Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Με ενθουσιασμό και κοσμοσυρροή η γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων στη Βοστώνη



Τρίτη, 31 Ιανουαρίου, 2017




Ο Νικόλαος Βαλαγιαννόπουλος ο οποίος εκφωνεί σε άπταιστα Ελληνικά το λόγο του για την αξία της Ελληνικής γλώσσας. Διακρίνονται μαθητές και μαθήτριες του Ελληνικού Σχολείου του Καθεδρικού ναού Βοστώνης. Φωτογραφία "Ε.Κ." Θεόδωρος Καλμούκος
Του Θεοδώρου Καλμούκου
ΒΟΣΤΩΝΗ.-Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών στο μέλλον θα προέρχεται από την Βοστώνη και θα είναι βλάστημα του Ελληνικού Σχολείου του Καθεδρικού Ναού και το όνομα του θα είναι Νικόλαος Βαλαγιαννόπουλος. Το δήλωσε ο ίδιος στον «Εθνικό Κήρυκα» έπειτα από μία θαυμάσια παρουσίαση που έκανε για την αξία της Ελληνικής Γλώσσας στην γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών της Μητρόπολης Βοστώνης στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο το απόγευμα της Κυριακής 29 Ιανουαρίου. Ο Νικόλαος Βαλαγιαννόπουλος, μαθητής της έκτης τάξης με καταπληκτική ευχέρεια διατύπωσης και ροή λόγου έκλεψε την παράσταση με την ελληνομάθεια του. Το ίδιο και η δίδυμη αδελφή του η Νεφέλη.
Όταν ρωτήσαμε τον Νικόλαο τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις απάντησε πολύ φυσιολογικά «Πρόεδρος της Αμερικής για να βοηθήσω και την Ελλάδα να αποκτήσει απ’ όλα». Η Νεφέλη είπε ότι «θέλω να γίνω συγγραφέας και να ταξιδεύω».


Τα δίδυμα αδέλφια Νικόλαος και Νεφέλη Βαλαγιαννοπούλου με τους γονείς τους, Χριστίνα και Βασίλη και την δασκάλα τους Αναστασία Μωρογιάννη.
Φωτογραφία “Ε.Κ.” Θεόδωρος Καλμούκος

Ο Νικόλαος είπε στον «Ε.Κ.» πως «οι γονείς μας γεννήθηκαν στην Ελλάδα, αλλά εγώ και η αδελφή μου η Νεφέλη γεννηθήκαμε στο Παρίσι  στη Γαλλία και ήλθαμε εδώ όταν ήμασταν 9 χρονών». Είπε ακόμα πως «μας αρέσει η ελληνική γλώσσα πολύ γιατί μας θυμίζει από πού είμαστε, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, μαθαίνουμε για όλα, την Πίστη και την κουλτούρα μας». Η Νεφέλη συμπλήρωσε πως «μας κάνει να είμαστε  πιο κοντά στις ρίζες μας».
Για τη δασκάλα τους την κυρία Αναστασία Μωρογιάννη είπε ότι «είναι εξαιρετικά καλή και είμαστε πολύ χαρούμενοι», ενώ η κυρία Μωρογιάννη είπε πως «είναι θαυμάσια παιδιά, είναι τα καμάρια μου».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με προσευχή που ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, ενώ η χορωδία της Θεολογικής Σχολής υπό τη διεύθυνση του κ. Γραμμένου Καράνου έψαλλε επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους.


Από τη γιορτή των Ελληνικών Γραμμάτων στη Βοστώνη. Το κατάμεστο αμφιθέατρο του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου. Διακρίνονται ο Μητροπολίτης Βοστώνης κ. Μεθόδιος, η γενική Πρόξενος κυρία Ιφιγένεια Καναρά, Ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως (Θεσσαλονίκη) κ. Βαρνάβας
Φωτογραφία “Ε.Κ.” Θεόδωρος Καλμούκος

Η γενική πρόξενος κυρία Ιφιγένεια Καναρά στον χαιρετισμό της συνεχάρη τους δασκάλους «για τις άοκνες προσπάθειές τους, τους γονείς που ενθαρρύνουν τα παιδιά να μάθουν ελληνικά, και, κυρίως, τους μαθητές, οι οποίοι αφιερώνουν το χρόνο τους και καταβάλλουν σκληρή προσπάθεια προκειμένου να μάθουν την ελληνική». Αναφέρθηκε επίσης «στη σημασία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ελληνικής γλώσσας» και κατέληξε λέγοντας ότι, «όπως υπογραμμίζει ο Καθηγητής Μπαμπινιώτης, η γλώσσα δεν είναι μόνο ένα εργαλείο σκέψης, είναι  ο ίδιος ο πολιτισμός, η ιστορία και η ταυτότητά μας. Συνεπώς δεν μπορούμε να μιλάμε για συνέχιση του πολιτισμού και της παράδοσής μας χωρίς την ελληνική γλώσσα. Τη γλώσσα ως αναπόσπαστο κομμάτι της παιδείας, της παιδείας που αποτελεί το πολυτιμότερο εφόδιο ζωής που μπορούμε να δώσουμε στα παιδιά, που ημερώνει, καταπνίγει τα αρνητικά και αναδεικνύει το μεγαλείο του ανθρώπου».

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως (Θεσσαλονίκης), κ. Βαρνάβας, ένας εκ των πλέον κορυφαίων και λογίων ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τεράστιο φιλανθρωπικό έργο στη Μητρόπολη του. Επισκέπτεται για λίγες μέρες τη Μητρόπολη Βοστώνης, καθότι συνδέεται με αδελφική φιλία με τον Μητροπολίτη κ. Μεθόδιο επί μακρά σειρά ετών.
Ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος σύστησε με θερμά και φιλόφρονα λόγια τον Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα στο πυκνό ακροατήριο των ομογενών οι οποίοι είχαν πλημμυρίσει το Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο.
Στον χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ. Βαρνάβας είπε πως «εδώ αντάμωσα μία άλλη Ελλάδα στα πρόσωπα των παιδιών που τραγουδούν, που χορεύουν, που μαθαίνουν ελληνικά σ’ αυτή τη μεγάλη και φιλόξενη χώρα, στην αγκαλιά της Εκκλησίας, του Επισκόπου, των Μητροπόλεων». Τόνισε πως «η Ελλάδα δεν ήταν ποτέ τόπος, αλλά ήταν τρόπος, ήταν μία παγκόσμια πρόταση αρχοντιάς και πολιτισμού, ευσέβειας και πίστης. Η Ελλάδα ήταν πάντοτε ο τόπος αυτός που ήταν γεμάτος από φως, στην Ανατολή, στην Ιωνία, στην Καππαδοκία, στον Πόντο, στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στη Αμερική στη Βοστώνη, αυτή είναι η Ελλάδα, αυτά είναι τα παιδιά μας». Πρόσθεσε πως «σ’ αυτή την Ελλάδα γεμίζουν από αυτό το φως, από την πρόταση των Τριών Ιεραρχών που υπενθυμίζουν με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι τα αγαθά δεν μπορεί κανείς με αλαζονεία και εγωισμό να τα κρατά για τον εαυτό του. Μας υπενθυμίζουν ότι δεν υπάρχουν ιδιωτικοί παράδεισοι. Ο παράδεισος είναι κοινωνικό αγαθό. Παράδεισος είναι αυτός ο τόπος που σήμερα που σήμερα στη Μεγάλη γιορτή των Τριών Ιεραρχών αντιστέκεται κι όλα γίνονται και πάλι φως». Υπογράμμισε πως «Ελλάδα είναι οι άνθρωποι που αγαπούν, που αντιστέκονται που προσφέρουν, που τραγουδούν, που χορεύουν οι άνθρωποι που πιστεύουν στο Θεό της αγάπης, στον σταυρό και την ανάσταση, Ελλάδα είσθε εσείς. Σας ευχαριστώ που γεμίσατε με Ελλάδα την καρδιά μου εδώ στη Βοστώνη».\


Οι Μητροπολίτες Βοστώνης κ. Μεθόδιος και Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, στην εκδήλωση για τα Ελληνικά Γράμματα στη Βοστώνη.
Φωτογραφία “Ε.Κ.” Θεόδωρος Καλμούκος

Ομιλητής ήταν ο προϊστάμενος της κοινότητας Αγίας Αικατερίνης του Μπρέιντρι της Μασαχουσέτης π. Διονύσιος Κουλιάνος, ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή των Τριών Ιεραρχών, την κληρονομιά που άφησαν πίσω τους όπως και τα μαθήματα που μπορούμε να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή από όσα μάθαμε από αυτούς. Τόνισε πως «αφιέρωσαν όλη τους την ζωή για να εμπνεύσουν τους ανθρώπους ώστε να έχουν ενεργή σχέση με τον Θεό, να καταφέρουν να τον γνωρίσουν καλύτερα και να αναγνωρίσουν τον ρόλο που έχει ο Θεός στην ζωή τους.
Αν και έζησαν μεταξύ του 4ου και 5ου αιώνα, έχουν αφήσει γραπτά αξίας που οι μεταγενέστερες γενεές χρησιμοποιούν ως μέσο εκπαίδευσης και σωστής έκφρασης της γλώσσας όταν προσπαθούμε να εξηγήσουμε δύσκολα θρησκευτικά θέματα όπως τα δόγματα της Αγίας Τριάδος. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ονομάστηκαν μεγάλοι ιεράρχες και οικουμενικοί διδάσκαλοι της Εκκλησίας μας».
Τόνισε πως «είναι οι προστάτες των Γραμμάτων και όλων των μαθητών του κόσμου, και άξιοι εκπρόσωποι του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας».

Μαθητές και μαθήτριες των Ελληνικών σχολείων απάγγειλαν ποιήματα, τραγούδησαν ενώ το χορευτικό συγκρότημα της Μητρόπολης Βοστώνης χόρεψε όμορφους ελληνικούς χορούς.


Τους Μητροπολίτες Βοστώνης κ. Μεθόδιο, Νεαπόλεως κ. Βαρνάβα και την γενική πρόξενος κυρία Ιφιγένεια Καναρά πλαισιώνουν τα παιδιά που έλαβαν τα πιστοποιητικά Ελληνομάθειας
Φωτογραφία “Ε.Κ.” 
Θεόδωρος Καλμούκος

Έγινε η απονομή των πιστοποιητικών Ελληνομάθειας σε 46 παιδιά. Για το πρόγραμμα της Ελληνομάθειας μίλησαν σχετικά ο καθηγητής κ. Αριστοτέλης Μιχόπουλος και ο κ. Γιάννης Κατσαρός.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο ιδρυτής της Ομοσπονδίας Σαματείων Νέας Αγγλίας κ. Θεόφιλος Καμπερίδης, καθώς επίσης ο σημερινός πρόεδρος κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος και η Α αντιπρόεδρος κυρία Βασιλική Ράμμου-Τσιχλή


Η γενική πρόξενος κυρία ιφιγένεια Καναρά επιδίδει πιστοποιητικό Ελληνομάθειας σε ελληνόπουλα της Βοστώνης.
Φωτογραφία “Ε.Κ” Θεόδωρος Καλμούκος

Την εκδήλωση παρουσίασε η πρόεδρος του Συνδέσμου εκπαιδευτικών κυρία Θεοδώρα Χρονοπούλου
Την εκδήλωση κατέκλεισε ο Μητροπολίτης κ. Μεθόδιος ο οποίος ευχαρίστησε τα μέλη του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών, τους δασκάλους και δασκάλες, τον Μητροπολίτη κ. Βαρνάβα, της γενική Πρόξενο κυρία Ιφιγένεια Καναρά, τους γονείς, τα παιδιά και όλους που συμμετείχαν στην εκδήλωση των Ελληνικών Γραμμάτων. Ακολούθησε δεξίωση.
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου