Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Μήνυμα του Τζέιμς Σταυρίδη στην ελληνική κυβέρνηση

Του Θεόδωρου Καλμούκου

A-W 1
A-W 2Ο κ. Σταυρίδης μίλησε στον «Ε.Κ.» στα πλαίσια της εκδήλωσης του ομογενειακού Οργανισμού «Αλφα – Ωμέγα» της Βοστώνης στην οποία τιμήθηκε με το «Βραβείο Επιτευγμάτων» και απευθυνόμενος προς την ελληνική κυβέρνηση τόνισε ακόμα πως «θα πρέπει να εξακολουθήσει να είναι γεμάτη περηφάνια γι’ αυτό που αντιπροσωπεύει η Ελλάδα» και πρόσθεσε πως «πρέπει να καταλάβουμε ότι η Ελλάδα είναι ένας σπουδαίος γεωπολιτικός παράγοντας στην Ευρώπη».ΒΟΣΤΩΝΗ. Με συνέντευξή του στον «Ε.Κ.» ο πρώην ομογενής ναύαρχος του Αμερικανικού Ναυτικού και σημερινός κοσμήτωρ της Σχολής Fletcher του πανεπιστημίου του Tufts Βοστώνης, Τζέιμς Σταυρίδης, στέλνει μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση να «εξακολουθήσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της Ελλάδος» και επίσης «να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός ο οποίος θα επιτρέψει στην ελληνική οικονομία να αναπτυχθεί με θετικούς ρυθμούς κι όχι απλώς να συνθλίβεται κάτω από το βάρος του χρέους».
A-W 8Εκφράζοντας τα συναισθήματά του είπε, πως «είμαι πολύ χαρούμενος που είμαι μέλος της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας και πολύ υπερήφανος που οι ρίζες μου είναι στην Ελλάδα», ενώ χαρακτήρισε την τιμητική εκδήλωση ως «φαντασμαγορική».
Οταν τον ρωτήσαμε τι μνήμες και σκέψεις περνούν απόψε από το μυαλό του, είπε «κάθε φορά που βρίσκομαι ανάμεσα σε Ελληνες θυμάμαι και σκέπτομαι έντονα το παππού μου τον Δημήτρη από τη Σμύρνη του οποίου τον πόνο φέρω και ο οποίος ήλθε εδώ και κατόρθωσαν να οικοδομήσουν τη ζωή τους και να μου δώσουν την ευκαιρία και τις δυνατότητες να έχω μία θαυμάσια σταδιοδρομία στον στρατό και τώρα ως Κοσμήτορας στη Σχολή Fletcher του πανεπιστημίου του Tufts».
Μιλώντας με πολύ σεβασμό και εκτίμηση για τον παππού του, τον Δημήτρη Σταυρίδη, είπε: «σκέπτομαι πόσο δύσκολη ήταν η ζωή και πόσες προκλήσεις αντιμετώπισε» και τόνισε πως «θέλω να σας πω πόσο υπερήφανος νιώθω που είμαι Αμερικανός και επίσης Ελληνοαμερικανός».
Στην ερώτηση «τι ξεχωρίζετε, τι σας συγκινεί πιο πολύ από την ελληνική σας κληρονομιά;», απάντησε: «τρία πράγματα, τα εξής: Πρώτον, η αγάπη μου για τις ιδέες. Ο παππούς μου και ο πατέρας μου μου δίδαξαν να διαβάζω, να σκέπτομαι, να είμαι διανοούμενος και φυσικά εκτιμώ πολύ και ξεχωρίζω την διανοούμενη πλευρά της Ελληνικής μου Κληρονομιάς. Δεύτερον, είναι η αισιοδοξία μου. Ολοι μας αντιμετωπίζουμε προκλήσεις στη ζωή, αλλά νομίζω ότι οι Ελληνες είμαστε ρεαλιστές και συνάμα αισιόδοξοι» και πρόσθεσε πως «πιστεύω με το πέρασμα του χρόνου τα πράγματα εξελίσσονται καλώς και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε πάνω σ’ αυτά όσο δύσκολα κι αν είναι όπως συμβαίνει να είναι σήμερα λόγου χάρη στην Ελλάδα. Και το τρίτο είναι ‘το συνειδός να είσαι Ελληνας και να κατανοείς πόσο σπουδαία είναι η κληρονομιά της Αρχαίας Ελλάδας στον σύγχρονο πολιτισμό’».
Η εκδήλωση του ετήσιου δείπνου του «Αλφα-Ωμέγα» στην οποία παρευρέθησαν περί τα τριακόσια πενήντα άτομα, έγινε στο ξενοδοχείο «Westin Waterfront» της Βοστώνης. Εκτός από την βράβευση του κ. Σταυρίδη ο οποίος ως γνωστόν έχει αποστρατευθεί και σήμερα είναι Κοσμήτορας της Σχολής Fletcher, η Οργάνωση «Αλφα-Ωμέγα» απένειμε έξι υποτροφίες από πέντε χιλιάδες δολάρια η κάθε μία σε φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν Δημοσιογραφία. Οι υποτροφίες δίνονται κάθε χρόνια εις μνήμη του Παναγιώτη Αγριτέλλη, οποίος είχε συντελέσει στην ίδρυση του Οργανισμού «Αλφα – Ωμέγα» το 1976. Επίσης, ήταν ο ιδρυτής και εκδότης της Αγγλόφωνης τοπικής εφημερίδας της Νέας Αγγλίας «The Hellenic Chronicle», η οποία έκλεισε προ δεκαπενταετίας, αφού προσπάθεια επανέκδοσής της είχε κάνει ο αείμνηστος Γεώργιος Χρύσης με το όνομα «The Hellenic Voice» και η οποία άντεξε μόνο μερικά χρόνια.
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες που έλαβαν φέτος τις υποτροφίες ήταν οι εξής: Χριστίνα-Ρενέ Μπόκου, Τερέσα-Μαρία Κωτσιρίλου, Πίτερ-Περικλής Ηλιόπουλος, Ζωή-Σνάιντερ Μάθιους, Τζον-Τζέιμς Πετρολιάς και Αλύσσα-Τζοάν Βοπόριλ.
Τον κ. Σταυρίδη σύστησε η σύζυγός του Νόρα, η οποία περιέγραψε πως γνωρίστηκαν από μικρά παιδιά στην Αθήνα όταν έτυχε οι γονείς τους να εργάζονται στην πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στη δεκαετία του 1960. Τόνισε πως πάντοτε έβλεπε «τον Δημήτρη Σταυρίδη μ’ ένα βιβλίο στο χέρι να διαβάζει και να θυμάται με λεπτομέρειες αυτά που διάβαζε». Συμπλήρωσε πως «αν δεν διάβαζε, έγραφε» και τόνισε ότι «πιστεύει στη δύναμη του γραψίματος».
Σε κάθε τραπέζι στο δείπνο υπήρχαν και πέντε αντίγραφα από το τελευταίο βιβλίο του κ. Σταυρίδη που έχει τίτλο «The Accidental Admiral» ως δώρο σε κάθε οικογένεια που καθόταν στο τραπέζι.
Προβλήθηκε ένα σύντομο ως είδος οδοιπορικού της ζωής και των δράσεων του κ. Σταυρίδη από τα πρώτα του βήματα στο Ναυτικό, μέχρι την υψηλή θέση του Ναυάρχου τεσσάρων Αστέρων, τη θέση του στην κορυφή του ΝΑΤΟ και τώρα στον ακαδημαϊκό χώρο στην επιφανή Σχολή Νομικής και Διπλωματίας Fletcher της Βοστώνης.
Το Βραβείο του «Αλφα-Ωμέγα» επέδωσε στον κ. Σταυρίδη ο πρόεδρος του Οργανισμού Τζον Αντον. Την προσευχή ανέπεμψε ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος, ο οποίος αναφέρθηκε με λόγια φιλόφρονα στον τιμηθέντα κ. Σταυρίδη. Η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά στο μήνυμά της τόνισε ανάμεσα στα άλλα, πως «το 2009 ο ναύαρχος Σταυρίδης ανέλαβε τη διοίκηση του ΝΑΤΟ σε μία εποχή περίπλοκων και άνευ προηγουμένου προκλήσεων».
Το πρόγραμμα παρουσίασε ο κ. Μάικ Νικήτας επικεφαλής-τηλεπαρουσιαστής ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού NECN της Νέας Αγγλίας.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου