Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Δραματικά ραντεβού στις Βρυξέλλες μετά την εμπλοκή

 - όλες οι εξελίξεις

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13:03 | ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Πριν 0' |
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης ΤσίπραςΠηγή: AP
Δραματικά ραντεβού στις Βρυξέλλες μετά την εμπλοκή - νέα πρόταση από τους δανειστές - όλες οι εξελίξεις
Σοβαρή εμπλοκή στο παρά πέντε σημειώνεται στη διαπραγμάτευση με τους πιστωτές της χώρας, μετά τις ενστάσεις που προβάλλουν στην πρόταση της κυβέρνησης με ιδιαίτερη ένταση οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 
Λίγα λεπτά πριν ξεκινήσει η κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των δανειστών, οι δανειστές παρουσίασαν καινούριες αντι-προτάσεις  με στόχο τη γεφύρωση των διαφορών για μια συμφωνία.
Η αντιπρόταση ήρθε μετά από την απόρριψη των προτάσεων της ελληνικής πλευράς, οι οποίες περιλάμβαναν μία σειρά από φοροεισπρακτικά μέτρα και υψηλότερες εισφορές στο συνταξιοδοτικό, με σκοπό την αύξηση των εσόδων και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τα ανοιχτά μέτωπα που εμποδίζουν την επίτευξη συμφωνίας είναι οι αντιρρήσεις των δανειστών στις ελληνικές προτάσεις που αφορούν τους συντελεστές του ΦΠΑ, τις συντάξεις και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων.
Το κλίμα έχει βαρύνει πολύ ανάμεσα στην ελληνική πλευρά και τους θεσμούς και αυτό αποτυπώνεται σε όσα έλεγε σε συνεργάτες του ο Πρωθυπουργός νωρίτερα, ότι δηλαδή «η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».
Η σοβαρή εμπλοκή σημειώθηκε μετά την απαίτηση του ΔΝΤ να περιοριστεί η αυξημένη φορολόγηση των επιχειρήσεων με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ που προβλέπει η ελληνική πρόταση. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το ΔΝΤ προτείνει ως αντιστάθμισμα μέτρα που επιβαρύνουν τις χαμηλότερες εισοδηματικές ομάδες. Αυτό το δεδομένο είχε ως αποτέλεσμα να μεταβεί εσπευσμένα σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπου συναντάται με τους επικεφαλής των δανειστών - Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - προκειμένου να ξεπεραστούν τα νέα εμπόδια.
Στόχος των κρατών μελών της ευρωζωνης είναι η συμφωνία για την Ελλάδα να κλείσει σήμερα στο επίπεδο του Eurogroup και όχι στη Σύνοδο Κορυφής.
Μάλιστα όπως ανέφερε αξιωματούχος της ευρωζώνης , το Eurogroup, αν χρειαστεί, θα συνεδριάσει όλη τη νύχτα τονίζοντας ότι μόνος στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, πάντως, η προτεινόμενη από την ελληνική πλευρά υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, όπως αποτιμάται από το Ταμείο, θα επιτείνει την ύφεση και θα εκτινάξει την ανεργία. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι χθες το βράδυ ο επίτροπος Μοσκοβισί ανέφερε μιλώντας σε έλληνες ευρωβουλευτές ότι στις Βρυξέλλες «σοκαρίστηκαν» από τον υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση.
Στόχος των συναντήσεων του κ. Τσίπρα που αρχίζουν στις 2 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) είναι να είναι όλα έτοιμα το βράδυ που θα συνεδριάσει το Eurogroup προκειμένου να ληφθεί απόφαση. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg, παρόντες στις συναντήσεις επίσης θα είναι ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι ενστάσεις του ΔΝΤ αφορούν δύο σημεία: Πρώτον, την εκτιμώμενη απόδοση των μέτρων την οποία θεωρούν ότι είναι υπερβολικά αισιόδοξη. Δεύτερον, το μείγμα του πακέτου που θεωρούν ότι είναι υφεσιακό καθώς επικρατούν οι νέοι φόροι και οι επιβαρύνσεις επιχειρήσεων. Στο πλαίσιο αυτό το ΔΝΤ εκτιμά πως θα χρειαστούν επιπλέον μέτρα, της τάξης των 700 εκατ. ευρώ, προκειμένου να καλυφθεί με ασφάλεια το δημοσιονομικό κενό και να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα του 1% του ΑΕΠ φέτος και 2% το 2016. Μεταξύ άλλων, οι δανειστές αμφισβητούν ότι θα εισπραχθούν άλλα 500 εκατ. ευρώ από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών το δεύτερο εξάμηνο.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΑΝΤΙ ΦΟΡΩΝ.
Επίσης ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέλουν μια ανακατανομή των βαρών, ώστε να περιοριστεί ο υφεσιακός χαρακτήρας των μέτρων. Υποστηρίζουν ότι το βάρος πρέπει να μετατοπιστεί από τους φόρους στην περικοπή δαπανών. Ακόμα, θέλουν να προωθηθούν μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα, τα οποία θεωρούν ότι υποβαθμίζει η ελληνική πρόταση.
Κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι στο τραπέζι έχουν τεθεί οι φοροαπαλλαγές με στόχο την κατάργησή τους ή κάποιων από αυτές. Το ίδιο το κείμενο των ελληνικών προτάσεων, άλλωστε, κάνει αναφορά στις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τη φορολογία των αγροτών, τις οποίες η κυβέρνηση σκοπεύει - όπως φαίνεται - να ανακαλέσει. Επιπλέον, οι δανειστές έχουν αντιρρήσεις με τον συντελεστή φορολόγησης των αγροτών (13%), τον οποίον θέλουν να εξισωθεί με αυτόν των ελεύθερων επαγγελματιών (26%).
Πηγή των δανειστών έκανε αναφορά στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων καθώς ο αρχικός στόχος ήταν να καταργηθούν οι ανισότητες και να επιτραπεί ευελιξία, έτσι ώστε η αμοιβή να συνδέεται με τις ικανότητες, την απόδοση και την ευθύνη του υπαλλήλου.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου