Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Αποτελεσματικά τα τουρκικά drones

Καθαρά Δευτέρα, 7 Μαρτίου, 2022

Την αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης απέδειξαν τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη drone τύπου Μπαϊρακτάρ (ΤΒ2), που αξιοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο ουκρανικός στρατός εναντίον των Ρώσων εισβολέων.

polemos-stin-oykrania-apotelesmatika-ta-toyrkika-drones-561748996


Τα TB2 είναι ελαφριά και μικρά, με άνοιγμα πτερυγίων 12 μέτρων, που τους επιτρέπει να παραμένουν σε πτήση για 30 ώρες χωρίς διακοπή. Κάθε αεροσκάφος μεταφέρει τέσσερις τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους. Η Ουκρανία διαθέτει τουλάχιστον 20 ΤΒ2, ενώ τον Δεκέμβριο, το Κίεβο είχε παραγγείλει 24 επιπλέον από την Αγκυρα. (A.P. Photo / Efrem Lukatsky)

ΚΙΕΒΟ. Την αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης απέδειξαν τα τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά αεροσκάφη drone τύπου Μπαϊρακτάρ (ΤΒ2), που αξιοποιεί τις τελευταίες ημέρες ο ουκρανικός στρατός εναντίον των Ρώσων εισβολέων.

Την Τρίτη, όπως αναφέρει το περιοδικό Time, ο ουκρανικός στρατός κατέστρεψε άρμα μάχης με πύραυλο αέρος – εδάφους, τον οποίο είχε εκτοξεύσει drone ΤΒ2. Τα αεροσκάφη αυτά είναι ελαφριά και μικρά, με άνοιγμα πτερυγίων 12 μέτρων, που τους επιτρέπει να παραμένουν σε πτήση για 30 ώρες χωρίς διακοπή. Κάθε αεροσκάφος μεταφέρει τέσσερις τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους.

Η συμβολή τους

Τα ΤΒ2 απέδειξαν την αξία τους αυτή την εβδομάδα, πλήττοντας ρωσικά τεθωρακισμένα έξω από το Χάρκοβο.

Τα drones φαίνεται πως έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επιβράδυνση της ρωσικής προέλασης, σύμφωνα με αμυντικούς αναλυτές. Παρότι όμως ενισχύουν σημαντικά το φρόνημα των Ουκρανών, τα τεχνολογικά αυτά μέσα δεν αναμένεται να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στα πεδία μαχών, πέρα από την επιβράδυνση της ρωσικής προέλασης. «Τα βίντεο των πληγμάτων με ΤΒ2 αποδεικνύουν τις ελλείψεις της ρωσικής αεράμυνας, οι οποίες εξέπληξαν πολλούς παρατηρητές», λέει ο Τούρκος αναλυτής Αρντα Μεβλούτογλου. Τα τελευταία χρόνια, τουρκικά ΤΒ2 έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα πεδία μαχών της Αιθιοπίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Λιβύης και της Συρίας. Πέρυσι, ανταρτικές δυνάμεις από την επαρχία Τιγκράι, οι οποίες προωθούνταν προς την πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, Αντίς Αμπέμπα, αναχαιτίσθηκαν από τον κυβερνητικό στρατό χάρη στα τουρκικά μη επανδρωμένα βομβαρδιστικά.

Οι εικόνες από την Ουκρανία δείχνουν ότι τα ΤΒ2 είναι ικανά να προκαλούν δυσανάλογα μεγάλη ζημιά σε σχέση με το μέγεθός τους. «Το κύριο γνώρισμά τους είναι ότι είναι φτηνά και έτσι οι χειριστές τους δεν ανησυχούν αν τα χάσουν. Τα ρίχνεις στη μάχη και εάν πετύχουν κάποιον αξιόλογο στόχο, όπως είδαμε την Τετάρτη με την πομπή ρωσικών φορτηγών, μπορείς να κερδίσει τον πόλεμο τριβής», λέει ο Τόνι Οσμπορν του περιοδικού Aviation Week. Η Ουκρανία διαθέτει τουλάχιστον 20 ΤΒ2 στο οπλοστάσιό της, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου, το πρακτορείο Bloomberg είχε αποκαλύψει ότι το Κίεβο είχε παραγγείλει 24 επιπλέον τέτοια αεροσκάφη από την Αγκυρα.

Παρότι τα ΤΒ2 κατασκευάζονται από την ιδιωτική τουρκική εταιρεία Baykar Technologies, τα drones θεωρούνται άτυπη ιδιοκτησία του τουρκικού υπουργείου Αμυνας και μέθοδος προώθησης των τουρκικών συμφερόντων στο εξωτερικό. Ο επικεφαλής επιστημονικών υπηρεσιών της εταιρείας, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, είναι γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. «Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και το Ισραήλ αρνήθηκαν να πουλήσουν οπλισμένα drones στην Ουκρανία. Η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα που δέχθηκε τη συμφωνία με το Κίεβο», λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar, Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, αδελφός του Σελτζούκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου