Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Εκλογές, εντάσεις και δείπνο στο συνέδριο της Παμμακεδονικής Ενωσης

Του Θεόδωρου Καλμούκου

PAMMAKEDONIKI  SYNEDRIO 4
PAMMAKEDONIKI SYNEDRIO 3Στην προεδρία επανεκλέχτηκε ο Δημήτρης Χατζής. Επί 59 ψηφισάντων ο κ. Χατζής έλαβε 32 ψήφους έναντι του συνυποψηφίου του Παναγιώτη Μπαλταζή, ο οποίος έλαβε 25, ενώ βρέθηκαν και δύο άκυρα στα οποία είχαν αναγραφεί λοιδορικά σχόλια στην αγγλική γλώσσα πως «είστε αστείοι» προφανώς από νέους. Αντιπρόεδρος εκλέχθηκε ο Στέλιος Κιριμλής, γραμματέας ο Δημήτρης Φιλιππίδης, ενώ ταμίας επανεξελέγη ο Δημήτρης Τασόπουλος.ΒΟΣΤΩΝΗ. Με τη διενέργεια εκλογών, την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου και δείπνο ολοκληρώθηκαν το Σάββατο οι εργασίες του 69ου συνεδρίου της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, το οποίο συνήλθε στο ξενοδοχείο «Newton Marriot» στην πόλη Νιούτον της Μασαχουσέτης.
Στο συνέδριο συμμετείχαν συνολικά 59 σύνεδροι από είκοσι συλλόγους. Η Μακεδονική είναι συγκροτημένη σε 13 Περιφέρειες (Districts) ανά την Αμερική, ενώ σύμφωνα με τον Αθανάσιο Βουλγαρόπουλο πρώην πρόεδρο της Οργάνωσης και μέλος της εφορευτικής επιτροπής, η οποία διενήργησε τις εκλογές, η Παμμακεδονική σήμερα έχει στο δυναμικό 75 ενεργούς συλλόγους και σωματεία. Σύνεδροι ανέφεραν στον «Ε.Κ.» ότι η Παμμακεδονική κατά τα παλαιότερα χρόνια συγκροτείτο από 160 και πλέον συλλόγους. Τα άλλα δύο μέλη της εφορευτικής επιτροπής διεξαγωγής των εκλογών ήταν ο Βασίλης Γκατζούλης και ο Γεώργιος Παπαδόπουλος. Προεδρεύων του συνεδρίου ήταν ο ιατρός Σεραφείμ Παπαγιάννης πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής.
PAMMAKEDONIKI SYNEDRIO 6Η συνεδρίαση του Σαββάτου στην οποία παρευρέθηκε σ’ όλη τη διάρκειά της ο «Εθνικός Κήρυξ», πέρα από τις αναφορές των αξιωματούχων της Οργάνωσης, εξαντλήθηκε ουσιαστικά σε δευτερεύουσας σημασίας διαδικαστικά θέματα της Παμμακεδονικής αναφορικά με τον αριθμό των εγγεγραμμένων αντιπροσώπων, ποιοι είχαν δικαίωμα ψήφου και ποιοι όχι, συμπεριλαμβανομένων και των νέων. Ετέθη θέμα επικοινωνίας ανάμεσα στη διοίκηση της Παμμακεδονικής και στα επί μέρους τμήματα, αλλά και μέλη.
Εν τω μεταξύ, η ατμόσφαιρα ηλεκτρίστηκε πολλές φορές και επί ώρες με διαξιφισμούς, ανταλλαγή έντονων εκφράσεων ανάμεσα σε συνέδρους, απειλές ένθεν κακείθεν, ενώ οι συμπεριφορές πολλές φορές έφταναν και στα όρια της παιδαριώδους οχλοβοής, σε σημείο που προκάλεσε την παρέμβαση νέων παιδιών που είπαν στους συνέδρους «είναι ντροπή σας αυτή η κατάσταση».
Η κατάσταση έτεινε να ξεφύγει από κάθε όριο ευταξίας και ευπρέπειας όταν η συζήτηση στράφηκε προς το Αλεξάνδρειο Ιδρυμα που υπάρχει και λειτουργεί στο Λιτόχωρο της Πιερίας. Ανάμεσα στα άλλα έγινε λόγος για το καθεστώς κυριότητας και λειτουργίας του, ενώ έγινε αναφορά σε καλλιτεχνική εκδήλωση στη διάρκεια του συνεδρίου που διεξήχθη εκεί προ διετίας και την καταβολή της αμοιβής του καλλιτέχνη και ότι δεν έχει δοθεί ακόμα απολογισμός, ενώ ελέχθη ότι η Παμμακεδονική έχασε χρήματα. Επίσης, έγινε αναφορά σε καλλιτεχνική εκδήλωση στη Φλόριδα προ διμήνου εξ’ ονόματος του Αλεξάνδρειου Ιδρύματος, όπου και εκεί υπήρξε πρόβλημα.
Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο όταν έφτασε η ώρα των εκλογών. Ηταν ορατή διά γυμνού οφθαλμού η παρουσία δύο φραξιών, οι οποίες αντιμάχονταν η μία την άλλη εξακοντίζοντας κάθε είδους μομφές και εκφράσεις. Από την ανάγνωση των ονομάτων των ψηφοφόρων συνέδρων προέκυψε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι σύλλογοι αντιπροσωπεύονταν από συγγενικά πρόσωπα, τουτέστι από άνδρα και γυναίκα ή κι ακόμα άνδρα, γυναίκα και παιδιά.
PAMMAKEDONIKI SYNEDRIO 5Τονίζεται ότι από σεβασμό προς την Ομογένειά μας, την μακρόχρονη ιστορία και τους αγώνες της Παμμακεδονικής Ενωσης και ιδιαίτερα από λεπτότητα για το εθνικό θέμα απόπειρας σφετερισμού του ονόματος, της ιστορίας και του πολιτισμού της Μακεδονίας από τους Σκοπιανούς δεν προβαίνομε σε λεπτομερείς περιγραφές για να μην δοθούν επιχειρήματα στη σκοπιανή προπαγάνδα η οποία ήδη δρα μανιωδώς σε βάρος της Ελλάδος.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης του Σαββάτου έγινε ελάχιστη έως μηδαμινή αναφορά στο εθνικό θέμα του ονόματος, αλλά και στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει συλλογής υπογραφών, με τις οποίες θα ζητηθεί η ακύρωση της απόφασης του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου για την αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Μας ελέχθη, ωστόσο, από τον Δρ. Παπαγιάννη ότι έγινε λόγος για τα θέματα αυτά την προηγούμενη μέρα.
Ο αντιδήμαρχος της Αμφίπολης Γρηγόρης Κοδρόπουλος αναφέρθηκε στην Αμφίπολη, στους αρχαιολογικούς της χώρους και τα μουσεία της και φυσικά στις πρόσφατες ανασκαφές κάνοντας μία εμπεριστατωμένη πληροφόρηση στους συνέδρους αναφορικά με τα μέχρι τώρα γενόμενα. Προσκάλεσε παιδιά ομογενών ηλικίας 8 μέχρι και 18 ετών να επισκεφτούν την Αμφίπολη και να φιλοξενηθούν στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις, οι οποίες έχουν δυνατότητες και καλές προδιαγραφές για τη διαμονή τους. Ανέφερε ότι στα θεμέλια του Μουσείου βρέθηκε ο τάφος του Σπαρτιάτη στρατηγού Βρασίδα.
Το συνέδριο ξεκίνησε την Παρασκευή. Τον αγιασμό της έναρξης δεν τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος όπως είχε εξαγγελθεί διότι την τελευταία στιγμή μεταβλήθηκε το πρόγραμμά του λόγω μετάβασής του στο Τσάρλεστον της Νότιας Καρολίνας, για την κηδεία του πάστορα και βουλευτή Clementa Pinckney που σκοτώθηκε εν ψυχρώ από το ομαδικό φονικό επίθεσης πριν από μία εβδομάδα σε Ναό. Αντ’ αυτού στην έναρξη παρέστη ο Μητροπολίτης Βοστώνης Μεθόδιος. Επίσης, παρευρέθηκε η γενική πρόξενος Ιφιγένεια Καναρά, ενώ παρών ήταν και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, Βασίλης Καυκάς.
PAMMAKEDONIKI SYNEDRIO 2Ο επανεκλεγείς πρόεδρος Δημήτρης Χατζής μετά την εκλογή του δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «αισθάνομαι τρομερά ικανοποιημένος διότι αυτή τη στιγμή οι σύνεδροι της Παμμακεδονικής αναγνωρίζουν το έργο κι αυτό για μένα είναι μία ιδιαίτερη τιμή».
Ο αντιπρόεδρος Στέλιος Κιριμλής είπε: «αισθάνομαι πάρα πολύ ευτυχισμένος, αυτή είναι μία καινούργια αρχή για όλους μας και να ξαναεπουλώσουμε τις πληγές της Παμμακεδονικής και να την κάνουμε κραταιά όπως ήταν», ενώ για τα διαμειφθέντα στη συνεδρίαση σχολίασε πως «όντως απαράδεκτη η κατάσταση».
Ο εκλεγείς γραμματέας Δημήτρης Φιλιππίδης είπε πως «νοιώθω ιδιαίτερη τιμή για τα πράγματα όπως εξελίχθηκαν, νοιώθω όμως και μεγάλη ευθύνη». Πρόσθεσε ακόμα πως «θέλω να ζητήσω μία μεγάλη συγνώμη από τα νέα παιδιά και να υποσχεθούμε ότι η παρουσία αυτού του νέου Διοικητικού Συμβουλίου θα έχει ως στόχο να κινήσει το ενδιαφέρον των νέων παιδιών, κι αυτά τα νέα παιδιά πρέπει να φέρουμε κοντά μας. Νομίζω ότι όλοι μας έχουμε υποχρέωση να είμαστε πολύ πιο σοβαροί και πολύ πιο προσεκτικοί όσον αφορά το μεγάλο θέμα για τη Μακεδονία μας».
PAMMAKEDONIKI SYNEDRIO 1Ο επανεκλεγείς ταμίας είπε πως «είμαι 25 χρόνια μέσα στην Παμμακεδονική, δέκα χρόνια ταμίας, είμαι ο πιο φτωχός ταμίας, αλλά παλεύω δεν το βάζω κάτω. Το όνομα μου είναι Τασόπουλος, αλλά έχω κι ένα παρατσούκλι, ζητιάνος της Παμμακεδονικής. Δεν με πειράζει, το έκανα και θα το κάνω για το καλό της Παμμακεδονικής».
Ο προεδρεύσας του συνεδρίου ιατρός Σεραφείμ Παπαγιάννης είπε πως «είχαμε ορισμένες διαφωνίες, αλλά επεκράτησε ένα καλό συνέδριο». Επικεφαλής της διοργάνωσης του συνεδρίου ήταν ο Γεώργιος Παπαδόπουλος.
Ακολούθησε το επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο «Newton Marriot» στο οποίο παρευρέθησαν περί τα διακόσια άτομα.
Πηγή: Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου