Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Απειλές από το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους «8»

Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, 2017«ΘΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΙΜΕΡΕΙΣ ΜΑΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Την οργή της Άγκυρας προκάλεσε το «όχι» του Αρείου Πάγου στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών να εξαπολύει απειλές εναντίον της χώρας μας και να κάνει λόγο για «πολιτική απόφαση».

Το τουρκικό υπουργείο κατηγόρησε την Ελλάδα ότι προστατεύει πραξικοπηματίες και ότι δεν συμβάλει στη μάχη κατά της τρομοκρατίας. «Η ελληνική απόφαση δεν συνάδει με τη διεθνή νομοθεσία, φαίνεται ότι έχει πολιτικά κίνητρα και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων της απόπειρας πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου» αναφέρει χαρακτηριστικά το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο παράλληλα τονίζει ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να παλεύει για την έκδοση των «8». 
«Οι επιπτώσεις αυτής της απόφασης –η οποία θεωρούμε ότι έχει πολιτικά κίνητρα- στις διμερείς μας σχέσεις, τη συνεργασία μας εναντίον της τρομοκρατίας αλλά και άλλες κοινές δράσεις σε διμερή και πολυμερή ζητήματα θα αξιολογηθούν διεξοδικά» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.  
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του Αρείου Πάγου, δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε εντάλματα σύλληψης ερήμην για τους οκτώ Τούρκους αξιωματούχους. 
«Όχι» από τον Άρειο Πάγο
Οριστικό «όχι» από τον Άρειο Πάγο στην έκδοση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, που διέφυγαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου Ιουλίου, με την Άγκυρα να «απαντάει» εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους.
Απειλές από το τουρκικό ΥΠΕΞ μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους «8»
Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε νωρίτερα σήμερα το σχετικό αίτημα που είχαν υποβάλει οι τουρκικές αρχές για την έκδοσή τους στη γειτονική χώρα, καθώς οι αξιωματικοί είχαν εκφράσει τον φόβο ότι θα κινδύνευε η ζωή τους εάν επέστρεφαν στην πατρίδα τους.
Οι αποφάσεις ήταν ομόφωνες στις τρεις διαφορετικές συνεδριάσεις των ποινικών τμημάτων του Αρείου Πάγου, που έγιναν για την εξέταση της υπόθεσης. 
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου, «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων, ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους, αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Οι δηλώσεις των συνηγόρων υπεράσπισης
Ο Χρίστος Μυλωνόπουλος εκ των συνηγόρων των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, έκανε λόγο για μεγάλη νίκη για τις ευρωπαϊκές αξίες και την ελληνική Δικαιοσύνης.
Όπως ανέφερε μιλώντας στους δημοσιογράφους, «διακυβευόταν η αξιοπρέπεια του ελληνικού δικαστικού συστήματος. Η απόφαση αποτελεί υποθήκη για τους νέους νομικούς. Μετά τα εμπόδια που τέθηκαν στον πρώτο βαθμό, δεν ήμουν τόσο σίγουρος για την απόφαση του Αρείου Πάγου. Κανονικά θα πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι, καθώς δεν υπάρχουν διοικητικά μέτρα σε βάρος τους. Οι ίδιοι με αξιοπρέπεια υπέμειναν όλον αυτο το Γολγοθά και εκφράζουν ευχαριστίες για τη συμπαράσταση των Ελλήνων».
Συγχαρητήρια στους Αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος με τη σημερινή τους απόφαση, έδωσε ο Όμηρος Ζέλιος, ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των Τούρκων αξιωματικών, αναφέροντας ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μία φωτεινή ελπίδα για το μέλλον.
«Η σημερινή απόφαση δείχνει ότι στην Ελλάδα του 2017 η Δικαιοσύνη μπορεί να αποτελέσει μια φωτεινή ελπίδα για το μέλλον, όταν αφήνεται να λειτουργήσει  ανεξάρτητη. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους Αρεοπαγίτες και τους εισαγγελείς που έδειξαν σθένος αποδεικνύοντας ότι η χώρα μας όχι μόνο γέννησε αλλά διασφαλίζει τις ευρωπαϊκές αρχές και τα ανθρώπινα δικαιώματα» είπε ο κ. Ζέλιος.
Η είδηση κάνει ήδη το γύρο του κόσμου μέσω των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων. Το βρετανικό δίκτυο BBC έχει πρώτο θέμα την απόφαση του Αρείου Πάγου, αναφέροντας ότι η υπόθεση αποτέλεσε «ένα διπλωματικό δίλημμα για την Ελλάδα».
Τα «ευχαριστώ» των Τούρκων αξιωματικών
Σε κοινή δήλωση που είχαν εκδώσει οι Τούρκοι στρατιωτικοί, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης δικαστικής φάσης για το αίτημα έκδοσής τους, που έχουν υποβάλει οι αρχές της χώρας τους, ευχαριστούσαν τους Έλληνες πολίτες «για την συμπάθεια και τη συμπαράστασή τους».
«Είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι με τη σημερινή απόφαση, η οποία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ευρωπαϊκές αξίες. Μη λησμονούμε ότι βρισκόμαστε στον τόπο που γέννησε την έννοια του ασύλου, όπως σωστά είπε και ο εισαγγελέας σήμερα. Είμαστε βέβαιοι ότι στο τέλος θα επικρατήσει η Δικαιοσύνη. Εμείς και οι οικογένειες μας ευχαριστούμε όλους τους Έλληνες πολίτες για τη συμπάθεια και συμπαράστασή τους», είχαν αναφέρει σχετικά.
Πηγή: ΕΘΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου