Έντονη αντίδραση της Αθήνας: Οι τουρκικές γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παραβιάζουν κάθε έννοια νομιμότητας | tanea.grΑυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το υπουργείο Εξωτερικών με φόντο τους σχεδιασμούς της Άγκυρας για νέες γεώτρησεις εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.  Η διενέργεια γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ από την Τουρκία «είναι σε πλήρη αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας, περιφρονώντας τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης», αναφέρει σε ανακοίνωσή το υπουργείο Εξωτερικών.

«Υπονομεύονται οι προσπάθειες για ειρήνη στην περιοχή»

Το υπουργείο τονίζει ότι «η πρόθεση της Τουρκίας να διενεργήσει νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ «έρχεται στη συνέχεια σωρείας παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».
«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή.
Υπενθυμίζουμε τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 και τα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019. Υπενθυμίζουμε, επίσης, ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχουν κληθεί να συνεχίσουν τις διεργασίες για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας», τονίζει το υπουργείο Εξωτερικών και υπογραμμίζει: «Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Στο πλευρό της Λευκωσίας η Αθήνα

Τέλος, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τους Ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους για το θέμα. Εκφράζει δε «απόλυτη αλληλεγγύη» την Κυπριακή Δημοκρατία και καλεί εκ νέου την Τουρκία «να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».
Νωρίτερα η Τουρκία ανακοίνωσε πως το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, νότια της Κύπρου, στις 7 Οκτωβρίου. Ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Τwitter ότι η περιοχή που θα ξεκινήσει τις νέες γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.