Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2019

Η Ομογένεια της Βοστώνης τίμησε τους ήρωες του 1940

 


Ομαδική αναμνηστική φωτογραφία από τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου στη Βοστώνη. Διακρίνονται ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Βασίλης Καυκάς, ο π. Αθανάσιος Νένες ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Ταξιαρχών στο Γουότερτουν Μασσαχουσέτης, ο πολιτειακός γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης, ο κεντρικός ομιλητής δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Γκατζογιάννης (Γκέιτζ) ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου και ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος, Εκκλησιάρχης της Θεολογικής Σχολής. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος.
ΒΟΣΤΩΝΗ. Πολλές δεκάδες ομογενών από πολλά μέρη της Βοστώνης, της Μασαχουσέτης και της Νέας Αγγλίας γενικότερα από το Νιου Χαμσάιρ μέχρι το Ροντ Αϊλαντ, το εσπέρας της Κυριακής αψήφησαν την καταρρακτώδη βροχή και τους ισχυρούς ανέμους, προσήλθαν στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο και συμμετείχαν στην εκδήλωση με την οποία τιμήθηκαν οι ήρωες του 1940.
Συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες από Απογευματινά Ελληνικά Σχολεία της Βοστώνης και προαστίων, καθώς και του Ημερησίου Σχολείου της κοινότητας Αγίας Τριάδος του Λόουελ, με απαγγελίες ποιημάτων, τραγούδια, αφηγήσεις και χορούς. Συμμετείχαν επίσης οι χορωδίες της Θεολογικής Σχολής και του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου.
Η εκδήλωση, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, ξεκίνησε με προσευχή την οποία ανέπεμψε ο π. Αθανάσιος Νένες, ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας των Ταξιαρχών του Γουότερτουν, εκπροσωπών τον Μητροπολίτη Βοστώνης Μεθόδιο, για τον ο οποίον ο π. Νένες ανακοίνωσε ότι είναι «πολύ ασθενής και αναγκάσθηκε να παραμείνει στο σπίτι”.
Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Αρχιμανδρίτης Αθηναγόρας Ζηλιασκόπουλος, εκκλησιάρχης στη Θεολογική Σχολή.
Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βασίλης Καυκάς, ανάμεσα στα άλλα είπε πως «σήμερα γιορτάζομε την 79η επέτειο της αντίστασης στις φασιστικές δυνάμεις». Τόνισε πως η Ομοσπονδία προσπαθεί με κάθε τρόπο να θυμίζει την ιστορία της φυλής μας».
Υπογράμμισε ότι «η Ομοσπονδία θα κάνει κι άλλες εκδηλώσεις», ενώ αναφέρθηκε στις μελλοντικές αδελφοποιήσεις των πόλεων Καλαμάτας με το Λόουελ και Αθήνας με την Βοστώνη, όπως είχε γράψει πρόσφατα ο «Εθνικός Κήρυκας».  Υπογράμμισε πως «μία αδελφοποίηση έχει τεράστια σημασία». Τόνισε πως «πρέπει να είμαστε ενωμένοι» και υπογράμμισε πως «κι εδώ στη Νέα Αγγλία μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα πράγματα».
Ο ομογενής γερουσιαστής του Ροντ Αϊλαντ Λεωνίδας Ραπτάκης στον χαιρετισμό του ανέφερε πως «η λέξη ΟΧΙ είχε ιστορική σημασία για την Ελλάδα και τον υπόλοιπο ελεύθερο κόσμο στη διάρκεια εκείνων των σκοτεινών ημερών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» και τόνισε πως «σήμερα πρέπει να συνεχίσουμε να λέμε ΟΧΙ στην Τουρκία για τις παραβιάσεις στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και τις διεκδικήσεις της στα Ελληνικά νησιά. Όχι για την μεταποίηση της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και όχι στην άρνηση της για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».
Στον χαιρετισμό του ο γενικός πρόξενος Στράτος Ευθυμίου, ανάμεσα στα άλλα είπε πως «τιμάμε σήμερα τους ήρωες της Ελλάδας, Ήρωες αφανείς με τεράστια καρδιά, ήρωες που βγήκαν από τα σπλάχνα του ελληνικού λαού που αυθόρμητα υπερασπίστηκε με αίμα την ελευθερία του.  Είμαι Χαρούμενος γιατί τον πανηγυρικό της ημέρας θα τον κάνει ο Νίκος Γκατζογιάννης, έγκριτος συγγραφέας και δημοσιογράφος στα μεγαλύτερα διεθνή μέσα, Πρέσβης της Ηπείρου  και ακούραστος υπηρέτης των δικαίων των Ηπειρωτών και Βορειοηπειρωτών συστηματικά».
Σε άλλο σημείο είπε «ας αναλογιστούμε το 1940 ως πηγή έμπνευσης. Ας μας εμπνεύσει ο Ηρωισμός των αγωνιστών μας για (υπέρβαση μετριότητας και παρακμής). Ας μας εμπνεύσει η ομοψυχία (πίσω από το ΟΧΙ του Μεταξά, τσιμεντώθηκε η βούληση και η θέληση του ελληνικού λαού), η ενότητα αυτή είναι αναγκαία όσο ποτέ».
Είπε ακόμα πως «ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Διαματάρης, ομογενής και αυτός, θα βρίσκεται αύριο στις Τελετές Μνήμης προς Τιμήν των Ελλήνων Πεσόντων Στρατιωτικών κατά τον Ελληνο-Ιταλικό πόλεμο, στην Κλεισούρα και στο Ιστορικό Στρατιωτικό Κοιμητήριο Βουλιαρατών, δίνοντας το μήνυμα ότι η Ελλάδα τιμάει τους νεκρούς της, τιμά τους ήρωες της και δεν αφήνει κανέναν πίσω».
Ο κεντρικός ομιλητής Νίκος Γκατζογιάννης έκανε μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου του 1940 και επισήμανε πως «μέσα σ’ ένα μήνα από την εισβολή, οι Ελληνες ώθησαν τους Ιταλούς πίσω μέσα στη Βόρειο Ηπειρο και συνέχισαν να προχωρούν. Μέχρι τον Δεκέμβριο είχαν καταλάβει το λιμάνι των Αγίων Σαράντα». Συμπλήρωσε πως «ο Ελληνικός λαός εξεγέρθηκε και πανηγύρισε με περηφάνια και πατριωτισμό. Οι καμπάνες των ναών ήχησαν, οι σημαίες αναρτήθηκαν παντού και οι άνθρωποι στους δρόμους φώναζαν «Στη Ρώμη». Ολόκληρος ο Δυτικός  Κόσμος έλαβε ελπίδα από την φοβερή Ελληνική νίκη, την πρώτη ήττα των δυνάμεων του Αξονα».
Ο κ. Γκατζογιάννης είπε επίσης πως «εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι είχαν γίνει δεκτοί με σκληρότητα, ξαφνικά τους αγκάλιασαν και τους επαινούσαν. Ο πατέρας μου, μου είπε χρόνια αργότερα πως «μέχρι τον πόλεμο, εμάς τους έλληνες μας έβλεπαν σαν ανίδεους ξένους. Αλλά μέσα σε μία νύχτα μας επαινούσαν ως ήρωες κι όλα αυτά για όσα έκαναν τα παλληκάρια μας στα βουνά της Βορείου Ηπείρου».
Μαθητές και μαθήτριες των Σχολείων απάγγειλαν ποιήματα, ενώ ο Σοφοκλής Χατζηζήσης, από το Σχολείο του Καθεδρικού διάβασε σε άπταιστη ροή ελληνικής γλώσσας το πεζογράφημα του Κώστα Ουράνη «Η Ωραιότερη Στιγμή».
Τα χορευτικά συγκροτήματα «Υιοί και Θυγατέρες του Μεγάλου Αλεξάνδρου», «Λύκειο Ελληνίδων Βοστώνης», «Παράδοση της κοινότητας του Ευαγγελισμού του Μπρόκτον» και «της Μητρόπολης Βοστώνης», χόρεψαν με ενθουσιασμό και περηφάνια όμορφους ελληνικούς χορούς από διάφορα μέρη της Ελλάδος.
Ακολούθησε δεξίωση για όλους.
Μέρος του ακροατηρίου στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο για την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος.Ο κεντρικός ομιλητής δημοσιογράφος και συγγραφέας Νίκος Γκατζογιάννης.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος.Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Βασίλης Καυκάς, απευθύνει χαιρετισμό.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος.Η χορωδία του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου υπό τη διεύθυνση της Παναγιώτας Χαλουλάκου.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος.Ο μαθητής του Ελληνικού Σχολείου του Καθεδρικού Ναού του Ευαγγελισμού Βοστώνης Σοφοκλής Χατζηζήσης διαβάζει σε άπταιστα ελληνικά το πεζογράφημα “Η Ωραιότερη Στιγμή” του Κώστα Ουράνη.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος.Ο παρουσιαστής του προγράμματος Δημήτριος Κοντάκος.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος.Μέρος του ακροατηρίου στο Μαλιώτειο Πολιτιστικό Κέντρο για την γιορτή της 28ης Οκτωβρίου.
Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυκας/Θεόδωρος Καλμούκος.
Εθνικός Κήρυξ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου