Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Επιδεινώνεται το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού για το τείχος Τραμπ

Έντονες αντιδράσεις

Το Μεξικό αντιδρά στην «πρόταση» να χρηματοδοτηθεί το τείχος με δασμούς στα μεξικανικά προϊόντα
Επιδεινώνεται το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού για το τείχος Τραμπ

Την προηγούμενη ημέρα, υπενθυμίζεται, ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο είχε ακυρώσει την πρώτη του συνάντησή με τον Τραμπ μετά την επιμονή του δεύτερου στο τείχος.
Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε προ ημερών το πρώτο διάταγμα για έναρξη κατασκευής του τείχους, επιμένοντας πως «το τείχος θα το πληρώσει το Μεξικό» -με τον μεξικανό πρόεδρο να επαναλαμβάνει πως αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ, ανέφερε στη συνέχεια μία «ιδέα» για το πώς θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή.
Ο Τραμπ, ανέφερε ο εκπρόσωπος, εξετάζει τη πρόταση «τελών στις εισαγωγές, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν το τείχος στα νότια σύνορα».
Λέγοντας πως οι δασμοί θα μπορούσαν να κυμαίνονται από το 5% μέχρι το 20%, ο Σπάισερ είπε πως «η πολιτική της χώρας μας είναι μέχρι τώρα να φορολογούμε τις εξαγωγές και να αφήνουμε τις εισαγωγές να μπαίνουν ελεύθερα, πράγμα που είναι γελοίο».
«Αλλά με τους δασμούς θα έχουμε 10 δισ. δολάρια το χρόνο και εύκολα θα μπορούμε να πληρώσουμε το τείχος, μόνο μέσω αυτού του μηχανισμού» είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Μεξικό: Το βάρος θα περάσει στους αμερικανούς καταναλωτές
Η μεξικανική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, με τον μεξικανό υπουργό Εξωτερικών να υπογραμμίζει μεν τη διάθεση συνεργασίας με την κυβέρνηση Τραμπ αλλά και να επαναλαμβάνει -εμμέσως, πλην σαφώς- τηνα αντίθεση όχι μόνο στο ίδιο το τείχος αλλά και συγκεκριμένα σε κάθε μέτρο ώστε «να πληρώσει το Μεξικό».
Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγκαράι είπε ξεκάθαρα πως «αν επιβληθεί δασμός στις εξαγωγές από το Μεξικό στις ΗΠΑ, θα ακριβύνουν από τα αβοκάντο μέχρι τις τηλεοράσεις με επίπεδη οθόνη».
Προφανώς, οι δασμοί πιθανότατα θα μετακυληθούν σε όσα προϊόντα εισάγονται από το Μεξικό -και αυτός είναι ένας λόγος που και στις ΗΠΑ επιχειρήσεις στον τομέα του εμπορίου που εισάγουν προϊόντα από νότια των συνόρων είναι αντίθετες σε τέτοιο μέτρο.
Το ίδιο επανέλαβε στη συνέχεια και ο μεξικανός υπουργός Οικονομίας Ιλδελφόνσο Γκουαχάρδο, λέγοντας πως ο δασμός «δεν θα λειτουργήσει, επειδή θα τον πληρώσουν οι Αμερικανοί καταναλωτές».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου