Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017

Το δράμα της Παιδείας


Ανάλυση
Του Θεοδώρου Καλμούκου


Από την συνάντηση του πρώην υπουργού Παιδείας Νικολάου Φίλη στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο στις 22 Μαρτίου του 2016 στην οποία συζήτησαν για την Ελληνική Παιδεία στην Ομογένεια. Φωτογραφία GANP/DIMITRIOS PANAGOS
Βρισκόμαστε σε μέρες γιορτινές των Ελληνικών Γραμμάτων και συγκεκριμένα στην καθιερωμένη πια φάση που την εκφράζει η χιλιοειπωμένη και φθαρμένη φράση «όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος». Ακριβώς έτσι χωρίς καμία σοβαρή και ουσιαστική πρωτοβουλία. Χωρίς καμία στρατηγική. Χωρίς κανένα όραμα και ουδεμία προοπτική. Πώς να τολμήσει να ρωτήσει κανείς σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα τα Ελληνικά Γράμματα, τα Σχολεία, Ημερήσια και Απογευματινά, αυτό που λέμε γενικότερα Ελληνική Παιδεία, τουλάχιστον το κομμάτι εκείνο που ανήκει στη δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής;
Είναι κυριολεκτικά έμπονη η ερώτηση μα καλά με τι καρδιά τολμούμε και γιορτάζουμε την Ελληνική Παιδεία όταν τα τελευταία χρόνια πέντε Ημερήσια Σχολεία έκλεισαν στη Μητρόπολη της Ομογένειας, τη Νέα Υόρκη, ενώ ούτε καν έγινε προσπάθεια να ανοίξει ένα έστω καινούργιο εκεί που έχει μετατοπιστεί η Ομογένεια, αφού το κλείσιμο μερικών εξ’ αυτών τουλάχιστον αποδόθηκε σε λόγους μετατόπισης του ομογενειακού μας πληθυσμού;
Δεν συστήθηκε καν μία επιτροπή σοβαρή από σοβαρούς ανθρώπους, με γνώση του αντικειμένου να μελετήσει τα θέμα και να γίνει τέλος πάντων κάτι. Και το ακόμα πιο οδυνηρό είναι ότι τα σχολεία έκλεισαν επί Αρχιεπισκοπίας του σημερινού Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, ο οποίος κατά κοινή ομολογία έχει ανώτατη παιδεία, γνωρίζει άριστα την ελληνική γλώσσα, είναι ελληνιστής, με μία λέξη είναι καταξιωμένος ακαδημαϊκός. Ναι, έχει και την υψηλή ιδιότητα του ακαδημαϊκού, δεν είναι μόνο Αρχιεπίσκοπος.
Σεβαστικά προς τον θεσμό και το πρόσωπο του Γέροντα Αρχιεπισκόπου μας άλλα περιμέναμε για την Ελληνική Παιδεία, την ελληνικότητα, τη Σχολή, τον κλήρο, όταν εκλέχτηκε το 1999 επειδή ακριβώς είναι και άνθρωπος των γνώσεων, αλλά και της γνώσης με την έννοια της σύνεσης. Κατανοητό ότι για κάποια θέματα πιέστηκε και πιέζεται μέχρι σημείου επιβολής άνωθεν όπως λόγου χάρη για την επισκοποίηση συγκεκριμένων Αρχιμανδριτών, τους οποίους, είναι αλήθεια ότι ο ίδιος δεν ήθελε για τους δικούς του πολύ σοβαρούς λόγους, πλην όμως υπήρξαν φορτικές πιέσεις. Μ’ αυτά και με άλλα πολλά δεν θα πάει πουθενά τούτη η Εκκλησία.
Ας επιστρέψουμε όμως στο θέμα των Ελληνικών Γραμμάτων και Παιδείας, το οποίο είναι η πληγωμένη ιστορία των ημερών που διανύουμε. Αλήθεια πώς γιορτάζουμε τα Ελληνικά Γράμματα, με το γνωστό επίπεδο των περισσότερων Ελληνικών Απογευματινών Σχολείων από απόψεως αριθμών, αλλά και οργανωτικής συγκρότησης και διδασκαλικής στελέχωσης; Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα δυστυχώς «κάνουν τη δασκάλα» κάποιες εντελώς άσχετες και ακατάρτιστες, με μοναδικό εφόδιο ένα απολυτήριο Γυμνασίου από την Ελλάδα κι αυτό πριν από μισό αιώνα. Και το χειρότερο είναι ότι δεν αφήνουν νέες κοπέλες μορφωμένες και με παιδαγωγικές γνώσεις και μεθόδους να ξεμυτίσουν. Κρίμα στην κληρονομιά μας γιατί αφήνουμε «ναυαγούς να την πατούν με λερωμένα ποδήματα» που θα έλεγε κι ο ποιητής.
Προτάσεις: 1) Να θεσπιστεί μία σοβαρή και ικανή Επιτροπή Παιδείας.
2) Να γίνει μία διήμερη σύσκεψη γόνιμου προβληματισμού και συζήτησης με συγκεκριμένες προτάσεις για το σήμερα και το αύριο της Ελληνικής Παιδείας, γλώσσας και ταυτότητας στην Αμερική.
3) Εκ βάθρων ανασύνταξη του Τμήματος Παιδείας της Αρχιεπισκοπής. Ο υπάρχων δικεφαλισμός με όλα τα γνωστά κωμικοτραγικά του δεν μπορεί να συνεχιστεί διότι εκκολάπτει γραφικές καταστάσεις.
4) Το Ελληνικό Κολέγιο να θεσπίσει επί τέλους πρόγραμμα εκπαίδευσης δασκάλων και διδασκαλισσών, διότι το κλείσιμο της Ακαδημίας του Αγίου Βασιλείου από τον Ιάκωβο δεν ήταν απλώς λανθασμένη ενέργεια, αλλά εγκληματική πράξη όπως ομολογείται ακόμα και από τους δικούς του ανθρώπους όπως προχτές από τον Μητροπολίτη Αγίου Φραγκίσκου Γεράσιμο διότι αποστέρησε από την εκπαίδευση προσοντούχων διδασκαλισσών.
5) Να σκεφθούμε όχι μόνο το σήμερα το οποίο είναι νοσηρό ούτως ή άλλως αλλά το αύριο για να υπάρξει συνέχεια.
6) Να μην λαμβάνονται του λοιπού υπόψη οι μεγαλόστομες δηλώσεις και εξαγγελίες των εξ’ Ελλάδος κυβερνητικών αλεξιπτωτιστών που μας παραμυθιάζουν συχνά-πυκνά πως συζήτησαν το θέμα της ελληνικής γλώσσας με τον Αρχιεπίσκοπο. Ε και λοιπόν;
Πηγή: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου