Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Τα κρίσιμα ραντεβού του Τσίπρα με τους Θεσμούς - Τι προτείνει η κυβέρνηση

Ολα κρίνονται σήμερα, Μεγάλη Δευτέρα, για την κυβέρνησης και την Ελλάδα. Μέσα σε 12 ώρες θα φανεί αν υπάρχουν ελπίδες για συμφωνία στο παρά πέντε ή αν πάμε σε ρήξη με τους δανειστές. Στις 12 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί αύριο 22 Ιουνίου, στις Βρυξέλλες, η συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, του Προέδρου της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, της Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, του Προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι και του Προέδρου του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ. Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Ντ. Τουσκ.

Τις συναντήσεις επιβεβαίωσε και το Μαξίμου καθώς σκοπός της συνάντησης αυτής είναι η προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης. Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι τον Μάριο Ντράγκι ενδέχεται να αντικαταστήσει το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ.
Το απόγευμα ο κ. Τσίπρας θα συμμετάσχει στην άτυπη σύνοδο κορυφής ωστόσο σημασία έχει ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός για πρώτη φορά συναντάται με όλους τους εκπροσώπους των Θεσμών.
Νωρίτερα το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ηταν η ύστατη προσπάθεια να βρεθούν διέξοδοι και να επιλυθούν προβλήματα ώστε να επέλθει η συμφωνία στο Eurogroup και στη συνέχεια στη Σύνοδο.
Πέντε και πλέον ώρες διήρκεσε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και αντικείμενο την πρόταση που θα καταθέσει η ελληνική πλευρά στις καθοριστικές συναντήσεις της Δευτέρας ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών και, αργότερα, στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε στις επικοινωνίες που είχε με την κ. Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και τον κ. Γιούνκερ την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και δεν θα μεταθέτει την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Μαξίμου:
«Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε σήμερα ο πρωθυπουργός με τους  Άνγκελα Μέρκελ – Φρανσουά Ολάντ,  καθώς και με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.
Ο πρωθυπουργός παρουσίασε στους τρεις ηγέτες την πρόταση της Ελλάδας για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος. 
O πρωθυπουργός ενημέρωσε το Κυβερνητικό Συμβούλιο, που βρίσκεται σε εξέλιξη, για τις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ σήμερα το βράδυ αναχωρεί για τις Βρυξέλλες». 
Αυτό σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει το σενάριο οποιαδήποτε παράτασης και πάει στις Βρυξέλλες για το «όλα ή τίποτε». Πρόκειται για μια εξέλιξη που ασφαλώς δραματοποιεί ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις αυτής της εβδομάδας καθώς αν δεν υπάρξει «λευκός καπνός» τη Δευτέρα η μόνη ευκαιρία (αν και χωρίς πολλές ελπίδες) είναι να βρεθεί κάποια λύση την Πέμπτη στην προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής. Ομως μην ξεχνάμε ότι το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση και οι τράπεζες μένουν ανοικτές μόνο χάρη στην έκτακτη χρηματοδότηση που παρείχε την Παρασκευή η ΕΚΤ μέσω του ELA. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για παροχή 1,8 δισ. και την ρποέγκριση 1,5 δισ. ευρώ για τη Δευτέρα εφόσον αυτό χρειαζόταν. Με δεδομένες τις εντολές για απόσυρση καταθέσεων θεωρείται σίγουρο ότι θα χρειαστεί περαιτέρω χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.
Η πρόταση της Ελλάδας
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στην ελληνική πρόταση, που είναι υπό επεξεργασία, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επιπλέον φορολογικά μέτρα για να καλυφθεί η διαφορά που χωρίζει τις δύο πλευρές σχετικά με τα έσοδα του ΦΠΑ.
Για τον ΦΠΑ, η πρόταση προβλέπει τρεις κατηγορίες συντελεστών με τη ΔΕΗ στο 13%, ενώ δίνεται μάχη να παραμείνει και η εστίαση στο 13%. Για τις πρόωρες συντάξεις η Αθήνα προτείνει την κατάργησή τους από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας με σκοπό να αποδώσουν περίπου 200 εκατ. ετησίως, οι δανειστές στόσο απαιτούν την άμεση κατάργησή τους.
Μεταξύ άλλων η κυβέρνηση προτείνει και περικοπές στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις καθώς και
  • Περαιτέρω μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες
  • Αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ
  • Φόρος στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω 500.000 ευρώ
  • Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας με άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων
Κομβικό σημείο για την ελληνική πλευρά είναι η χρηματοδότηση και η ρύθμιση του χρέους, για την οποία επιδιώκεται μια σαφής αναφορά.
Αλλες πληροφορίες από την Κομισιόν ανέφεραν ότι επικρατεί εκνευρισμός διότι δεν είχαν κατατεθεί οι ελληνικές προτάσεις μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής.
Η Γαλλία και η Ιταλία θα ήθελαν να επιτευχθεί "μια συμφωνία το συντομότερο δυνατόν" για την επίλυση της ελληνικής κρίσης, δήλωσε σήμερα από το Μιλάνο ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ.
"Η κοινή θέση" της Ρώμης και του Παρισιού είναι "να επιτευχθεί συμφωνία και όσο γρηγορότερα τόσο το καλύτερο" είπε ο Φρ. Ολάντ στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην παγκόσμια έκθεση του Μιλάνου, συνοδευόμενος από τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι.
Πηγή: Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου