Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022

Η ύπουλη ασθένεια της αφασίας κι οι καταστροφικές της συνέπειες

 Παρασκευή, 1η Απριλίου, 2022

Ο Μπρους Γουίλις «παραιτείται από την υποκριτική» λόγω της κατάστασης της υγείας του. Ας δούμε τι την προκαλεί και πώς επηρεάζει τους ανθρώπους. Αντιμετωπίζεται;

Ο Μπρους Γουίλις αποσύρεται από την υποκριτική δεδομένου του ότι διαγνώστηκε με αφασία, μια πάθηση που επηρεάζει την ικανότητα έκφρασης ή κατανόησης του λόγου, σύμφωνα με ανακοίνωση που έκανε την Τετάρτη η οικογένεια του Γουίλις. Η πάθηση «επηρεάζει τις γνωστικές του ικανότητες», αναφέρθηκε.

Τι είναι λοιπόν η αφασία; Και τι την προκαλεί; Να τι πρέπει να γνωρίζουμε.

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Η αφασία είναι μια κατάσταση που επηρεάζει την επικοινωνία

Η αφασία είναι μια διαταραχή που προέρχεται από βλάβη σε μέρη του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με την ομιλία, τη γραφή και την κατανόηση της γλώσσας, εξηγεί η κλινική Mayo.

Συχνά εμφανίζεται μετά από μια ξαφνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ένα εγκεφαλικό (όταν διαταράσσεται η παροχή αίματος στον εγκέφαλο) ή έναν τραυματισμό στο κεφάλι. Αλλά η αφασία μπορεί επίσης να εμφανιστεί πιο αργά με την πάροδο του χρόνου. Μπορεί να επηρεάσει άτομα οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας. Εκτιμήσεις λένε ότι περίπου 180.000 άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες διαγιγνώσκονται με αφασία κάθε χρόνο.

Οι προκλήσεις στην επικοινωνία που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι μπορεί να ποικίλλουν

Μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από αφασία μπορεί να εκφράζονται με σύντομες ή ημιτελείς προτάσεις ή μεγαλύτερες προτάσεις που δεν έχουν νόημα. Άλλες φορές, μπορεί να χρησιμοποιούν μη αναγνωρίσιμες λέξεις ή να μην μπορούν να παρακολουθήσουν μια συνομιλία. Όλα αυτά μπορεί να επεκταθούν και στη γραφή.

Γενικά, τα άτομα με αφασία τείνουν να εμπίπτουν σε μια από τις τρεις διαφορετικές περιπτώσεις σύμφωνα με την Mayo Clinic:

Εκφραστική αφασία (μερικές φορές ονομάζεται Broca ή nonfluent aphasia) στην οποία οι άνθρωποι καταλαβαίνουν καλύτερα τους άλλους παρά μιλούν. Συχνά αγωνίζονται να βγάλουν λέξεις ή να μιλήσουν με φράσεις, αντί να ολοκληρώσουν προτάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να πουν πράγματα όπως: «Περπάτημα πάρκο σήμερα», εξηγεί η Mayo Clinic.

Ολοκληρωμένη αφασία (μερικές φορές ονομάζεται αφασία fluent ή Wernicke’s aphasia) στην οποία οι άνθρωποι τείνουν να μιλούν με μεγάλες, σύνθετες προτάσεις που δεν έχουν νόημα. Μπορεί να παρουσιάζουν δυσκολία στην κατανόηση της προφορικής γλώσσας και δεν συνειδητοποιούν πάντα ότι οι άλλοι δεν μπορούν να τους καταλάβουν.

Παγκόσμια αφασία. Τα άτομα με αυτό το μοτίβο τείνουν να έχουν κακή κατανόηση και δυσκολία να σχηματίσουν λέξεις και προτάσεις, λέει η κλινική Mayo.

Η αφασία είναι συνήθως το αποτέλεσμα ενός σοβαρού εγκεφαλικού προβλήματος, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ένας τραυματισμός ή ένας όγκος

Η αφασία δεν είναι κάτι που συμβαίνει από μόνη της. Προκαλείται από βλάβη σε μία (ή περισσότερες) από τις περιοχές του εγκεφάλου που έχουν να κάνουν με τη γλώσσα. Το εγκεφαλικό είναι συχνός «ένοχος». Όταν η παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου διακόπτεται ή μειώνεται πολύ, αυτό εμποδίζει τον εγκεφαλικό ιστό να πάρει το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει - κάτι που μπορεί να έχει άμεσο, και μερικές φορές διαρκές, αντίκτυπο στο πώς επικοινωνούμε.

Οι σοβαροί τραυματισμοί στο κεφάλι είναι μια άλλη πιθανή αιτία αφασίας, όπως και οι εγκεφαλικές λοιμώξεις.

Αλλά η πάθηση μπορεί επίσης να αναπτυχθεί με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα εάν ένα άτομο έχει όγκο στον εγκέφαλο ή μια προοδευτική νευρολογική πάθηση, όπως το Αλτσχάιμερ.

Η οικογένεια του Μπρους Γουίλις δεν έχει δώσει λεπτομέρειες πέρα από τη διάγνωση αφασίας.

Αν έχουμε οποιαδήποτε ανησυχία ας μιλήσουμε με έναν γιατρό όσο το δυνατόν πιο γρήγορα

Επειδή η αφασία συνδέεται με εξαιρετικά σοβαρά υποκείμενα προβλήματα του εγκεφάλου, είναι σημαντικό να επισκεφθούμε αμέσως έναν γιατρό εάν εμείς (ή κάποιο αγαπημένο μας πρόσωπο) παρατηρήσουμε οποιεσδήποτε αλλαγές στην ομιλία ή τη γνωστική λειτουργία.

Εάν εμφανίσουμε ξαφνικά κάποιο από τα ακόλουθα συμπτώματα, θα πρέπει να αναζητήσουμε αμέσως επείγουσα ιατρική φροντίδα, λέει η Mayo Clinic, καθώς μπορεί να είναι σημάδι εγκεφαλικού:

·         Δυσκολία στην ομιλία

·         Δυσκολία στην κατανόηση της ομιλίας

·         Δυσκολία στην ανάκληση λέξεων

·         Προβλήματα με την ανάγνωση ή τη γραφή

Υπάρχουν τρόποι να θεραπευτεί η αφασία

Η θεραπεία της αφασίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη βασική αιτία. Για παράδειγμα, μετά από έναν εγκεφαλικό τραυματισμό όπως ένα εγκεφαλικό, μερικοί άνθρωποι είναι σε θέση να ανακτήσουν σημαντική λειτουργία - συμπεριλαμβανομένων των γλωσσικών δεξιοτήτων - ανάλογα με τα μέρη του εγκεφάλου που επηρεάστηκαν και πόσο εκτεταμένη ήταν η βλάβη. Πολλοί άνθρωποι απευθύνονται σε προγράμματα αποκατάστασης, τα οποία συχνά περιλαμβάνουν έναν λογοπαθολόγο (εκτός από μια ομάδα ιατρών) που μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση.

Γενικά, οι γιατροί θα προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν όποιες και αν είναι οι υποκείμενες αιτίες της αφασίας και στη συνέχεια θα βοηθήσουν τους ανθρώπους να ανακτήσουν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες στο βαθμό που είναι δυνατό.

Η θεραπεία αφασίας στοχεύει στη βελτίωση της ικανότητας επικοινωνίας ενός ατόμου βοηθώντας το να χρησιμοποιήσει τις υπόλοιπες γλωσσικές ικανότητες, να αποκαταστήσει τις γλωσσικές ικανότητες όσο το δυνατόν περισσότερο και να μάθει άλλους τρόπους επικοινωνίας, όπως χειρονομίες, εικόνες ή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών, εξηγεί το Εθνικό Ινστιτούτο Κώφωσης και Άλλων Διαταραχών Επικοινωνίας. Υπάρχουν ατομικές και ομαδικές επιλογές θεραπείας, καθώς και τεχνολογίες παραγωγής ομιλίας που μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να επικοινωνούν καθ′ όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

Huff[pstgr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου