Τις ακραίες προκλήσεις κατά της Ελλάδας, αλλά και τις Κύπρου επανέλαβε για μια ακόμα φορά ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απέστειλε σαφές μήνυμα προς την Ευρώπη, με αιχμή και πάλι το προσφυγικό.Ο τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως η Άγκυρα δεν έχει πρόβλημα με τους Κούρδους αδερφούς, αλλά με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, λίγες ημέρες μετά τη συμφωνία με τη Ρωσία για τη νέα κατάπαυση του πυρός στη βόρεια Συρία.
Ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας, από το βήμα εκδήλωσης στην Άγκυρα, αναφέρθηκε στην τουρκική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης», απορρίπτοντας την κριτική της διεθνούς κοινότητας.
«Από την αρχή της συριακής κρίσης, ενώ αγκαλιάσαμε τους πρόσφυγες, προσπαθήσαμε να προστατέψουμε τα σύνορά μας» δήλωσε, χαρακτηριστικά, κατηγορώντας την Ευρωπαϊκή Ένωση για «υποκρισία» ως προς το μεταναστευτικό.
«Όταν 100 άνθρωποι φθάνουν στην Ελλάδα από τη θάλασσα, μας παίρνουν τηλέφωνο από τις Βρυξέλλες. Αλλά εδώ υπάρχουν 4 εκατομμύρια» έσπευσε να προσθέσει, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
«Όταν λέμε ότι θα ανοίξουμε τις πόρτες, εξάπτονται. Μην εξάπτεστε. Όταν έρθει η ώρα, οι πόρτες θα ανοίξουν. Θα ανοίξουν», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος απευθυνόμενος στην Ευρώπη, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν έχουν αξία οι δηλώσεις από την Ευρώπη που μυρίζουν υποκρισία. «Το τέλος της Ευρώπης θα έρθει από την ανειλικρίνειά της και την διπλοπροσωπία της. Ιδού το Brexit. Άντε να δούμε, φιλοξενείστε κι εσείς εκατοντάδες χιλιάδες (πρόσφυγες). Για να δούμε πως θα τα καταφέρετε κι εσείς», είπε.

«Θα συνεχίσουμε τις επιθέσεις στη Συρία, αν…»

Αναφερόμενος στο Συριακό, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε και πάλι ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το δρόμο που ξέρει, αν οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το καθεστώς Άσαντ προσπαθήσουν να αλλάξουν το όνομα των τρομοκρατικών οργανώσεων και να τις φέρουν πάλι ενώπιον του.
Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι κατάφερε και παρέλυσε τις τρομοκρατικές οργανώσεις, «δεν δώσαμε ευκαιρία στους τρομοκράτες ούτε στο εσωτερικό. Δεν έχουμε πρόβλημα με τους αδελφούς μας Κούρδους στη Συρία ούτε στην Τουρκία. Το πρόβλημά μας είναι με τις ίδιες τις τρομοκρατικές οργανώσεις. Είδαμε ότι η στρατιωτική επιλογή ήταν η τελευταία μας λύση. Η διαδικασία μάς έφερε εδώ. Αν δεν τηρούνται οι υποσχέσεις, τότε εφαρμόζουμε τα δικά μας σχέδια μόνοι μας», ανέφερε.
Αυτό που τον θλίβει –είπε- είναι ένα πράγμα. Το ότι μεγάλες χώρες τοποθετούνται υπέρ των τρομοκρατών και τους βάζουν να κάθονται στα τραπέζια τους. «Όταν εσείς τοποθετείτε απέναντί σας τους τρομοκράτες, μπορεί να υπάρξει αγώνας κατά της τρομοκρατίας; Τις επιβραβεύετε, τους κακομαθαίνετε, τους ενθαρρύνετε», δήλωσε.

Για τις συμφωνίες με Τουρκία και ΗΠΑ

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι οι συμφωνίες με τις ΗΠΑ και τη Ρωσία έγιναν για τον τερματισμό της παρουσίας του PKK/YPG και των τζιχαντιστών στα εδάφη της Συρίας.
«Είτε είναι οι ΗΠΑ, είτε η Ρωσία, είτε το καθεστώς Άσαντ είτε άλλη δύναμη, αν προσπαθήσουν να αλλάξουν το όνομα οποιασδήποτε από τις τρομοκρατικές οργανώσεις και να τις φέρουν μπροστά μας  δεν θα διστάσουμε ποτέ να συνεχίσουμε τον δρόμο που εμείς χαράξαμε», είπε.
Για την επιστροφή των προσφύγων στη Συρία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε πως όταν γίνει ασφαλής η ζώνη που θα δημιουργηθεί κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με τη Συρία, τότε θα διασφαλιστεί η επιστροφή 1 με 2 εκατομμυρίων προσφύγων εκεί.
«Η πραγματική λύση είναι η δημιουργία συντάγματος με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και η ανάδειξη νέας κυβέρνησης με ελεύθερες εκλογές. Γι αυτό και η συνάντηση της Γενεύης είναι πολύ σημαντική», δήλωσε. «Όποιος προσπαθήσει να σαμποτάρει αυτή τη διαδικασία να γνωρίσει ότι θα τον εκθέσουμε ενώπιον της διεθνούς κοινότητας. Εμείς είμαστε αυτοί που σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος, πληρώνουμε το μεγαλύτερο τίμημα», ανέφερε. 
ΤΑ ΝΕΑ