Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Translate. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

1821 - 2021

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2022

Ο Κύριλλος προσπαθεί να μπλέξει τον Βαρθολομαίο στον πόλεμο

  Πέμπτη, 24 Μαρτίου, 2022

Θεόδωρος Καλμούκος

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος προσπαθεί να μπλέξει τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στον πόλεμο που διεξάγει η χώρα του εναντίον της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Associated Press». Ο Πατριάρχης Κύριλλος αιτιάζει τη χορήγηση Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας το 2019 από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και την περί Αυτόν Ιερά Σύνοδο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κύριλλος επιχειρεί κάτι τέτοιο σε βάρος του Βαρθολομαίου προκειμένου να δικαιολογήσει την πολεμική επίθεση του Πούτιν, πλην όμως αυτή τη φορά επιτίθεται ευθέως τόσο στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, όσο και στη Δύση. Ισχυρίζεται σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι «προσπαθούν να αποδυναμώσουν τη Ρωσία και κάνουν αδελφούς λαούς Ρώσους και Ουκρανούς εχθρούς».

Ειδήμονες λένε ότι αν και δεν είναι η μόνη αιτία του πολέμου, η θρησκευτική αιτίαση δεν πρέπει να αγνοηθεί. Ο Ορθόδοξος Ρώσος ιερεύς Κύριλλος Χοβόρουμ με καταγωγή από Ουκρανία και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης στον κλάδο της Εκκλησιολογίας, Διεθνών Σχέσεων και Οικουμενισμού είπε πως «δεν μπορεί να αποκληθεί θρησκευτικός πόλεμος, αλλά έχει μία θρησκευτική διάσταση».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος προέβη σ’ αυτές στις δηλώσεις απαντώντας σε επιστολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών το οποίο τον κάλεσε λέγοντας «ύψωσε τη φωνή σου» και μεσολάβησε στις Αρχές να σταματήσει ο πόλεμος. Ο Κύριλλος απάντησε πως ο πόλεμος δεν είναι το λάθος των Ρωσικών Αρχών, αλλά απεναντίας ισχυρίσθηκε ότι τους σπόρους της σύρραξης έσπειραν ξένες επιβουλές στα σύνορα της Ρωσίας, πολιτικές και θρησκευτικές.

Αναφέρθηκε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, ο οποίος το 2019 επίσημα αναγνώρισε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, σε μία χώρα στην οποία ο Πατριαρχείο της Μόσχας ισχυρίζεται ότι έχει δικαιοδοσία.

Τον Ιανουάριο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε της Ηνωμένες Πολιτείες «για απευθείας ανάμειξη στη συνεχιζόμενη κρίση της Ορθοδοξίας» και πως έχει «χρηματοδοτήσει τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να προχωρήσει σε κίνηση διάσπασης συμπεριλαμβανομένης και της Ουκρανίας» χωρίς ωστόσο να παρουσιάσει αποδείξεις γι’ αυτές τις κατηγορίες.

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου