Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

Εκτακτες συσκέψεις τη Δευτέρα μετά το «λουκέτο» σε «Βήμα» και «Νέα»

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Εκτακτες συσκέψεις τη Δευτέρα μετά το «λουκέτο» σε «Βήμα» και «Νέα»
Κυριακή, 29 Ιανουαρίου, 2017
Την αναστολή της έκδοσης του «Βήματος» και τον «Νέων» προαναγγέλλει με άρθρο στο πρωτοσέλιδό του το «Βήμα της Κυριακής» που θα κυκλοφορήσει αύριο.
Το άρθρο με τίτλο «Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο» υπογράφεται από το «Βήμα» και προαναγγέλλει δραματικές εξελίξεις για τους δύο ιστορικούς τίτλους.
Οπως αναφέρεται στο άρθρο το «Βήμα» και τα «Νέα» θα οδηγηθούν εντός των επόμενων ημερών σε αναστολή της εκδοσής τους για οικονομικούς λόγους, καθώς δεν βρέθηκε λύση για τον ΔΟΛ και απορρίφθηκε το αίτημα για ενδιάμεση χρηματοδότηση.
Εκτακτες συσκέψεις τη Δευτέρα μετά το «λουκέτο» σε «Βήμα» και «Νέα»
«Οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζοµένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί µήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειµένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισµού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο.
Εν τω μεταξύ, την Δευτέρα το πρωί πραγματοποιείται σύσκεψη στην ΕΣΗΕΑ για το θέμα αναστολής λειτουργίας των Μέσων του ΔΟΛ ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη όλων των εργαζόμενων στον Οργανισμό.
Την ίδια ώρα ο Κώστας Ντελέζος, εκπρόσωπος των συντακτών της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ και μέλος του ΔΣ του  ΕΔΟΕΑΠ και της ΠΟΕΣΥ, αναφέρεται - μέσω ανοικτής επιστολής- στον διευθύνοντα σύμβουλο της ALPHA  BANK  Δ. Μαντζούνη και τις ευθύνες του για το κλείσιμο του ΔΟΛ.
Ο Κ. Ντελέζος κάνει λόγο για «σκάνδαλο μεγατόνων» με μοναδικά θύματα τους περίπου 500 εργαζόμενους του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), αναφέροντας πως
«πίσω από το εν εξελίξει σκάνδαλο φαίνεται ότι βρίσκονται τα άλλα "αρπακτικά" της..
πολύπαθης Ενημέρωσης, που θεωρούν ότι ήρθε η στιγμή να λαφυραγωγήσουν το ΔΟΛ, υφαρπάζοντας τους πολύτιμους τίτλους του (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, in.gr, ΒΗΜΑ FM κ.λ.π) έναντι πινακίου φακής, και ρίχνοντας στον Καιάδα" τους εργαζόμενους, των οποίων οι απλήρωτες δεδουλευμένες αποδοχές και οι αποζημιώσεις ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ!»

«Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δ. Μαντζούνης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και με συνοπτικές διαδικασίες τον ΔΟΛ σε στραγγαλισμό, αναλαμβάνοντας ο ίδιος και οι άλλοι παραπεμφθέντες ήδη στη Δικαιοσύνη συνεργάτες του (Φιλάρετος, Θεοδωρίδης, Αρώνης, Πιλάβιος, Ανδρονικάκης, Δορκοφίκης) την τεράστια ευθύνη κλεισίματος του μεγαλύτερου εκδοτικού οργανισμού της Ελλάδας και συνδέοντας το όνομά τους με τα μελανότερα χρώματα στην ιστορία του ελληνικού Τύπου» αναφέρει ο Κ. Ντελέζος που καταγγέλλει:

«Ο Στ.  Ψυχάρης έγινε εκδότης και κυρίαρχος του ΔΟΛ, χάρη σε μια σειρά από ελεγχόμενες ήδη από την Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσεις της Alpha Bank και της διοίκησής της και είναι ο ίδιος που οδηγεί σήμερα τον ΔΟΛ σε χρεοκοπία και τους εργαζόμενους του Οργανισμού στο να χάσουν όλα τα δικαιώματά τους (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ.λ.π). Κατόπιν τούτου, γεννάται στέρεη νομική βάση για τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν από την συγκεκριμένη τράπεζα και προσωπικά από όλους όσοι συμμετείχαν στις κρίσιμες αποφάσεις για τον ΔΟΛ και τη χρηματοδότηση του ιδιοκτήτη του, το σύνολο των δικαιωμάτων τους που θα απωλέσουν από ενδεχόμενη πτώχευση της επιχείρησης.»

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Βήματος:
«Ποιοι στραγγαλίζουν τον Τύπο
Το Βήμα» και «Τα Νέα» αναγκάζονται να αναστείλουν εντός των ημερών την έκδοσή τους για οικονομικούς λόγους.
Και αυτό γιατί οι πιστώτριες τράπεζες αποφάσισαν να δεσμεύσουν – και δέσμευσαν – προς όφελός τους, έναντι των δανείων που έχουν χορηγήσει, κάθε έσοδο του Οργανισμού, είτε αυτό προέρχεται από την πώληση των εφημερίδων είτε από την καταχώριση εμπορικών διαφημίσεων.
Ουσιαστικά ο Οργανισμός στερείται κάθε διαθέσιμου πόρου με αποτέλεσμα να μη δύναται να υποστηρίξει την εκτύπωση των εφημερίδων του, ούτε βεβαίως να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία των άλλων μέσων που διαθέτει.
Κατά τα φαινόμενα οι πιστώτριες τράπεζες, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Πειραιώς και Eurobank, αποφάσισαν την ένταξη του Οργανισµού σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης μη λαμβάνοντας καμία πρόνοια για τη συνέχιση των εκδόσεών του. Απέρριψαν ακόμη και το θετικό για αυτές αίτημα μιας ενδιάμεσης χρηματοδότησης, η οποία θα διατηρούσε ενεργό το περιουσιακό στοιχείο και την αξία του, τρέχουσα και άυλη, αλώβητη.
Εναντι, λοιπόν, της ένταξης στο καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η οποία αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες ημέρες, αφαίρεσαν κάθε δυνατότητα συναλλαγής από τον ΔΟΛ.
Το δυστύχημα είναι ότι οι τράπεζες αδιαφόρησαν για την τύχη των 500 και πλέον εργαζομένων, οι οποίοι απλήρωτοι επί μήνες έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους προκειμένου να διασώσουν τις εκδόσεις και τα άλλα Μέσα του Οργανισμού.
Οι διοικούντες τις τέσσερις τράπεζες, χωρίς καμία αίσθηση ιστορικότητας και δημοκρατικής ευθύνης, αγνοούν επίσης ότι με τις σαράφικες επιλογές τους στραγγαλίζουν τις καταξιωμένες στη συνείδηση του ελληνικού λαού φωνές της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης και επιχειρούν να σβήσουν από τον εκδοτικό χάρτη τις σοβαρότερες εκφράσεις ορθολογισμού και εθνικού συμφέροντος. Δεν αντιλαμβάνονται ότι μαζί με «Το Βήµα» και «Τα Νέα» θα υποβαθμιστούν αξίες του αστικού μεταπολεμικού συστήματος και θα καταρρεύσουν βασικές εστίες των Γραµµάτων, της Τέχνης και του Πολιτισµού. Και μαζί τους βεβαίως η κυβέρνηση και η αξιωματική αντιπολίτευση που υποκριτικά εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη διάσωση των εφημερίδων αλλά επί της ουσίας αδιαφορούν και δεν συναινούν για την κατάθεση μιας τροπολογίας που θα μπορούσε να λύσει προσωρινά το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
Στην πραγματικότητα οι δύο εφημερίδες, που εκδίδονται από τη δεκαετία του ’20, φιμώνονται! Η διοίκηση του ΔΟΛ επιφυλάσσεται να αναπτύξει δηµοσίως τα επιχειρήµατά της σχετικά µε τη δίωξη του Οργανισµού.
Οι εργαζόµενοι, όλοι όσοι υπηρέτησαν και υπηρετούν τις αξίες της ακηδεµόνευτης δηµοσιογραφίας, συνεχίζουν και θα συνεχίσουν, παρά τις αντιξοότητες, τον αγώνα για τη διάσωση του Οργανισµού, των ιστορικών εφηµερίδων και των άλλων εκδόσεών του.
Αυτή είναι η υπόσχεσή µας σε όλους εσάς που µείνατε µαζί µας τόσα χρόνια.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου