Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2019

Εθνικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου θέλει ο Τζόνσον



Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου, 2019

Τη Δευτέρα θα υποβάλει στη Βουλή των Κοινοτήτων, την πρόταση του για διενέργεια πρόωρων εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός ανέφερε ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της καθυστέρησης του Brexit και ότι «αυτή η καθυστέρηση θα μπορούσε να συνεχιστεί για πολύ καιρό», διότι η ΕΕ θα ανταποκριθεί στο αίτημα του κοινοβουλίου και θα συμφωνήσει για παράταση.Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θέλει «να είναι λογικός με το κοινοβούλιο» επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές θα μπορούσαν να έχουν περισσότερο χρόνο για να ελέγξουν τη νομοθεσία αν δέχονταν γενικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου.
Ο ρόλος των Εργατικών
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC, ο Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε ότι θα δώσει περισσότερο χρόνο στους βουλευτές να συζητήσουν το νομοσχέδιο για το Brexit, μόνο εάν συμφωνήσουν στη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, και προέτρεψε το κόμμα των Εργατικών να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόσκληση.
Η προκήρυξη εκλογών, ωστόσο, δεν είναι στο χέρι του Μπόρις Τζόνσον, καθώς χρειάζεται τη στήριξη των Εργατικών για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων της Βουλής των Κοινοτήτων, προκειμένου να εγκριθεί το αίτημά του για πρόωρες εκλογές.
Συγκεκριμένα, για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών κατόπιν πρότασης της κυβέρνησης ο νόμος απαιτεί τη συναίνεση των 2/3 των βουλευτών.
Αν και η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος εμφανίζεται να στηρίζει την πρόταση, εκτιμάται ότι σχεδόν η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του Τζέρεμι Κόρμπιν προτιμά να συνεχιστεί η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του Brexit με την ελπίδα να περάσουν τροπολογίες περί δεύτερου δημοψηφίσματος και παραμονής στην τελωνειακή ένωση.
Η διεξαγωγή των εκλογών μέσα στον Δεκέμβριο, δηλαδή μέσα στον χειμώνα, είναι κάτι ασυνήθιστο για τους Βρετανούς.
Σημειώνεται μάλιστα ότι η τελευταία εκλογική διαδικασία στη χώρα μήνα Δεκέμβριο διεξήχθη το 1923.
Το μήνυμα στον Κόρμπιν
«Έχω γράψει στον Τζέρεμι Κόρμπιν» ανέφερε σε Tweet του μετά την ανακοίνωση της είδηση, ο Τζόνσον.
«Αυτή η Βουλή πρέπει να υλοποιήσει το Brexit τώρα, αλλιώς θα το κάνει μια νέα Βουλή, ώστε να μπορέσει η χώρα να προχωρήσει» είπε, ενώ επισύναψε και σχετική φωτογραφία της επιστολής.
«Είναι χρέος μας να δώσουμε ένα τέλος σε αυτόν τον εφιάλτη να και να βρούμε μια λύση για τη χώρα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα» αναφέρει μεταξύ άλλων η επιστολή.
Τα τρία σενάρια
Σύμφωνα με το BBC, εάν η παράταση του Brexit δοθεί μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου, ο πρωθυπουργός θα προσπαθήσει να φέρει και πάλι στη Βουλή τη συμφωνία του για την αποχώρηση.
Αλλά εάν η παράταση δοθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου, θα επιδιώξει μία ψηφοφορία στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα με την πρόταση οι εκλογές να διεξαχθούν στις 12 Δεκεμβρίου.
Στην περίπτωση που το κόμμα των Εργατικών συμφωνήσει στις εκλογές, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να περάσει την συμφωνία από τη Βουλή πριν τη διάλυση του κοινοβουλίου για την προεκλογική εκστρατεία, στις 6 Νοέμβριου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου