Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Κρητικό γλέντι στον Πύργο


Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου, 2019




Με ένα πραγματικό και αυθεντικό Κρητικό γλέντι και αψηφώντας τις δύσκολες καταστάσεις που περνά τα τελευταία χρόνια η χώρα μας, τα μέλη του Συλλόγου Κρητικών Νομού Ηλείας «Η Μεγαλόνησος Κρήτη» υποδέχθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής με κέφι και ζωντάνια τη Γιορτή Τσικουδιάς  για δωδέκατη συνεχόμενη χρονιά στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή.
Έχοντας ως βασικό τους σύμμαχο τον καλό καιρό που επικράτησε καθ’ όλη τη διάρκεια της Κυριακής, πλήθος κόσμου «Ηλείων» Κρητικών καθώς και απλοί πολίτες έδωσαν το παρόν στη μεγάλη αυτή γιορτή, απολαμβάνοντας τα υπέροχα κρητικά εδέσματα  που είχαν δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό και την τσικουδιά που έρεε άφθονη. Ο κόσμος που έδωσε το παρόν είχε την ευκαιρία να απολαύσει μοναδικούς μεζέδες που παρασκευάστηκαν με μπόλικο μεράκι και ζήλο. Τις εντυπώσεις κέρδισαν οι χοροί από ανθρώπους κάθε ηλικίας με τη μουσική συνοδεία τριών Κρητικών φοιτητών από την περιοχή της Πάτρα, του Γιώργου Καλαθάκη στο Λαούτο, του Παύλου Θαμιουλάκη στη Λύρα και του Παναγιώτη Ποντικάκη στην Κιθάρα, που ήρθαν αποκλειστικά και μόνο για τη γιορτή αυτή, αποδεικνύοντας πως οι άνθρωποι είναι αυτοί που κρατούν ζωντανή την παράδοση στο πέρασμα των χρόνων.
Το γλέντι αποτέλεσε για πολλούς χρυσή ευκαιρία για να «αποδράσουν» έστω και για μικρό χρονικό διάστημα από τη ρουτίνα της καθημερινότητας και να γλεντήσουν με την καρδιά τους με τραγούδια και εδέσματα από τον τόπο καταγωγής τους. Ο πρόεδρος και ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Κρητικών Νομού Ηλείας Αντώνης Χατζηδάκης, αφού ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, ανέφερε: «Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο Σύλλογος πραγματοποιεί γιορτή τσικουδιάς. Το έθιμο κρατά 12 χρόνια τώρα. Οι κρητικοί σύλλογοι πανελλαδικά αφιερώνουν μια μέρα στη γιορτή τσικουδιάς. Καλούμε τον κόσμο, φίλους και μέλη του συλλόγου και γιορτάζουμε την εκδήλωση για να θυμόμαστε τα ήθη και έθιμα του τόπου και να μαθαίνουν οι μικροί πως δημιουργείται η τσικουδιά. Κάθε χρόνο φαίνεται πως είναι και καλύτερα. Ο σύλλογος είναι περί των 400 μελών σε όλο το νομό, με ενεργά τα 250».
Ως λαμπρό παράδειγμα που μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τους Ηλείους να αναπτυχθούν, χαρακτήρισε την Κρήτη ο βουλευτής Ηλείας με το ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης, που δήλωσε: «Βρισκόμαστε ακόμη μια χρονιά στην εκδήλωση των Κρητικών Ηλείας, μια αφορμή για διασκέδαση και ενδυνάμωση δεσμών. Ένας δραστήριος σύλλογος στην περιοχή, από τον οποίο οι Ηλείοι θα πρέπει να διδαχθούμε από την Κρήτη και τον τρόπο οργάνωσης τόσο στον τουριστικό όσο και τον πρωτογενή τομέα, από την αλληλεγγύη και ενότητα που δείχνουν οι Κρητικοί σε σοβαρά ζητήματα. Γι’ αυτό και έχουν πετύχει πολλά πράγματα και για μας είναι ένα πρότυπο, αυτή η κουλτούρα και νοοτροπία να περάσει και στην περιοχή μας».
Από τη δική του πλευρά, ο βουλευτής Ηλείας με το ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, τόνισε τα εξής: «Συμμετέχουμε και φέτος στην ετήσια γιορτή των Κρητικών Ηλείας. Μια εξαιρετική διοργάνωση με καλό φαγητό, πολύ παρέα, καλή μουσική και χορό, μια εξαιρετική πολιτιστική εκδήλωση που είμαστε χαρούμενοι που και φέτος παρευρισκόμαστε».
Παρουσίες
Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν οι βουλευτές Ηλείας Διονύσης Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο βοηθός περιφερειάρχη σε θέματα Αθλητισμού και Ολυμπισμού Δημήτρης Νικολακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Υπηρεσιών–Προγραμματισμού–Πολεοδομίας και Χωροταξίας Ιωάννης Αργυρόπουλος, Οικονομικών Υπηρεσιών- Ανάπτυξης και Τουρισμού Ιωάννης Παπαδημητρίου, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανδρέας Βγενόπουλος, η πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου Ρούλα Αλικάκη- Τζανέτου, ο τ. Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών Νικόλαος Καλάκος, ο πρόεδρος του ΕΑΑΝ Ηλείας Αντιπλοίαρχος ε.α. Ζώης Υφαντής, ο δημοτικός σύμβουλος Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974 του Νομού Ηλείας Αθανάσιος Δασκόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΟΛΑΠ Μιχάλης Αποστολόπουλος, η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ηλείων «Ο Παντοκράτωρ» Χαραλαμπία Ρόρρη-Κονδύλη, εκπρόσωποι του Λιμενικού Σώματος και πολλοί άλλοι πολίτες.
ΠΑΤΡΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου