Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τρίτη 30 Ιουνίου 2015

Στέρεψαν μέσα σε 48 ώρες 2.191 ΑΤΜ

Στέρεψαν μέσα σε 48 ώρες 2.191 ΑΤΜ Τρίτη, 30 Ιουνίου, 2015
ΑΓΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΘΗΝΑΙΟΥΣ

Από τη μία άκρη της Αθήνας στην άλλη έτρεχαν οι πολίτες για να βρουν ΑΤΜ που λειτουργούσε και να σηκώσουν χρήματα για τις επόμενες δύσκολες μέρες.

Χθες, οι ουρές έξω από τις τράπεζες ήταν μικρότερες σε σχέση με αυτές που παρατηρήθηκαν το Σάββατο, αλλά αυτό δεν έγινε επειδή οι πολίτες σταμάτησαν να ανησυχούν για την επόμενη ημέρα, αλλά επειδή τα μετρητά είχαν εξαντληθεί σε πολλά μηχανήματα ανάληψης.
Μέχρι χθες το απόγευμα είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας τα 2.191 από τα 5.449 ΑΤΜ που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ο συνολικός αριθμός των αυτόματων μηχανημάτων, ωστόσο, περιλαμβάνει και αυτά που έχουν τοποθετηθεί σε επιχειρήσεις και καταστήματα, τα οποία ήταν κλειστά χθες και κατά συνέπεια δεν ήταν προσβάσιμα στους πολίτες.
«Μένω στα νότια προάστια και δεν βρήκα ούτε ένα ΑΤΜ που να έχει χρήματα. Εκανα τον γύρο της Αθήνας και βρέθηκα εδώ» λέει η Μαρία Παπαδάκου, η οποία περίμενε στην ουρά του αυτόματου μηχανήματος σε τράπεζα της Πλατείας Συντάγματος. Στην ίδια ουρά βρέθηκε και ο Νικόλαος Τραυλός για να τραβήξει χρήματα για το στεγαστικό δάνειό του και για τα άμεσα έξοδα των επόμενων ημερών. «Πρέπει όλοι να δείξουμε ψυχραιμία, αλλά υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το αύριο. Το χειρότερο από όλα είναι ο διχασμός, τον οποίο έχουμε ζήσει και άλλες φορές στο παρελθόν με πολύ άσχημες συνέπειες. Αν και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα έχει συμβάλει στη δημιουργία αυτής της κατάστασης, η μεγαλύτερη ευθύνη είναι της κυβέρνησης που έχει σπείρει διχόνοια στον κόσμο. Νομίζω ότι στη μια εβδομάδα μέχρι το δημοψήφισμα δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για να ενημερωθούν οι πολίτες και να ακουστούν όλα τα επιχειρήματα».
Ο απόστρατος αξιωματικός, Δημήτρης Δέδης, λέει ότι θα βγάλει χρήματα μόνο για τις άμεσες ανάγκες του και επισημαίνει ότι οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών τον έχουν κάνει πιο αισιόδοξο. «Φοβόμασταν για πέντε ολόκληρα χρόνια και πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να διώξουμε τον φόβο. Μας λένε κάποιοι ότι θα φύγουμε από την Ευρώπη. Πώς θα γίνει αυτό; Εμείς είμαστε η Ευρώπη» λέει.
Ακόμα και τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης έστησαν κάμερες δίπλα στα ΑΤΜ και ρωτούσαν τους πολίτες ποια είναι η γνώμη τους για την τροπή που πήραν τα γεγονότα.
Κάποιοι, μάλιστα, στήθηκαν στην ουρά για να τραβήξουν τα χρήματα που χρειάζονται για να περάσουν τις πιθανότατα δύσκολες επόμενες μέρες στην Αθήνα.
Ενας από αυτούς ήταν ο Αλεξάντερ Φον Σόμπεκ, επικεφαλής του γραφείου του ZDF στη Ρώμη, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα από τον περασμένο Δεκέμβριο για να καλύψει τα γεγονότα. «Πίστευα ότι θα βρισκόταν μια λογική λύση. Αλλά αυτό που συμβαίνει δεν είναι λογικό. Ξέρω ότι ο κόσμος έχει κουραστεί από μια κατάσταση που χειροτερεύει συνεχώς, αλλά δεν περίμενα ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο και δεν ξέρω πώς θα τελειώσει» λέει στο «Εθνος».
Αν και οι πολίτες ήταν στην πλειονότητά τους ψύχραιμοι και χωρίς διάθεση για καβγάδες, καταγράφηκαν μεμονωμένα περιστατικά πολιτικά φορτισμένων αντεγκλήσεων που άναψαν προσωρινά τα αίματα. Η τάξη, πάντως, τηρήθηκε και χάρη στις αυξημένες περιπολίες των αστυνομικών, οι οποίοι επιτηρούσαν τις περιοχές γύρω από τα ΑΤΜ για να προστατεύσουν τους πολίτες από πιθανές απόπειρες ληστείας. Στη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, δύο νεαροί ηλικίας 29 και 30 χρόνων άρπαξαν την τσάντα 53χρονης που είχε μόλις κάνει ανάληψη 1.000 ευρώ από ΑΤΜ της Εθνικής Τράπεζας στην Εγνατία Οδό, απέναντι από την Καμάρα της Θεσσαλονίκης.
Η γυναίκα περίμενε τη σειρά της στο ΑΤΜ και οι δύο νεαροί, ηλικίας 30 και 29 χρόνων, καθόταν λίγο παραπέρα και παρακολουθούσαν τους πελάτες. Μόλις είδαν ότι η γυναίκα έβγαλε ένα σεβαστό χρηματικό ποσό και όταν αυτή είχε απομακρυνθεί, της επιτέθηκαν, της άρπαξαν την τσάντα και εξαφανίστηκαν. Η 53χρονη άρχισε να φωνάζει, περαστικοί ειδοποίησαν την αστυνομία και αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ καταδίωξαν και συνέλαβαν τους δράστες.
Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ.
  1. Μην επιλέγετε να πραγματοποιείτε αναλήψεις από την τράπεζα βράδυ ή σε ώρες που δεν υπάρχει κίνηση. Επίσης, επιλέξτε κεντρικά σημεία, τα οποία να έχουν κυκλοφορία την ώρα που θα επιλέξετε.
  2. Μην εμπιστεύεστε κανέναν που δεν γνωρίζετε να σας μεταφέρει π.χ. στην τράπεζα ή οπουδήποτε αλλού.
  3. Δεν χρειάζεται να «διαφημίζετε» αν και πόσα χρήματα έχετε πάνω σας ή στο σπίτι σας.
  4. Αν παρατηρήσετε κάτι ύποπτο, κάτι ασύνηθες έξω και γύρω από τράπεζες ή άλλα καταστήματα, μην παραλείψετε να το αναφέρετε στις Αρχές.
  • Αυξημένες περιπολίες σε ΑΤΜ, τράπεζες και σούπερ μάρκετ συμπεριλαμβάνει το επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή «σαν να ήμασταν σε προεκλογική περίοδο», ενώ την ίδια στιγμή επιτηρούν διακριτικά τα σημεία που ενδεχομένως υπάρξει ένταση. Ηδη από το Αρχηγείο έχει «φύγει» η διαταγή που θέτει σε εκλογική ετοιμότητα το αστυνομικό προσωπικό με ανάκληση αδειών.
  • Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το διήμερο από την εξαγγελία διεξαγωγής δημοψηφίσματος έως σήμερα, ο αριθμός ληστειών του δρόμου, κλοπών και διαρρήξεων κινήθηκε σε καθημερινά επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις και χαμηλότερα. Παρ' όλα αυτά, οι αστυνομικοί καλούν τους πολίτες να είναι προσεκτικοί κατά τις συναλλαγές τους.
  • Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου