Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019

ΥΦΥΠΕΞ Διαματάρης: Απαράδεκτο το όριο των 35 χρόνων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού


Σάββατο, 26 Οκτωβρίου, 2019



Ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό και Εκκλησιαστικά Θέματα, Αντώνης Διαματάρης (Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Χρήστος Μπόνης)

ΑΘΗΝΑ. Ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης για το χρονικό όριο των 35 ετών που επιχειρούν να θέσουν ως προϋπόθεση για να μπορούν να ψηφίζουν οι Ελληνες του εξωτερικού από τον τόπο της διαμονής τους, είναι ο υφυπουργός των Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης.
Με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις που παραχώρησε σε ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης (και ένα ομογενειακό πρόγραμμα σε αυστραλιανό ραδιόφωνο) αλλά και με δηλώσεις του προς τον «Ε.Κ.», ο κ. Διαματάρης λέει ότι «το χρονικό όριο των 35 ετών είναι απαράδεκτο, αποτελεί ντροπή», επισημαίνοντας ότι η ευθύνη βαραίνει τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Διευκρινίζει δε ότι σε καμιά περίπτωση δεν στρέφεται η κριτική του κατά της κυβέρνησης, όπως επεχείρησαν να παρουσιάζουν το όλο θέμα, μεταξύ άλλων, οι εφημερίδες «Αυγή» και «Δημοκρατία», διαστρεβλώνοντας τις δηλώσεις του.
«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάντα υποστήριζε το ζήτημα της ψήφου των αποδήμων. Υποστήριζε ότι οι απόδημοι Ελληνες θα πρέπει να διευκολύνονται, να μπορούν να ψηφίζουν δηλαδή από τους τόπους διαμονής τους. Διότι περί αυτού πρόκειται, περί διευκόλυνσης. Το δικαίωμα της ψήφου οι απόδημοι το έχουμε ούτως ή άλλως. Από τη στιγμή όμως που η κυβέρνηση διαθέτει 158 ψήφους και για να υπερψηφιστεί το εν λόγω νομοσχέδιο απαιτούνται 200, είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε υποχωρήσεις. Τον όρο επί παραδείγματι των 35 χρόνων, που είναι απαράδεκτος, είναι ντροπή, δεν τον θέτει η κυβέρνηση, τον θέτει η αντιπολίτευση. Ο Ελληνας δεν σταματάει να είναι Ελληνας, μετά από 35 ή 40 χρόνια. Ο Ελληνας είναι Ελληνας, για όλη του τη ζωή» λέει κ. Διαματάρης αναφερόμενος στον όρο που είχε τεθεί εξ αρχής από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (ΚΚΕ) και ο οποίος στην παρούσα φάση έχει ενταχθεί στη συμφωνία που επετεύχθη στη συνεδρίαση της αρμόδιας Διακομματικής Επιτροπής την Τρίτη 22 Οκτωβρίου.
Αυτή ακριβώς ήταν εξάλλου η επιχειρηματολογία του κ. Διαματάρη και στις συνεντεύξεις που έδωσε στον «ΣΚΑΙ», στον «Real Fm», αλλά και στο Ελληνικό Πρόγραμμα της ραδιοφωνίας SBS.
«Η ελπίδα μας είναι ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης που στηρίζουν αυτόν τον όρο θα το ξανασκεφτούν έως ότου διαμορφωθεί το νομοσχέδιο. Θα το ξανασκεφτούν υπό το βάρος και της πίεσης της κοινής γνώμης, των ομογενών ανά τον Κόσμο, αλλά και των Ελλήνων εντός της επικράτειας. Και είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό προς αυτή την κατεύθυνση το γεγονός ότι από χθεσινή (σ.σ. Πέμπτη) δημοσκόπηση του ‘ΣΚΑΙ’ το 73% τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των αποδήμων να ψηφίζουν από τους τόπους διαμονής τους» αναφέρει ο κ. Διαματάρης μιλώντας στον «Ε.Κ.».
Και προσθέτει: «Η πολιτική είναι η Τέχνη του εφικτού. Μπορεί να θες να πετύχεις κάτι, αλλά στο τέλος πετυχαίνεις αυτό που μπορείς. Αν λοιπόν δεν έχουμε άλλη επιλογή, ας γίνει τουλάχιστον μια αρχή έστω και με αυτόν τον τρόπο. Η υπόθεση με την ψήφο των ομογενών δεν γυρίζει πλέον πίσω. Η ιστορία είναι με το μέρος μας και οι πραγματικές προοδευτικές δυνάμεις, η Νέα Δημοκρατία, είναι αυτές που είναι με την πλευρά της ιστορίας. Θα το πολεμήσουμε για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση».
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε πρόταση που μεταξύ άλλων προέβλεπε επιστολική ψήφο για όλους τους αποδήμους που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, ενώ η ψήφος τους θα ήταν ισότιμη με των κατοίκων της επικράτειας (ο δεύτερος αυτός όρος αποτελούσε κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση και ερχόταν σε αντίθεση με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε η ψήφος των αποδήμων να εκλέγει μόνο ελάχιστους βουλευτές και να μην προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα, να μην εκλέγουν ουσιαστικά οι απόδημοι πρωθυπουργό και κυβέρνηση).
Με δεδομένο ότι για την υπερψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου απαιτούνται τουλάχιστον 200 ψήφοι και η Νέα Δημοκρατία διαθέτει μόλις 158, η κυβέρνηση έκανε υποχωρήσεις, όπως είχε εξαγγείλει, και προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στην αρμόδια Διακομματική Επιτροπή δέχθηκε στην τελευταία συνεδρίασή της ότι δικαίωμα διευκόλυνσης στην άσκηση του εκλογικού δικαιώματος, θα έχει ο απόδημος ο οποίος απουσιάζει από την Ελλάδα τα τελευταία 35 χρόνια, αλλά, μπορεί να αποδείξει με δημόσια έγγραφα την παρουσία του στην Ελλάδα για τουλάχιστον 2 χρόνια, είτε ως
E.K.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου