Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

ΝΕΑ - ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, Κυριακή, 28 Ιουνίου, 2015

  • Μετά την υπερψήφιση από τη Βουλή της πρότασης για δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος παρέλαβε τα ξημερώματα της Κυριακής το κείμενο με τη διαβεβαίωση ότι «θα ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του κατά το Σύνταγμα, ιδίως κατά τις διατάξεις του άρθρου 44 παράγραφος 2 εδάφιο α'», αναφορικά με την προκήρυξη δημοψηφίσματος για κρίσιμο εθνικό θέμα. «Η αρχαία Ελλάδα υπήρξε η κοιτίδα της άμεσης δημοκρατίας» είπε ο Π.Παυλόπουλος.
  • Με πλειοψηφία 178 ψήφων υπέρ έναντι 120 ψήφων κατά το Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της  πρότασης του Υπουργικού Συμβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, στις 5 Ιουλίου, προκειμένου να γίνει δεκτή ή να απορριφθεί η πρόταση των θεσμών για το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας.
  • Δημοψήφισμα την επόμενη Κυριακή, 5 Ιουλίου, για την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των θεσμών προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά τις άκαρπες διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών στις Βρυξέλλες. Τι είπαν οι αναγνώστες.
  • Η σημερινή ημέρα θα μείνει στην ευρωπαϊκή ιστορία γιατί αμφισβητήθηκε το δικαίωμα κυρίαρχου λαού να αποφασίσει δημοκρατικά για το μέλλον του, δήλωσε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής. Η αξιοπρέπεια ενός λαού δεν είναι παιχνίδι, τόνισε και διεμήνυσε ότι στη χώρα όπου γεννήθηκε η Δημοκρατία η κυβέρνηση δεν θα ζητήσει την άδεια των Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ για τη διαφύλαξή της. Αρνηθήκαμε την παράδοση της χώρας· η απάντηση του λαού πρέπει να είναι πάνδημη, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας ότι θα γίνει σεβαστή η ψήφος, όποια και αν αυτή είναι.
  • Η πρόταση για δημοψήφισμα σέρνει την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο αρχηγός της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στη ομιλία του, που διεξήχθη σε δύο φάσεις, λόγω έντασης που προκλήθηκε. Τόνισε ότι το πραγματικό ερώτημα είναι η παραμονή στο ευρώ, και εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα που κατηγόρησε για παταγώδη αποτυχία σε όλα τα επίπεδα. Το κόστος της κυβερνητικής αδράνειας τους τελευταίους μήνες είναι στα 4 δισ. ευρώ είπε και κάλεσε τις δημοκρατικές δυνάμεις να απορρίψουν την πρόταση για το δημοψήφισμα-παρωδία.

Κόσμος

  • Ενώ πλέον ο κατηγορούμενος ως δράστης στην επίθεση έξω από τη Λυόν έχει αρχίσει να μιλάει στους ανακριτές, οι γαλλικές αρχές συνεχίζουν εντατικά την έρευνα και φρικιαστικές πληροφορίες βγαίνουν στη δημοσιότητα: Ο δράστης φέρεται να έστειλε φωτογραφία selfie με τον ίδιο και το κομμένο κεφάλι του θύματος σε καναδικό αριθμό. Το πού βρίσκεται ο παραλήπτης είναι υπό διερεύνηση, όπως και το εάν ο κατηγορούμενος έχει σχέση με τζιχαντιστικά δίκτυα.
  • «Δεν καταλαβαίνω πώς μπορεί μία εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση να προτείνει στο λαό της να απορίψει τις ευρωπαϊκές προτάσεις και να κρατά ομήρους τους Έλληνες για να αποσπάσει υποχωρήσεις από την Ευρώπη» λέει ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να «σταματήσει να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις». Την ίδια ώρα, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Β.Σόιμπλε λέει πως «εξαρτάται από τους Έλληνες αν θα μείνουν στην Ευρωζώνη, αλλά είναι σαφές ότι με την πολιτική του κ. Τσίπρα, που προκαλεί σύγχυση, αυτό έγινε πολύ πιο δύσκολο».
  • Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι έχει ξεκινήσει επαφές με ευρωπαίους ηγέτες προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη. Η δήλωσή του έρχεται εν μέσω αιτημάτων για σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος και την άρνηση των θεσμών να παρατείνουν την παροχή βοήθειας.
  • Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν το βράδυ του Σαββάτου σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Μαδρίτης σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον ελληνικό λαό «απέναντι στον εκβιασμό που υφίσταται από πλευράς των Θεσμών της τρόικας».
  • Για την χειρότερη κρίση στην ιστορία της ΕΕ κάνουν λόγο ανταποκριτές γερμανικών ΜΜΕ στις Βρυξέλλες. Στο μεταξύ από γερμανικής πλευράς μόνο Πράσινοι και Αριστερά έχουν προβεί σε δηλώσεις μετά το αδιέξοδο στις Βρυξέλλες.

Οικονομία

  • Περιθώριο συνέχισης των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα αφήνει η Κριστίν Λαγκάρντ με συνεντέυξεις της στο αμερικανικό δίκτυο CNBC και στο βρετανικό BBC, προειδοποιώντας ωστόσο για κυρώσεις αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ μέχρι το βράδυ της Τρίτης. «Το δημοψήφισμα, νομικά, θα γίνει επί πρότασης δεν θα ισχύει πλέον» είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως «αν υπήρχε "ναι", "θέλουμε να μείνουμε στο ευρώ", θα υπάρξει προσπάθεια».
  • Στις νομισματικές αρχές της ευρωζώνης παραπέμπουν εκπρόσωποι των θεσμών σχετικά με τη διαχείριση των κινδύνων που προκύπτουν από τη μη παράταση του ελληνικού προγράμματος την προσεχή Τρίτη και την εκτράχυνση της κατάστασης στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι ίδιοι αφήνουν αιχμές ότι η Ελλάδα «εμβόλισε» τις διαπραγματεύσεις με την εξαγγελία του δημοψηφίσματος, τη στιγμή μάλιστα που ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ κατήρτιζαν νέα αντιπρόταση προς την ελληνική κυβέρνηση.
  • Τη λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της ακεραιότητας της Ευρωζώνης προανήγγειλαν οι 18 υπουργοί της Ευρωζώνης μετά τη λήξη της συνεδρίασής τους, στην οποία δεν μετείχε ο Γ.Βαρουφάκης. Προτροπή -εμμέσως πλην σαφώς- στην Ελλάδα για επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο πλαίσιο της λήψης μέτρων, με τη τεχνική βοήθεια των θεσμικών οργάνων, για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Η Ελλάδα παραμένει μέλος του ευρώ και είμαστε έτοιμοι να την βοηθήσουμε μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλώνουν πάντως.

Αθλητισμός

  • Εκτός Κόπα Αμέρικα τέθηκε η Βραζιλία καθώς αποκλείστηκε στα πέναλντι από την Παραγουάη, ενώ ο κανονικός αγώνας είχε λήξει ισόπαλος 1-1.
  • Δεν σκέφτεται τη φυγή του από τη Ρεάλ Μαδρίτης ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος μετά από πολλές φήμες φυγής του από τους «μερένχες» έσπασε τη σιωπή του και δήλωσε πως δεν έχει σκοπό να αφήσει την «κορυφαία ομάδα του κόσμου» όπως δήλωσε.
  • Με το σκάνδαλο διαφθοράς της FIFA να μην έχει ακόμα ξεκαθαρίσει, το Χόλιγουντ ήδη «κοιτάει» να φέρει την ιστορία στη μεγάλη οθόνη. Συγκεκριμένα λοιπόν ο Μπεν Άφλεκ και ο Ματ Ντέιμον συνεργάζονται για να δημιουργήσουν ταινία βασισμένη στα βιβλίο που θα κυκλοφορήσει, τιτλοφορείται «Houses of Deceit» και μιλάει για τον ρόλο του Τσακ Μπλέιζερ στο σκάνδαλο της παγκόσμιας ομοσπονδίας.
ΠΗΓΗ: Σαν Σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου