Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017

Ο Μητροπολίτης Γεράσιμος μιλά στον «Ε.Κ.» για τα Ελληνικά Γράμματα και τις ευθύνες όλων


Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2017

Του Θεοδώρου Καλμούκου




Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος στη Θεολογική Σχολή Βοστώνης. Φωτογραφία "Ε.Κ."/Θεόδωρος Καλμούκος.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος θα απονείμει βραβεία στους μαθητές των Ελληνικών Σχολείων της Μητρόπολης σε επίσημο εορτασμό των Ελληνικών Γραμμάτων, που θα γίνει στην κοινότητα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην πόλη Σακραμέντο της Καλιφόρνιας για τον διαγωνισμό που διεξήχθη για έκτη κατά σειρά χρονιά φέτος. Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.
Σε συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος, αφού ευχαρίστησε ενθέρμως την εφημερίδα μας «για την κάλυψη των εκδηλώσεων της Μητρόπολης, των κοινοτήτων μας και των εκδηλώσεών μας εδώ στην άλλη άκρη των Ηνωμένων Πολιτειών», όπως είπε, εξήγησε ότι «κάθε χρόνο έχουμε ξεχωριστό θέμα διαγωνισμού Ελληνικής γλώσσας, λογοτεχνίας και τεχνών για τους μαθητές και μαθήτριες των Ελληνικών μας Σχολείων. Φέτος το θέμα είναι κατά πόσο τα παιδιά που γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα μορφώνονται καλύτερα στα Λύκεια και κατόπιν στα Πανεπιστήμια».
Είπε επίσης, ότι «στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο Εντιμότατος γενικός πρόξενος της Ελλάδος στον Αγιο Φραγκίσκο κ. Δημήτριος Ξενιτέλλης, οι υπεύθυνοι της κοινότητας του Ευαγγελισμού, δάσκαλοι και δασκάλες και φυσικά οι μαθητές και μαθήτριες».
«Μη ξεχνάτε ότι εδώ οι αποστάσεις είναι τεράστιες και οι κοινότητες απέχουν μεταξύ τους. Αυτό που γίνεται προς την πλευρά του Αγίου Φραγκίσκου γίνεται και προς τη Νότια περιοχή της Καλιφόρνιας και επίσης στη βόρεια πλευρά προς το Σιάτλ», συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος.
Στην ερώτηση αν όλες οι κοινότητες που συγκροτούν τη Μητρόπολη Αγίου Φραγκίσκου έχουν Ελληνικό Σχολείο, είπε ότι «έχουν σχολείο το 90%» και τόνισε πως «το 10% δεν έχουν διότι είναι ιεραποστολικές κοινότητες, δεν είναι μεγάλες».
Οταν τον ρωτήσαμε «οι δάσκαλοι και δασκάλες σας είναι επιπέδου, έχουν μόρφωση, κατάλληλη παιδεία ή είναι από αυτούς των μειωμένων προσόντων αποφοίτους Λυκείων της Ελλάδος;», απάντησε: «οι πιο πολλοί είναι μορφωμένοι, το μεγαλύτερο ποσοστό, και πρέπει να σας πω ότι καταβάλλω εντατικές προσπάθειες να αναπτύξουμε λίγο παραπάνω τους εκπαιδευτικούς διότι από την Αρχιεπισκοπή οι υποστηρίξεις είναι αναιμικές».
«Μιας που ήλθε ο λόγος για προσοντούχους εκπαιδευτικούς, τελικά ήταν λάθος που έκλεισε η Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου το 1973»; τον ρωτήσαμε, για να απαντήσει: «Βεβαίως ήταν λάθος κι αυτό το έχουμε επιβεβαιώσει και το έχουμε πει πολλές φορές». Στην ερώτηση γιατί το Ελληνικό Κολέγιο δεν κατόρθωσε να αντικαταστήσει την Ακαδημία του Αγίου Βασιλείου, ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος διευκρίνισε πως «αυτή η ερώτηση είναι για τους ιθύνοντες του Ελληνικού Κολεγίου, της Θεολογικής Σχολής και της Αρχιεπισκοπής».
«Σας επαναλαμβάνω -συμπλήρωσε- πως εδώ στη Δύση προσπαθούμε πολύ να αναπτύξουμε το θέμα της ελληνικής γλώσσας και της ελληνικότητας. Σήμερα το πρωί πήγα στη Νεκρώσιμη Ακολουθία μίας επιφανούς ομογενούς εδώ, της Βασιλικής Κουναλάκη, για την οποία γράψατε στον ‘Εθνικό Κήρυκα’ και σας ευχαριστούμε, και τα δύο από τα τέσσερα εγγόνια της γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα πάρα πολύ καλά».
Οταν τον ρωτήσαμε αν νομίζει ότι είναι τελειωμένη υπόθεση η Ελληνική Παιδεία στην Αμερική, τόνισε: «Οχι δεν θα τελειώσει ποτέ» και πρόσθεσε: «Σας θυμίζω τη ρήση του Σολωμού πως ‘η κληρονομιά μας είναι η γλώσσα’ και αυτή η κληρονομιά δεν μπορεί να τελειώσει ποτέ».
Στην ερώτηση «γιατί όμως στην Αρχιεπισκοπή, η προαγωγή και υποστήριξη της ελληνικής γλώσσας είναι ο φτωχός συγγενής και μάλιστα υπάρχουν χρήματα για όλα τα άλλα εκτός από την Ελληνική Παιδεία, σας θυμίζω πως έκλεισαν πέντε Ημερήσια Σχολεία στη Νέα Υόρκη», ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος υποστήριξε ότι «αυτή η ερώτηση πρέπει να απευθυνθεί σε όλους μας στη Σύνοδο, στην Αρχιεπισκοπή, στον Αρχιεπίσκοπο, στις Κοινότητες, στις οικογένειες, θέλει κόπο, θέλει φροντίδα, θέλει ενδιαφέρον και έγνοια, είμαστε όλοι υπεύθυνοι».
Οταν τον ρωτήσαμε «οι ιερείς σας στην Καλιφόρνια υποστηρίζουν τα Ελληνικά Γράμματα, υποστηρίζουν την ελληνική γλώσσα;», υπογράμμισε: «κατά 75 με 80 τοις εκατό τα υποστηρίζουν, οι υπόλοιποι θέλουν περισσότερη μόρφωση σ’ αυτά τα θέματα κι αυτό το φροντίζει η Μητρόπολη»
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου