Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2017

  • Ειδική αναφορά στο Κυπριακό περιλαμβάνει η Διακήρυξη της Λισαβόνας: «Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξη μας στη συνεχιζόμενη διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου, χωρίς εγγυήσεις, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και το ευρωπαϊκό κεκτημένο και υπό την αιγίδα του νέου Γενικού Γραμματέα.»
  • Συνεχίζονται οι εργασίες για την εγκατάσταση των υποδομών στους σταθμούς του Μετρό της πρωτεύουσας. Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου θα είναι κλειστοί οι σταθμοί «Ομόνοια» (γραμμή 1 και 2), «Σταθμός Λαρίσης» και «Δάφνη».
  • «Έφυγε» από τη ζωή ο Βασίλης Κοραχάης, διακεκριμένος δημοσιογράφος και βουλευτής με τη ΝΔ. Γεννήθηκε το 1929 στην Άνδρο. Με τη δημοσιογραφία ασχολήθηκε ήδη από μαθητής του Γυμνασίου. Στις αρχές του 1950 πρωτοεργάστηκε στο «ΒΗΜΑ», όταν διευθυντές της εφημερίδας ήσαν οι  κορυφαίοι δημοσιογράφοι Δημήτριος Λαμπράκης και Γεώργιος Συριώτης.
  • «Το Βήμα» και «Τα Νέα» αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοσή τους για οικονομικούς λόγους. Και αυτό γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν -και δέσμευσαν- προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων.
  • Αντιφασιστική διαδήλωση συλλογικοτήτων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο της Αθήνας με αφορμή την επέτειο των Ιμίων. Στην πλατεία Ρηγίλλης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση μελών της Χρυσής Αυγής.

Κόσμος

  • Τηλεφωνική συνομιλία με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στην πρώτη του επαφή με το Κρεμλίνο. Το τηλεφώνημα κινήθηκε εφ' όλης της ύλης -Συρία, Ουκρανία, Ιράν, διμερείς σχέσεις- με τη ρωσική πλευρά να διαπιστώνει «διάθεση αποκατάστασης και βελτίωσης» των σχέσεων, ενώ υποστήριξε πως και οι δύο ηγέτες τάχθηκαν υπέρ του συντονισμού των δράσεων ΗΠΑ και Ρωσίας στη Συρία για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.
  • Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι παραπέμφθηκε σε νέα δίκη από εισαγγελείς του Μιλάνου, με την κατηγορία ότι χρημάτισε τις καλλονές που συμμετείχαν στα πάρτι στην βίλα του Άρκορε για να επηρεάσει τις καταθέσεις τους κατά την διάρκεια προηγούμενης δίκης. «Διώκεται για το έγκλημα της γενναιοδωρίας» απαντούν οι συνήγοροί του.
  • Τσουνάμι επικρίσεων και σκηνές χάους σε αεροδρόμια διεθνώς έχει προκαλέσει το μέτρο Τραμπ να μπλοκάρει την είσοδο σε κατόχους διαβατηρίων επτά -μουσουλμανικών- χωρών, ακόμη κι αν έχουν πράσινη κάρτα για τις ΗΠΑ: Ταξιδιώτες εμποδίστηκαν από την επιβίβαση σε πτήσεις, δικηγόροι στις ΗΠΑ βρίσκονται σε συναγερμό και υποβάλλουν αγωγές για να ανατραπεί το διάταγμα ενώ μόνιμοι κάτοικοι έχουν αποκλειστεί σε διάφορα σημεία ανά την υφήλιο. Με αντίποινα για μπλόκο σε αμερικανούς υπηκόους απαντά το Ιράν.
  • Την απόφασή του να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του ισπανικού σοσιαλιστικού κόμματος (PSOE) γνωστοποίησε ο Πέδρο Σάντσεθ, ο πολιτικός που επέμεινε στο «όχι» προς τον Ραχόι και τελικά ανατράπηκε από τους βαρόνους του κόμματος. Οι υποψήφιοι για την ώρα είναι δύο...
  • Ομάδα εργασίας για την προώθηση των εμπορικών τους σχέσεων αποφάσισαν να συστήσουν η Βρετανία και η Τουρκίας, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Τ.Μέι μετά τις επαφές της με τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι πρώτες συμφωνίες έκλεισαν ήδη. Επί τάπητος και το Κυπριακό. O τούρκος πρωθυπουργός είπε πως θα υπογραφεί συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μετά το Brexit, η Μέι ανέφερε πως «μπορούμε να διαπραγματευτούμε μία συμφωνία».

Οικονομία

  • Ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε από τη Μαδρίτη, σε σχέση με τη «διχογνωμία» με την ΕΕ για τον ιταλικό προϋπολογισμό, πως η Ρώμη «τηρεί και σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά δεν θα προχωρήσει σε υφεσιακά μέτρα». Η Κομισιόν από την πλευρά της έχει πει ότι περιμένει «σαφείς δεσμεύσεις», ενώ η ιταλική κυβέρνηση λέει ότι «η ΕΕ δεν μπορεί να είναι κουφή και τυφλή».
  • Ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε τα αξιόγραφα του δημοσίου της Τουρκίας στην κατηγορία των «σκουπιδιών», υπογραμμίζοντας τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα και τη νομισματική πολιτική στην χώρα. Ο οίκος S&P υποβάθμισε την προοπτική της τουρκικής οικονομίας σε «αρνητική» από «σταθερή».
  • Σε κλοιό μεγάλων πιέσεων βρέθηκαν οι τιμές των μετοχών στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, στον απόηχο των εξελίξεων στο χθεσινό Eurogroup. Η αγορά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 640 μονάδων, με τις τραπεζικές μετοχές να βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 636,54 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 3,64%.
  • «Δεν θα νομοθετήσουμε νέα μέτρα. Αυτή είναι η δέσμευση της κυβέρνησης, είναι η κόκκινη γραμμή και μέχρι το 2018 δεν υπάρχει καν θέμα νομοθέτησης μέτρων, γιατί έχουν ψηφιστεί τα πάντα σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση του προγράμματος και δεν υπάρχει κάτι καινούργιο δημοσιονομικό» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στην Πάτρα, στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης.
  • Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών, στον απόηχο των εξελίξεων στο χθεσινό Eurogroup, με την αγορά να υποχωρεί στα επίπεδα στήριξης των 640 μονάδων, ενώ οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων. O Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 639,90 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,13%.

Αθλητισμός

  • Νέο «πατατράκ» για τη Λίβερπουλ, που ηττήθηκε 2-1 από τη Γουλβς (14η στην Championship) στο «Ανφιλντ» και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του κυπέλλου Αγγλίας. Ο Στέρμαν στο 1΄ και ο Βάιμαν στο 41΄ έδωσαν τη νίκη στους φιλοξενούμενους, ρίχνοντας στην... κατάθλιψη τους οπαδούς της Λίβερπουλ που βλέπουν ακόμα μια χρονιά να πηγαίνει χαμένη. Ο Οριγκί μείωσε στο 86΄, αλλά ήταν πια αργά...
  • Ισόπαλο χωρίς τέρματα, αλλά με δύο... αποβολές (μία για κάθε ομάδα), ολοκληρώθηκε το σημαντικό ματς ανάμεσα στην Ξάνθη και την ΑΕΚ (Ξάνθη - ΑΕΚ 0-0) στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Νωρίτερα, Ηρακλής και Λάρισα έμειναν ισόπαλοι σε έναν αγώνα που θα ξεχαστεί εύκολα (Ηρακλής - ΑΕΛ 1-1). Ο Πανιώνιος συνέχισε στα θετικά αποτελέσματα παίρνοντας ισοπαλία μέσα στην Τρίπολη (Αστέρας - Πανιώνιος 1-1).
  • Οι αποβολές μονοπώλησαν το ενδιαφέρον και σε ένα κάκιστο παιχνίδι Ξάνθη και ΑΕΚ συμβιβάστηκαν στο βαθμό της ισοπαλίας, στο ντέρμπι της 18ης αγωνιστικής της Super League. Το τελικό 0-0 άφησε και τις δύο ομάδες ικανοποιημένες. Αμφότεροι έμειναν με 10 παίκτες λόγω των αποβολών του Γκάλο στο 6’ και του Τριάδη στο 58’. Στη δεύτερη θέση η Ξάνθη, μαζί με τον Πανιώνιο, ενώ προσωρινά η ΑΕΚ έπιασε τον ΠΑΟΚ στην 5η θέση.
  • Ακόμα έναν βαθμό πρόσθεσε στη συγκομιδή του ο Πανιώνιος και παρέμεινε αήττητος στην Τρίπολη συνεχίζοντας την εκπληκτική του πορεία. Οι «κυανέρυθροι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι 1-1 με τον τοπικό Αστέρα και βρίσκονται -προσωρινά- μόνοι στη δεύτερη θέση της Super League μετά από 18 αγώνες! Οι Αρκάδες προηγήθηκαν με πέναλτι του Μάσα στο 43΄, ενώ ο Ταπόκο ισοφάρισε στο 47΄, δευτερόλεπτα μετά την είσοδό του στον αγώνα.
  • Με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Ρέντζα, για αμφότερες τις ομάδες και τους γηπεδούχους να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης, ο Ηρακλής και η ΑΕΛ αναδείχτηκαν σήμερα στο Καυτανζόγλειο, για τη 18η αγωνιστική της Super League, ισόπαλοι με 1-1. Σκόρερ και τις δύο φορές, ο ακραίος αμυντικός των Θεσσαλών, ο οποίος έδωσε στο 10’ το προβάδισμα στην ομάδα του και στο 43’, με αυτογκόλ, ισοφάρισε για τους Θεσσαλονικείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου