Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Το ρούβλι «εκμηδένισε» τις απώλειες του πολέμου

 Παρασκευή, 1η Απριλίου, 2022


Ράλι ανόδου για το ρωσικό νόμισμα - Οι κινήσεις του Πούτιν

Εδώ και μέρες αγορές προεξοφλούσαν μια απόφαση εκ μέρους της Ρωσίας να πληρώνεται σε ρούβλια για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι δηλώσεις δια στόματος του προέδρου Πούτιν κι άλλων ανώτατων αξιωματούχων της κυβέρνησης προκάλεσαν αναστάτωση, με την Ευρώπη να δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί εκβιασμούς και την G7 να απορρίπτει κατηγορηματικά ένα τέτοιο σενάριο.

Όλη αυτή η πολεμική ενίσχυσε τις πιέσεις στην ενεργειακή αγορά και έδωσε ώθηση στο ρούβλι.

Η μεγάλη ώθηση όμως για το ρωσικό νόμισμα ήρθε την Πέμπτη το πρωί, αρχικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Μιλώντας για τα διαφορετικά σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι ο Πεσκόφ ανέφερε πως μια από τις επιλογές περιλαμβάνει την πληρωμή από τους ξένους αγοραστές σε ευρώ ή δολάρια προς την Gazprombank, η οποία με τη σειρά της θα μετατρέπει το ξένο συνάλλαγμα σε ρούβλια.

Μάλιστα, είπε ότι οι τελικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν «πολύ σύντομα» από τον ίδιον τον πρόεδρο Πούτιν!

Αυτό το «πολύ σύντομα» ήταν λίγες ώρες μετά, όταν ο τσάρος ανακοίνωνε ότι από αύριο Παρασκευή 1η Απριλίου οι αγοραστές πρέπει να πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο αλλιώς οι παραδόσεις από τη Μόσχα θα διακοπούν.

«Για να αγοράσουν ρωσικό φυσικό αέριο, (οι αγοραστές) πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες. Από αυτούς τους λογαριασμούς θα γίνονται οι πληρωμές για το φυσικό αέριο που θα παραδοθεί από αύριο», είπε ο Πούτιν.

Οι κινήσεις αυτές έδωσαν σημαντική άνοδο ρούβλι έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να ξεπερνά μάλιστα το ψυχολογικό όριο των 84 ρουβλίων και να φτάνει ενδοσυνεδριακά κοντά στα 80 ρούβλια, πλησιάζοντας την αξία που είχε πριν από τον πόλεμο.

Το ρωσικό νόμισμα έχει ανακάμψει μετά από περισσότερο από ένα μήνα πολέμου, παρά τις διεθνείς κυρώσεις που έχουν σχεδιαστεί για να παραλύσουν την οικονομία της χώρας.

Εκτός από την ανακοίνωση του Πούτιν, θετικά στο νόμισμα έχουν επιδράσει από την αρχή της εβδομάδας, οι θετικές προσδοκίες για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξήχθησαν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και στους αυστηρούς νομισματικούς ελέγχους που επιβλήθηκαν από τη ρωσική κεντρική τράπεζα μετά τις κυρώσεις της Δύσης στα συναλλαγματικά της αποθέματα.

Αυτό ουσιαστικά δημιούργησε νέα ζήτηση για ρωσικό νόμισμα αναγκάζοντας τις εγχώριες επιχειρήσεις να μετατρέψουν το 80 τοις εκατό του ξένου νομίσματος που λαμβάνουν από τις εξαγωγικές πωλήσεις σε ρούβλια.

Ο.Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου