Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Η ομογένεια πληρώνει με... πλιάτσικα τις «κορώνες» Ράμα

Του Γιώργου Σκαφίδα

ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ

Aπό τις μπουλντόζες του αλβανικού κράτους και τις υφαρπαγές ελληνικών περιουσιών... έως τις επιθέσεις του αλβανικού παρακράτους και τη στοχοποίηση Ελλήνων ομογενών, η απόσταση είναι δυστυχώς μικρή, σαν να πηγαίνει κανείς από την παραθαλάσσια Χειμάρρα (με τις μπουλντόζες και τις δημεύσεις) στον Νομό Αργυροκάστρου (με τις διαρρήξεις και τους βανδαλισμούς).



Ούσα εδώ και καιρό σε κλοιό εθνικιστών πιέσεων (ας όψονται ο Εντι Ράμα και οι μεθοδεύσεις του), η ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας βρίσκεται το τελευταίο διάστημα αντιμέτωπη με νέα ανησυχητικά φαινόμενα. Μόνο τις περασμένες εβδομάδες έχουν σημειωθεί περισσότερες από 100 διαρρήξεις σε σπίτια μελών της ελληνικής μειονότητας στον Δήμο Δρόπολης στην περιφέρεια του Αργυροκάστρου.
Η δημοτική Αρχή εξέδωσε μάλιστα ανακοίνωση καταγγέλλοντας «εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας των κατοίκων της περιοχής, με την ανοιχτή ανοχή της τοπικής Αστυνομίας, για τη δράση της οποίας υπάρχουν πολλά ερωτηματικά».
Καταγγελίες
Οι ομογενείς καταγγέλλουν σειρά φαινομένων, τα οποία έχουν μάλιστα πολλαπλασιαστεί ανησυχητικά το τελευταίο διάστημα. Μιλούν για επιδημία κλοπών και διαρρήξεων, για βανδαλισμούς ελληνικών συμβόλων (για σημαίες που υποστέλλονται από αγνώστους, για να καταστραφούν εν συνεχεία επιδεικτικά), για φθορές σε πινακίδες που είναι στην ελληνική γλώσσα, για ανθελληνικά συνθήματα σε τοίχους περί Τσαμουριάς κ.ά.
Το πιο ανησυχητικό, δε, είναι ότι όλα αυτά γίνονται με την ανοχή των αστυνομικών Αρχών.
Σε μια περίπτωση μάλιστα, στο χωριό Δίβρη της Αυλώνας, συνελήφθη πρόσφατα για διαρρήξεις άτομο το οποίο «τυγχάνει» να είναι συγγενής Αλβανού αστυνομικού. Εντύπωση προκαλεί ωστόσο και ένα άλλο στοιχείο: Το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις οι διαρρήκτες απλώς μπαίνουν μέσα στα σπίτια των Ελλήνων, τα κάνουν άνω-κάτω και φεύγουν χωρίς να πάρουν τίποτα. «Πρόκειται όντως για ένα ανησυχητικό φαινόμεν
Εχουν σημειωθεί πολλές κλοπές και η Αστυνομία δεν ανταποκρίνεται. Εχουμε την υποψία ότι μπορεί να υπάρχουν και εθνικιστικά κίνητρα» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Λεωνίδας Παππάς, πρόεδρος της οργάνωσης Ομόνοια. Για τον κ. Παππά «τα ενδεχόμενα είναι δύο: Οι διαρρήξεις γίνονται με στόχο είτε τον εκφοβισμό των Ελλήνων είτε για χρήματα και χρυσαφικά». Οι διαρρήκτες κυκλοφορούν πεζή και σε κάποιες περιπτώσεις ενδεχομένως να φεύγουν χωρίς να πάρουν τίποτα, ακριβώς επειδή δεν βρήκαν τα χρήματα ή τα χρυσαφικά που αναζητούσαν.
Τα περιστατικά είναι ωστόσο πλέον πάρα πολλά και πολύ κοντινά μεταξύ τους για να μπορούν να θεωρηθούν μεμονωμένα ή τυχαία. «Ο μεγάλος αριθμός και η συχνότητα των διαρρήξεων προκαλούν ανησυχία και δημιουργούν υποψίες. Τα εν λόγω φαινόμενα τείνουν μάλιστα να πολλαπλασιάζονται όταν ανεβαίνουν οι εθνικιστικοί τόνοι στη χώρα» δηλώνει στο «Εθνος της Κυριακής» ο μειονοτικός βουλευτής κ. Βαγγέλης Ντούλες.
«Στις συγκεκριμένες περιοχές υπάρχουν οι αντικειμενικές δυνατότητες από πλευράς αστυνόμευσης για την αντιμετώπιση και την πρόληψη τέτοιων φαινομένων» συνεχίζει ο κ. Ντούλες. «Το γεγονός ότι αυτά τα φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται φανερώνει ένοχη αδιαφορία ή ανοχή».
Εάν στο κύμα των διαρρήξεων προστεθούν μάλιστα όσα έχουν προηγηθεί στη Χειμάρρα (με τις δημεύσεις ελληνικών περιουσιών στο όνομα της «ανάπλασης»), αλλά και τα επίσης αυξημένα περιστατικά βανδαλισμού ελληνικών θρησκευτικών και εθνικών συμβόλων (σταυρών, σημαιών κ.ά.) σε διάφορες περιοχές της εθνικής ελληνικής μειονότητας τον περασμένο ενάμιση μήνα, τότε η γενικότερη εικόνα προσλαμβάνει αυτομάτως πολύ πιο ανησυχητικές διαστάσεις.
Οι Βαγγέλης Ντούλες, μειονοτικός βουλευτής, και Λεωνίδας Παππάς, πρόεδρος της Ομόνοιας.
Οι Βαγγέλης Ντούλες, μειονοτικός βουλευτής, και Λεωνίδας Παππάς, πρόεδρος της Ομόνοιας.
«Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο» πίσω από τις διαρρήξεις, εξηγεί στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Φρέντης Μπελέρης, αντιπρόεδρος της Ομόνοιας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η άνευ προηγουμένου εθνικιστική ρητορική του Εντι Ράμα αλλά και το φούσκωμα αυτής της ρητορικής στα φιλοκυβερνητικά Μίντια δίνουν πάτημα» σε εκείνους που θέλουν να επιτεθούν στην Ομογένεια.
Οι Τσάμηδες
Οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις θα πρέπει, επίσης, να ιδωθούν υπό το πρίσμα των εκλογών που έρχονται στην Αλβανία τον ερχόμενο Ιούνιο, λαμβάνοντας υπόψη τρία δεδομένα: το ότι οι Τσάμηδες χάνουν ψήφους (δημοσκοπήσεις τούς εμφανίζουν να πέφτουν από τις 125.000 ψήφους στις 70.000), το ότι ο Ράμα δεν έλαβε ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ όπως ήθελε, και το ότι τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας συναντούν εμπόδια. «Οι εθνικιστικοί τόνοι θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν στον δρόμο προς τις εκλογές, καθώς ο Εντι Ράμα δεν έχει να επιδείξει τίποτε άλλο σε πολιτικό επίπεδο» σημειώνει από την πλευρά του ο κ. Ντούλες.
Το πλάνο ανθελληνισμού της Χειμάρρας, όπως το οραματίστηκε ο Ράμα και έσπευσε να το υλοποιήσει ο δήμαρχος Γιώργος Γκόρος, φαίνεται να έχει μπει στον πάγο (προσωρινά ή όχι, μένει να φανεί). Ο Αλβανός Συνήγορος του Πολίτη (ναι, υπάρχει ως ανεξάρτητη και μάλιστα υπολογίσιμη Αρχή στη γείτονα χώρα από τη δεκαετία του 1990) ήρθε προ ημερών να δικαιώσει τους Ελληνες ενάντια στις αρπακτικές διαθέσεις των Τιράνων.
Ζήτησε να ανασταλεί το σχέδιο ανάπλασης με το αιτιολογικό ότι αυτό βρίθει «νομικών παραβάσεων». Κάλεσε, επιπλέον, την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημόσια διαβούλευση με τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και συμμετοχή, προκειμένου οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να έχουν την προηγούμενη έγκριση των ιδίων των κατοίκων της Χειμάρρας. Υπενθυμίζεται ότι στις 28 Οκτωβρίου του 2016, 19 οικογένειες Ελλήνων της Χειμάρρας είχαν λάβει ειδοποιητήρια που τις καλούσαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εντός πέντε ημερών, γιατί αυτά επρόκειτο να κατεδαφιστούν. Σήμερα, ωστόσο, οι ομογενείς παραμένουν στις οικίες τους και οι οικίες στη θέση τους.
Τα σχέδια, λοιπόν, του Ράμα στη Χειμάρρα δεν προχωρούν ακριβώς όπως θα ήθελε. Αλλά δεν προχωρούν και τα σχέδια των Τσάμηδων, κυβερνητικών εταίρων του Ράμα. Και όταν δεν δρα το κράτος, τότε πιάνει δουλειά το παρακράτος... ανοίγοντας σπίτια, καίγοντας σημαίες, εκφοβίζοντας...
Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου