγωνιστική της Super League. Οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με τον Λε Ταλεκ στο 60΄ αλλά στις καθυστερήσεις (90+4΄) ο Κόντε έδωσε το βαθμό της ισοπαλίας στους Ηπειρώτες.
  • Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ λίγο πριν από το ημίχρονο (39΄ Τουράμ) ο Πλατανιάς νίκησε 2-1 την Κέρκυρα στην Κρήτη και «έπιασε» τον ΠΑΣ Γιάννινα στην 7η θέση μετά από 18 αγωνιστικές στη Super League. Τα γκολ της ανατροπής πέτυχαν οι Βάντερσον (48΄) και Μανούσος (84΄- πέναλτι που αμφισβητήθηκε έντονα από τους φιλοξενούμενους).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου