Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Wall Street: Ο πόλεμος, το ζημιογόνο πρώτο τρίμηνο και η γερακίσια στροφή της Fe

  Δευτέρα, 28 Μαρτίου, 2022

Οι δείκτες ανέκαμψαν κάπως το Μάρτιο, όμως όχι αρκετά για να καλύψουν τις προηγούμενες απώλειες

Μαριλίζ Φασουλοπούλου

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, οι σταθερά υψηλές τιμές στα commodities και η… γερακίσια στροφή των μεγάλων κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Federal Reserve συντηρεί ένα ευρύτερο κλίμα αβεβαιότητας στα χρηματιστήρια διεθνώς και δη, βέβαια στην Wall Street που παίζει σταθερά ρόλο… οδηγού.

Είναι χαρακτηριστικό πως παρά τις τάσεις βελτίωσης που παρουσίασαν την περασμένη εβδομάδα οι αμερικανικοί δείκτες, δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν το έδαφος που έχουν χάσει συνολικά από τις αρχές της χρονιάς, με αποτέλεσμα ο απολογισμός για το πρώτο τρίμηνο που ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες να είναι αρνητικός.

Απογοητευτικό πρώτο τρίμηνο 

Ενδεικτικά ο S&P 500 κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να καταγράψει συνολικά κέρδη κοντά στο 1,8%, κλείνοντας την Παρασκευή στις 4.543,06 μονάδες. Έτσι, και ο Μάρτιος αναμένεται να κλείσει με θετικό πρόσημο, γύρω στο 3,9%. Ωστόσο, το κλείσιμο του τριμήνου τον βρίσκει να μετρά απώλειες ύψους περίπου 5% σε ετήσια βάση.

ingr

Ευκαιρίες φυσικά για κέρδη υπάρχουν ακόμη και μέσα στο κλίμα αυτό με τις μετοχές του ενεργειακού κλάδου να ξεχωρίζουν χάρη στο «τρελό» ράλι των τιμών. Πραγματικά, ο ενεργειακός κλάδος ήταν μακράν ο πλέον κερδισμένος της περασμένης εβδομάδας στο αμερικανικό χρηματιστήριο με εβδομαδιαία κέρδη ύψους άνω του 7%, καθώς το αμερικανικό αργό WTI αποκόμισε αντιστοίχως κέρδη της τάξεως του 9%.

Το πρόβλημα είναι πως οι τάσεις ανάρρωσης στους δείκτες, τις προηγούμενες ημέρες, δεν είναι διόλου βέβαιο πως θα συντηρηθούν, τουλάχιστον αν δεν υπάρξουν κάποιες απρόοπτες θετικές εξελίξεις από το μέτωπο του πολέμου.

«Βρισκόμαστε στην τέλεια καταιγίδα τη στιγμή αυτή. Έχουμε βέβαια ζήσει και άλλοτε περιόδους αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου, όμως η τρέχουσα μοιάζει διαφορετική. Οι αρνητικές εξελίξεις μπορεί να είναι πιο σοβαρές και ευρείες ως προς τον αντίκτυπο τους» σχολίασε στο Reuters, η Κέιτ Νίξον της Northern Trust Wealth Management.

Την ίδια ώρα οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων έχουν πιάσει… ταβάνι. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε σε υψηλά τριετίας την προηγούμενη εβδομάδα φτάνοντας το 2,5% και η ανοδική του πορεία εκτιμάται πως θα συνεχιστεί προς το επόμενο… μαξιλάρι του 3,25%, καθώς οι προσδοκίες για πιο δυναμικές παρεμβάσεις από την Federal Reserve έχουν φουντώσει για τα καλά.

Θα ανεβάσει ρυθμό η Fed 

Πραγματικά, τις προηγούμενες ημέρες, πολλοί αναλυτές και οίκοι, από την Morgan Stanley και την Goldman Sachs έως την Jefferies, προχώρησαν σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων τους για την τροχιά της αμερικανικής νομισματικής πολιτικής «βλέποντας» επιτάχυνση του ρυθμού από τη Fed και μάλιστα με δυναμικές, διαδοχικές αυξήσεις κατά 50 μονάδες βάσης, μετά την πρώτη μετριοπαθή αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης που αποφάσισε το συμβούλιο στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Μεταξύ αυτών, την πιο επιθετική πρόβλεψη διατύπωσε η Citigroup, την Παρασκευή, βλέποντας όχι μία, όχι δύο, αλλά τέσσερις διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,50%!

«Όλα τα μηνύματα δείχνουν σαφώς προς την κατεύθυνση μιας… γερακίσιας στροφής» σχολίασε στους Financial Times, η Σιμόνα Μοκούτα της State Street Global Advisors, αναφερόμενη τόσο στην τοποθέτηση του ίδιου του Τζερόμ Πάουελ στις αρχές της περασμένης εβδομάδας όσο και στον ανάλογο τόνο που υιοθέτησε σε δηλώσεις του την Παρασκευή, ο πρόεδρος της New York Fed, Τζον Γουίλιαμς, ο οποίος θεωρείται στέλεχος του… προσωπικού κύκλου του Πάουελ.

Σύμφωνα με τον Τομ Πορτσέλι της RBC Capital Markets, οι συνεχείς δηλώσεις από στελέχη και κυβερνήτες της Fed δείχνουν την πρόθεση τους να προετοιμάσουν την αγορά για την πιο επιθετική τακτική της Fed. Για τον λόγο αυτό ο ίδιος θεωρεί ως… ειλημμένη απόφαση μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο επόμενο συμβούλιο.

Τα μάκρο της εβδομάδας 

Μέσα στο κλίμα αυτό, προφανώς η ροή των μακροοικονομικών στοιχείων και η κατεύθυνση που θα «δείξουν» θα έχει τη σημασία της.

Ειδικά, η ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας είναι πλούσια, με το δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τα στοιχεία ατομικών δαπανών και την έκθεση για την απασχόληση να ξεχωρίζουν.

Οι ατομικές δαπάνες, που είναι από τους πληθωριστικούς δείκτες που η Fed παρακολουθεί πολύ στενά, αναμένεται να έχουν καταγράψει νέο άλμα το Φεβρουάριο, συμπληρώνοντας τον 15ο συνεχόμενο μήνα αύξησης, με αποτέλεσμα να διαμορφωθούν στο 6,4% σε ετήσια βάση.

Όσον αφορά την έκθεση για την απασχόληση, οι οικονομολόγοι «βλέπουν» την προσθήκη επιπλέον 460.000 θέσεων εργασίας το Μάρτιο, μετά την ισχυρή προσθήκη 678.000 θέσεων το Φεβρουάριο, με αποτέλεσμα ο δείκτης ανεργίας να παρουσιάσει νέα μικρή υποχώρηση στο 3,7%. Μια εξέλιξη που θα διευκολύνει την Fed στην πρόθεση της να συνεχίσει να δίνει όλη την προσοχή της στην ανάγκη να περιοριστούν οι υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.

«Η Federal Reserve έχει διπλή εντολή στην προώθηση της πλήρους απασχόλησης και των σταθερών τιμών. Έτσι, η ισχυρή αγορά εργασίας οδηγεί την Fed να επικεντρωθεί στην καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού» ανέφερε σε σημείωμα του και ο Τεντ Ρόσμαν της Bankrate, επισημαίνοντας πως μια ικανοποιητική έκθεση για την απασχόληση θα «κλειδώσει» μια αύξηση επιτοκίων ύψους 50 μονάδων βάσης στο επόμενο συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου