Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

FT: Η Ρωσία δεν απαιτεί πλέον την "αποναζιστικοποίηση" της Ουκρανίας

Τρϊτη, 29 Μαρτίου, 2022

Η Μόσχα και το Κίεβο διαπραγματεύονται σήμερα Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές στους FT υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή το θέμα είναι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Το προσχέδιο εγγράφου για την εκεχειρία δεν περιέχει καμία συζήτηση για τα τρία από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας — «αποναζιστικοποίησης», «αποστρατιωτικοποίησης» και νομικής προστασίας της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία — πρόσθεσαν οι πηγές.

Απεσταλμένοι και από τις δύο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη σε έναν τέταρτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που αποσκοπούν στον τερματισμό της εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Οι παραχωρήσεις από την πλευρά της Ρωσίας έρχονται καθώς η χερσαία επίθεσή της εδώ και ένα μήνα, έχει σε μεγάλο βαθμό περιέλθει σε τέλμα ως αποτέλεσμα της σκληρότερης από την αναμενόμενη ουκρανική αντίσταση αλλά και λόγω των ρωσικών επιχειρησιακών ελλείψεων.

Huffpostgr

Όμως η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις του Πούτιν, ανησυχώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες ως προπέτασμα καπνού για να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του και να σχεδιάσει μια νέα επίθεση.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, είπε στους Financial Times ότι τα μέρη ήταν κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά προέτρεψε να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τις όποιες προοπτικές για μια σημαντική πρόοδο.

«Όλα τα θέματα” είναι ”στο τραπέζι από την αρχή” των διαπραγματεύσεων, αλλά σε κάθε μεμονωμένο θέμα υπάρχουν αρκετά άλυτα σημεία», είπε ο Αραχαμία.

Ένα άλλο άτομο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες είπε ότι η Ουκρανία ανησυχεί ότι η Ρωσία αλλάζει τη θέση της σχεδόν μέρα με τη μέρα, τόσο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική πίεση όσο και σε αιτήματα όπως η «αποστρατικοποίηση» του Κιέβου.

Ως μέρος της υπό εξέταση συμφωνίας, η Ουκρανία θα απέχει επίσης από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων πέρα από την εγκατάλειψη της επιδίωξής της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα λάβει αυτό που ο Αραχαμία αποκάλεσε «διατύπωση κοντά στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» - σύμφωνα με το οποίο τα μέλη των συμμαχιών οφείλουν να βοηθούν το ένα το άλλο σε περίπτωση επίθεσης - για εγγυήσεις ασφαλείας από χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς , Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Ιταλία, Πολωνία, Ισραήλ και Τουρκία.

Οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία, ωστόσο, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους εγγυητές και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους, είπε ο Ζελένσκι την Κυριακή.

Η Ουκρανία θα έθετε τη συμφωνία σε δημοψήφισμα αρκετούς μήνες πριν αλλάξει το σύνταγμά της, είπε ο Ζελένσκι - μια διαδικασία που θα μπορούσε να απαιτήσει τουλάχιστον έναν χρόνο.

«Το μόνο [θέμα] που επιλύθηκε είναι το είδος των διεθνών εγγυήσεων που αναζητά η Ουκρανία, αλλά». . . Πρέπει ακόμα να λάβουμε την έγκριση από τους εγγυητές, διαφορετικά η συμφωνία δεν θα μετουσιωθεί ποτέ», είπε ο Αραχαμία.

Το υπό εξέταση προσχέδιο του ανακοινωθέν αφήνει το μεγαλύτερο αγκάθι - τις προσπάθειες της Ουκρανίας να διεκδικήσει εκ νέου εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία από το 2014 - να διευθετηθεί σε μια δοκιμαστική μελλοντική συζήτηση από τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, είπαν οι πηγές στους FT.

Η Μόσχα, είπε ο Αραχαμία, απαιτούσε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, καθώς και την αυτονομία των δύο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς που διοικούνται από αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ κανένα είδος συνόρων παρά μόνο όπως είναι στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας μας», είπε ο Αραχαμία. «Αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο».

Προς το παρόν, η Ουκρανία ήταν έτοιμη να συζητήσει ορισμένα ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η αποκατάσταση της παροχής νερού της Κριμαίας και η δέσμευση ότι δεν θα προσπαθήσει ποτέ να ανακαταλάβει τη χερσόνησο με τη βία, είπαν οι πηγές.

Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν στη συνέχεια για να συντάξουν χωριστά έγγραφα για την οριστικοποίηση των εγγυήσεων ασφαλείας και περαιτέρω συμφωνίες για κοινωνικά ζητήματα όπως η προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν προσπάθειες να κανονιστεί μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αν και ο Πεσκόφ τη Δευτέρα είπε ότι δεν υπήρξε «καμία κίνηση» για την οργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου