Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2022

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προειδοποίηση για έκρηξη στο Τσέρνομπιλ – Νέοι βομβαρδισμοί γύρω από το Κίεβο

Τετάρτη, 30 Μαρτίου, 2022

Ακούστε το άρθρο

Στις διαπραγματεύσεις της Τρίτης στην Κωνσταντινούπολη, η Ουκρανία συμφώνησε στην ουδετερότητα έναντι εγγυήσεων ασφαλείας, και η Ρωσία δέχτηκε να μειώσει τις επιχειρήσεις σε Κίεβο και Τσερνίχιβ. 

Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι δύσπιστοι για τους ισχυρισμούς της Ρωσίας, με το Πεντάγωνο να προειδοποιεί ότι η μετακίνηση στρατευμάτων συνιστά ανασύνταξη και όχι απόσυρση. Αισιοδοξία την πορεία των διαπραγματεύσεων εξέφρασε και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος έκανε λόγο για θετικά σημάδια, ωστόσο σημείωσε πως υπάρχει δυσπιστία.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις: 

Ρωσικό χτύπημα στο κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη

Στόχος ρωσικής επίθεσης έγινε το κτίριο του Ερυθρού Σταυρού στη Μαριούπολη, σύμφωνα με δηλώσεις Ουκρανίδας αξιωματούχου.

Συλλήψεις 60 «νεοναζί» ανακοίνωσε η Μόσχα

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες (FSB) ανακοίνωσαν την Τετάρτη ότι έχουν συλλάβει 60 υποστηρικτές της «ουκρανικής νεοναζιστικής ομάδας MKU» και έχουν κατάσχει όπλα σε 23 περιοχές σε όλη τη Ρωσία.

H FSB υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη ομάδα έχει συσταθεί από Ουκρανούς και υπό την επίβλεψη των ουκραικών μυστικών υπηρεσιών.

Η συντομογραφία «MKU», σύμφωνα με την κρατική ρωσική τηλεόραση, σημαίνει
«Maniacs. Cult of Murder»

Λαβρόφ: Ρωσία και Ιράν θα κάνουν μαζί βήματα για να παρακάμψουν τις κυρώσεις της Δύσης

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε πως Μόσχα και Τεχεράνη πρόκειται να συνεργαστούν κάνοντας πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση της παράκαμψης των δυτικών κυρώσεων.

Κρεμλίνο: Σταδιακή η μετάβαση στις πληρωμές σε ρούβλια

Η Ρωσία δεν θα ζητήσει άμεσα από τις άλλες χώρες να πληρώνουν σε ρούβλια για τις εισαγωγές φυσικού αερίου, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο, υποσχόμενο μια σταδιακή μετάβαση και επισημαίνοντας ότι η Μόσχα θα εργαστεί πάνω στην ιδέα να διευρύνει τον κατάλογο των προϊόντων της που εξάγει για τα οποία θα ζητεί να πληρώνεται σε ρούβλια.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Δούμας Βιάτσεσλαβ Βολόντιν είχε προειδοποιήσει την ΕΕ ότι, αν θέλει ρωσικό φυσικό αέριο, θα πρέπει να πληρώνει σε ρούβλια, επισημαίνοντας ότι το ίδιο θα συμβεί και για τις εξαγωγές πετρελαίου, σιτηρών, μετάλλων, λιπασμάτων, άνθρακα και ξυλείας.

Βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι

Ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν βομβαρδισμούς γύρω από το Κίεβο και στην περιφέρεια Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία, παρά μια δέσμευση της Μόσχας να μειώσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της εκεί.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδιζαν επίσης σχεδόν όλες τις πόλεις κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που χωρίζει το έδαφος που ελέγχεται από την ουκρανική κυβέρνηση από τις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, στην ανατολική περιφέρεια του Ντονέτσκ, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη, ενώ σφοδρές μάχες αναφέρθηκαν στη Μαριούπολη, στο νότιο τμήμα της Ουκρανίας.

Προειδοποίηση από το Βερολίνο για τη πιθανότητα έλλειψης φυσικού αερίου

Η Γερμανία εξέδωσε «έγκαιρη προειδοποίηση» για πιθανές ελλείψεις φυσικού αερίου αφού η Ρωσία ζήτησε να πληρωθεί σε ρούβλια και απείλησε να διακόψει τις προμήθειες εάν δεν ικανοποιηθεί η απάιτησή της.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο την Τετάρτη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ είπε ότι η προειδοποίηση ήταν προληπτική και σημαίνει αυξημένη παρακολούθηση των προμηθειών φυσικού αερίου.

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Πρόσκληση Κουλέμπα σε Δένδια για ταξίδι στην Ουκρανία, σε επικοινωνία Ελλάδα-Γαλλία για τη Μαριούπολη

Το μήνυμα πως η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Μαριούπολη, εξέπεμψε εκ νέου ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Υπενθύμισε την πρόθεση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες, να ηγηθεί μιας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας και διαμήνυσε πως η πρόταση υπάρχει στο τραπέζι, αλλά κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πότε θα πραγματοποιηθεί.

Επίσης, ο κ. Παπαϊωάννου κατέστησε σαφές πως πρέπει να υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες που να επιτρέπουν τη διοργάνωση αυτής της αποστολής. Όπως εξήγησε, οι κατάλληλες συνθήκες είναι αφενός η ουκρανική πλευρά να διευκολύνει και η ρωσική πλευρά να μη δημιουργήσει κωλύματα.

Στον απόηχο της χθεσινής επικοινωνίας των προέδρων Μακρόν και Πούτιν και της ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας ότι σε αυτή τη φάση δεν είναι δυνατή η πραγματοποίηση ανθρωπιστικής βοήθειας, είπε πως «βρισκόμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό το σενάριο» και σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε επικοινωνία και με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ο οποίος παγκοσμίως έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία για το πότε θα υπάρξει ένα παράθυρο ευκαιρίας.

Περαιτέρω, γνωστοποίησε πως υπάρχει συντονισμός και έχουν οριστεί σημεία επαφής μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Γαλλίας για το ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Μαριούπολη, το οποίο αποτελεί άμεση προτεραιότητα για τις δύο χώρες. Επανέλαβε πως το βασικό ζήτημα είναι η κατάσταση στο έδαφος, την οποία χαρακτήρισε τραγική.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο μετάβασης του υπουργού Εξωτερικών στο Κίεβο, ξεκαθάρισε ότι κατά την επικοινωνία του Νίκου Δένδια με τον Ουκρανό ομόλογό του την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Κουλέμπα τον ευχαρίστησε για την πρότασή του για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας, του τόνισε πως και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον ευχαρίστησε και ότι υπάρχει ανοικτή πρόσκληση να μεταβεί στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ως προς το χρόνο μετάβασης του Νίκου Δένδια στο Κίεβο, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών είπε πως δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι που θα μπορούσε να ανακοινωθεί.

Τρεις ειδικοί του ΟΗΕ ερευνούν ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου

Ο ΟΗΕ όρισε τρεις ειδικούς στα ανθρώπινα δικαιώματα οι οποίοι θα ηγηθούν της έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία.

Η ανεξάρτητη ομάδα, υπό τον Νορβηγό Έρικ Μόζε, έχει εντολή «να ερευνήσει όλες τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και τα σχετικά εγκλήματα στο πλαίσιο της επίθεσης της Ρωσικής Ομοσπονδίας εναντίον της Ουκρανίας», ανέφερε η ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε στις 4 Μαρτίου να συστήσει επιτροπή έρευνας για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημα της χώρας αυτής αλλά και συμμάχων της, όπως η ΕΕ, η Βρετανία και οι ΗΠΑ.

Μέτωπο Ρωσίας – Κίνας κατά της Δύσης: Καταδικάζουν από κοινού τις κυρώσεις

Οι υπουργοί Εξωτερικών από τη Ρωσία και την Κίνα καταδίκασαν τις «παράνομες και αντιπαραγωγικές», όπως τις χαρακτήρισαν, κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας λόγω της Ουκρανίας.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί, στην ανατολική Κίνα, όπου θα πραγματοποιηθεί διήμερη σύνοδος αφιερωμένη στο Αφγανιστάν.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενώ έχει συμπληρωθεί ήδη ένας μήνας από τότε που η Ρωσία έστειλε χιλιάδες στρατεύματα στην Ουκρανία σε μια ‘ειδική επιχείρηση’ όπως την χαρακτηρίζει η Ρωσία, πυροδοτώντας πρωτόγνωρες κυρώσεις από την πλευρά της Δύσης.

Η Ρωσία στρέφει το βλέμμα προς την Κίνα αναζητώντας στήριξη και συνεργασίες καθώς απομονώνεται ολοένα και περισσότερο από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά συστήματα και τις εφοδιαστικές αλυσίδες.

«Οι υπουργοί είχαν μια διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία. Ο επικεφαλής του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών ενημέρωσε τον Κινέζο ομόλογό του για την πρόοδο της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” και τη δυναμική της διαπραγματευτικής διαδικασίας με το καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

«Οι πλευρές σημείωσαν τον αντιπαραγωγικό χαρακτήρα των παράνομων μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία και από τις ΗΠΑ και τους δορυφόρους τους».

Το υπουργείο ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να ενδυναμώνουν τη στρατηγική τους συνεργασία και να μιλούν για τις διεθνείς υποθέσεις «με μία φωνή».

«Συμφωνήθηκε να ενισχυθεί περαιτέρω ο συντονισμός εξωτερικής πολιτικής και να διευρυνθεί η συνεργασία στο διμερές πεδίο και σε διάφορες πολυμερείς δομές», ανέφερε το υπουργείο.

Ο Γουάνγκ δήλωσε ότι οι σχέσεις Κίνας και Ρωσίας έχουν «αντέξει τη δοκιμασία της διεθνούς αναταραχής» και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά.

«Δεν υπάρχει όριο στη συνεργασία Κίνας-Ρωσίας, δεν υπάρχει όριο στις προσπάθειές μας να πετύχουμε ειρήνη, να προστατεύσουμε την ασφάλεια και να αντιταχθούμε στην ηγεμονία», δήλωσε εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών σε ενημέρωση των δημοσιογράφων στο Πεκίνο.

Η Ουκρανία ανακατέλαβε στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομο

Ο ουκρανικός στρατός ανέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικής σημασίας αυτοκινητόδρομου που ενώνει το Χάρκοβο με το Τσουγκούιφ, στην ανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με πληροφορίες των δημοσιογράφων του AFP.

«Ο αυτοκινητόδρομος ήταν στόχος των πυρών των ρωσικών δυνάμεων που σκότωσαν εκεί αμάχους. Τις απωθήσαμε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων προς βορράν», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διοικητής του 92ου τάγματος του ουκρανικού στρατού.

Ο αυτοκινητόδρομος που ανακατελήφθη σήμερα συνδέει το Χάρκοβο, δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας και το Τσουγκούιφ, πόλη 30.000 κατοίκων που βρίσκεται σε απόσταση 50 χιλιομέτρων προς ανατολάς.

Οι δύο πόλεις βομβαρδίζονταν σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις εδώ και έναν μήνα, χωρίς να πέσουν τελικά στα χέρια της Μόσχας.

Έκτακτη συνεδρίαση στο υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά το τηλεσίγραφο της Ρωσίας για την πληρωμή σε ρούβλια

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συγκαλεί εκτάκτως συνεδρίαση της ομάδας διαχείρισης κρίσεων, σήμερα, Τετάρτη, 30 Μαρτίου, καθώς αύριο 31 Μαρτίου εκπνέει το τελεσίγραφο της Ρωσίας για την πληρωμή των συμβάσεων προμήθειας φυσικού αερίου σε ρούβλια.

Σκοπός της σύσκεψης είναι η αξιολόγηση εναλλακτικών σεναρίων για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας από τη Ρωσία.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, ο πρόεδρος της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και Β Αντιπρόεδρος της ΡΑΕ, Δημήτρης Φούρλαρης, η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Ιωάννης Κοπανάκης και εκπρόσωπος της διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Σύμβουλος Ζελένκι: Η Ρωσία άκουσε για πρώτη φορά τη θέση μας, δεν έχουν αποχωρήσει στρατεύματα από το Κίεβο

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν «προχωρήσει», σύμφωνα με τον Ihor Zhovkva, αναπληρωτή επικεφαλής του γραφείου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Όπως είπε ο ίδιος στο BBC, στις συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη ήταν η πρώτη φορά που, αντί να δώσει τελεσίγραφα και κόκκινες γραμμές, η ρωσική πλευρά άκουσε την ουκρανική θέση.

Ωστόσο, τόνισε πως η Ουκρανία δεν θα ανταλλάσσει «ούτε ένα εκατοστό» εδάφους, όταν ρωτήθηκε για τις ανατολικές περιοχές.

Κατά τον ίδιο, η Ρωσία δεν έχει αποσύρει στρατεύματα ούτε από το Κίεβο ούτε από το Τσερνίχιβ, παρά το γεγονός ότι η Μόσχα υποσχέθηκε ότι θα περιορίσει τις επιχειρήσεις της σε αυτές τις περιοχές.

Περισσότεροι από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έφυγαν από την Ουκρανία

Ο αριθμός των Ουκρανών προσφύγων που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους μετά την εισβολή του ρωσικού στρατού στις 24 Φεβρουαρίου ξεπέρασε το επίπεδο των 4 εκατ. ανθρώπων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Συνολικά, 4.019.287 Ουκρανοί –κυρίως γυναίκες και παιδιά– έχουν εγκαταλείψει τη χώρα για να γλιτώσουν από τον πόλεμο που ξεκίνησε η Ρωσία, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία της UNHCR.

Μόνο η Πολωνία έχει υποδεχθεί πάνω από 2,3 εκατ. από αυτούς τους ανθρώπους.

Η Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει την χρήση ρωσικού πετρελαίου στα τέλη του έτους

Η Πολωνία σχεδιάζει να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022 και να σταματήσει να εισάγει ρωσικό άνθρακα έως τον Μάιο το αργότερο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, καθώς η χώρα κόβει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

«Θα επιβάλουμε πλήρες εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα και ελπίζω ότι μέχρι τον Απρίλιο, τον Μάιο το αργότερο, θα έχουμε αποχωρήσει πλήρως από τον ρωσικό άνθρακα», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέσκι σε συνέντευξη Τύπου. «Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη αυτού του χρόνου».

Ο Μοραβιέτσκι κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει φόρο στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων.

«Καλώ σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει φόρο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες προκειμένου το εμπόριο και οι οικονομικοί κανόνες στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά να λειτουργούν με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Αρχές Μαριούπολη: Ασθενείς και προσωπικό μεταφέρθηκαν «με βία» στη Ρωσία

Οι δημοτικές αρχές της Μαριούπολης στην ανατολική Ουκρανία κατήγγειλαν ότι προσωπικό και ασθενείς από μαιευτήριο της πόλης, την οποία πολιορκούν οι ρωσικές δυνάμεις, μεταφέρθηκαν «με βία» στη Ρωσία.

«Περισσότεροι από 70 άνθρωποι, γυναίκες και υγειονομικό προσωπικό, απομακρύνθηκαν με τη βία από τους κατακτητές από το μαιευτήριο Νο2 της αριστερής όχθης», ανέφερε η δημαρχία της Μαριούπολης στο Telegram.

Συνολικά περισσότεροι από 2.000 κάτοικοι της Μαριούπολης έχουν μεταφερθεί «παρά τη θέλησή τους» στη Ρωσία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι έχουν κατασχέσει τα χαρτιά τους και τους έχουν οδηγήσει «σε απομακρυσμένες ρωσικές πόλεις».

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητη πηγή.

Περίπου 160.000 άμαχοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στη Μαριούπολη, η οποία βομβαρδίζεται σφοδρά από τις ρωσικές δυνάμεις, με τους κατοίκους της πόλης να είναι αντιμέτωποι «με μια ανθρωπιστική καταστροφή», σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να διαφύγουν.

Η Ουκρανία προειδοποιεί για κίνδυνο έκρηξης πυρομαχικών στο Τσερνόμπιλ

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας προειδοποίησαν ότι υπάρχει κίνδυνος έκρηξης πυρομαχικών στον παροπλισμένο πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ και ότι οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν υπό τον έλεγχό τους τις εγκαταστάσεις θα πρέπει να αποσυρθούν από την περιοχή, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.

Η Ουκρανία ζήτησε από τη Ρωσία στις συνομιλίες που έγιναν χθες, Τρίτη, να επιτρέψει τη δημιουργία 97 ανθρωπιστικών διαδρόμων στις χειρότερα πληγείσες πόλεις και χωριά της Ουκρανίας, πρόσθεσε η ίδια.

“Αξιώνουμε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να λάβει αμέσως μέτρα για να αποστρατιωτικοποιήσει την ζώνη αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ και να στείλει εκεί μια ειδική αποστολή του ΟΗΕ για να εξαλείψει τον κίνδυνο της επανάληψης μιας πυρηνικής καταστροφής”, τόνισε η Βερεστσούκ.

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης ανακοίνωσε επίσης ότι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων από πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Στο μεταξύ ο κυβερνήτης της περιφέρειας Τσερνίχιβ στη βόρεια Ουκρανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν βλέπει να υπάρχει μείωση στις ρωσικές επιθέσεις παρά τη δέσμευση της Μόσχας να περιορίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εκεί.

Η Γερμανία ενεργοποίησε το α’ στάδιο στου σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο

Στο «επίπεδο έγκαιρης προειδοποίησης» του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για ενδεχόμενη έλλειψη σε φυσικό αέριο, βρίσκεται από σήμερα η Γερμανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Ο κ. Χάμπεκ ενεργοποίησε το συγκεκριμένο στάδιο «λόγω επικείμενης επιδείνωσης της κατάστασης εφοδιασμού», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι για την ώρα δεν διαπιστώνεται πρόβλημα στη διαδικασία.

«Πρέπει παρόλα αυτά να αυξήσουμε τα προληπτικά μέτρα ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση κλιμάκωσης από την πλευρά της Ρωσίας», δήλωσε ο υπουργός.

Πρόκειται για το πρώτο από τα τρία επίπεδα έκτακτης ανάγκης, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμούς στη διάθεση του φυσικού αερίου και αποτελεί καθαρά προληπτική δράση, ο Ρόμπερτ Χάμπεκ απηύθυνε πάντως έκκληση προς τους καταναλωτές – ιδιώτες και επιχειρήσεις – να κάνουν «όσο το δυνατόν περισσότερη» οικονομία στη χρήση.

«Κάθε κιλοβατώρα που εξοικονομούμε, βοηθά», είπε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι «η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κάνει το παν προκειμένου να εξακολουθήσει να εγγυάται την ασφάλεια εφοδιασμού για τη χώρα» και πρόσθεσε ότι έχει ήδη ενημερωθεί σχετικά και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Ρωσίας να πληρώνονται σε ρούβλια οι παραδόσεις φυσικού αερίου, ο κ. Χάμπεκ τόνισε ότι η Γερμανία είναι προετοιμασμένη και «δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση των συμβολαίων».

Μόσχα – Πεκίνο συμφωνούν να διευρύνουν τη συνεργασία τους

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν να διευρύνουν τη συνεργασία τους εν μέσω «δύσκολων διεθνών συνθηκών» σε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, ανακοίνωσε η Μόσχα.

Το Interfax ανέφερε ότι η συνεργασία περιλαμβάνει την οικοδόμηση συντονισμού σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και την διατύπωση ενιαίας θέσης για διεθνείς υποθέσεις.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι συναντήθηκε νωρίτερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ στην επαρχία Ανουί της ανατολικής Κίνας.

Οι σχέσεις μας έχουν «αντέξει τη δοκιμασία της διεθνούς αναταραχής» και συνεχίζουν να αναπτύσσονται σταθερά, δήλωσε ο Κινέζος υπουργός.

Βρετανία: Οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρονται για να ανασυνταχθούν και να ανεφοδιαστούν

Σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρές απώλειες στην Ουκρανία και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν τόσο στη Ρωσία όσο και στη γειτονική Λευκορωσία, σε μια προσπάθεια να ανασυνταχθούν και να ανεφοδιαστούν.

Αυτή η ενέργεια θέτει υπό περαιτέρω πίεση τη ρωσική πλευρά και μαρτυρά τις δυσκολίες της σε ό,τι αφορά την ανασύνταξη των μονάδων της στις περιοχές της πρώτης γραμμής στην Ουκρανία, αναφέρει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Η Ρωσία είναι πιθανό να συνεχίσει τις προσπάθειες αντιστάθμισης της μειωμένης ικανότητας ελιγμών στην ξηρά μέσω μαζικών επιθέσεων πυροβολικού και πυραύλων, προσθέτει το υπουργείο.

Ο χρυσός της Ρωσίας αποτελεί μία από τις λίγες εναλλακτικές για τον Πούτιν

Ο πακτωλός χρυσού της Ρωσίας έχει όντως κάποια αξία για τη Μόσχα. Παρά το γεγονός ότι οι κυρώσεις της Δύσης έχουν οδηγήσει σε «πάγωμα» ενός μέρους των συναλλαγματικών διαθεσίμων της χώρας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, το καθεστώς του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν διατηρεί χρυσό σχεδόν 140 δισ. δολ., ο οποίος είναι απρόσιτος με κριτήριο τις κυρώσεις, τουλάχιστον απευθείας.

TO BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου