Πρώτο θέμα μας: "γνώθι σαυτόν"

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Η ιστοσελίδα μας, PANELIAKOS.COM

You can translate this blog in over 100 languages within a second! Go to the left up top where it says Select Language. Happy navigating. See you again..

Εορτάζουμε και Tιμούμε

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Οικολογική καταστροφή λόγω μοβ αχινών

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 2019
Πρόσφατη καταμέτρηση αποκάλυψε την ύπαρξη 350 εκατομμυρίων μοβ αχινών σε έναν μόνο ύφαλο, ανοικτά του Ορεγκον.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

gkat_11_2610_page_1_image_0002Δεκάδες εκατομμύρια μοβ αχινοί έχουν, με την ακόρεστη όρεξή τους, καταστρέψει τα δάση φαιοφυκών στην Καλιφόρνια και πλέον εξαπλώνονται προς το Ορεγκον, διαταράσσοντας τα ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα και απειλώντας με θάνατο από ασιτία άλλα θαλάσσια είδη.
Πρόσφατη καταμέτρηση αποκάλυψε την ύπαρξη 350 εκατομμυρίων μοβ αχινών σε ένα μόνο ύφαλο, ανοικτά του Ορεγκον, καταγράφοντας αύξηση 10.000% σε σύγκριση με το 2014. Την ίδια στιγμή, στη βόρεια Καλιφόρνια έχουν αφανιστεί τα δάση των γιγαντιαίων φαιοφυκών, καθώς τα καταβρόχθισαν οι μοβ αχινοί, και πιθανώς να μην αναγεννηθούν ποτέ. Hδη, στις παράκτιες περιοχές του Ορεγκον συναντώνται τεράστιες απογυμνωμένες περιοχές του βυθού, όπου δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από αυτές τις ακανθωτές μπάλες. Παλαιότερα, τα δάση κέλπιας ήταν τόσο πυκνά, ώστε ούτε βάρκες δεν μπορούσαν να πλεύσουν.
Η ολοκληρωτική καταστροφή που προκαλούν οι μοβ αχινοί οδηγεί σε αφανισμό είδη όπως τα κόκκινα «αφτιά της θάλασσας» (αλιώτιδες) και οι κόκκινοι αχινοί και διαταράσσει τόσο τα οικοσυστήματα, ώστε επιστήμονες στην Καλιφόρνια συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να συλλέγουν μοβ αχινούς και να τους τοποθετούν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ώστε στη συνέχεια να τους πωλήσουν σε ιχθυαγορές.  Οι επιστήμονες, επί του παρόντος, δεν είναι βέβαιοι κατά πόσον η πληθυσμιακή έκρηξη των μοβ αχινών οφείλεται στην κλιματική κρίση, αλλά υποψιάζονται ότι μια αλυσίδα γεγονότων που συνέβησαν, κατέληξε στη δραματική αύξηση του πληθυσμού τους. Τα φαιοφύκη, που ούτως ή άλλως  απειλούνταν από την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, πλέον φαίνεται ότι δεν είναι τόσο ανθεκτικά, όπως επισημαίνει η Νόρα Εντι, επικεφαλής του προγράμματος ωκεανών στην Yπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Καλιφόρνιας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου