Πρώτο θέμα μας

Πρώτο μας θέμα

Articles and opinions expressed may not necessarily belong to paneliakos.com

Επειδή η Πρώτη Σελίδα εδώ που διαβάζετε δεν μπορεί να χωρέσει όλα τα άρθρα σας συμβουλεύουμε να πηγαίνετε κάτω και να πατάτε «παλαιότερες αναρτήσεις». Επίσης η ιστοσελίδα μας μεταφράζεται αυτόματα σε 98 γλώσσες! Εάν κάποιος δικός σας δεν διαβάζει στην Ελληνική πληροφορείστε τους για αυτή την δυνατότητα. Πως γίνετε αυτό; Απλούστατα εδώ αριστερά βλέπετε Translate και ακριβώς από κάτω επιλογή γλώσσας. Κάνε κλικ στο ΕΠΙΛΟΓΗ ΓΛΩΣΣΑΣ αμέσως όλα τα κείμενα/άρθρα μεταφράζονται. Δεν είναι 100 τα 100 ακριβής αλλά βγάζεις νόημα. Ευχαριστούμε για την ανάγνωση και τη συντροφιά σας.

Λαμβάνουμε πάρα πολλά μηνύματα. Όλα τα μηνύματα να τα στέλνετε στο paneliakos@aol.com

You may read this Web Page in 98 languages! You can go herein on the left that says Translate and click under where it says Επιλογή γλώσσας. Choose the language you want and click again. The entire web page will change. Notice, the translation is very close but not 100%.

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2019

Οικολογική καταστροφή λόγω μοβ αχινών

Κυριακή, 27 Οκτωβρίου, 2019
Πρόσφατη καταμέτρηση αποκάλυψε την ύπαρξη 350 εκατομμυρίων μοβ αχινών σε έναν μόνο ύφαλο, ανοικτά του Ορεγκον.
ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

gkat_11_2610_page_1_image_0002Δεκάδες εκατομμύρια μοβ αχινοί έχουν, με την ακόρεστη όρεξή τους, καταστρέψει τα δάση φαιοφυκών στην Καλιφόρνια και πλέον εξαπλώνονται προς το Ορεγκον, διαταράσσοντας τα ευαίσθητα παράκτια οικοσυστήματα και απειλώντας με θάνατο από ασιτία άλλα θαλάσσια είδη.
Πρόσφατη καταμέτρηση αποκάλυψε την ύπαρξη 350 εκατομμυρίων μοβ αχινών σε ένα μόνο ύφαλο, ανοικτά του Ορεγκον, καταγράφοντας αύξηση 10.000% σε σύγκριση με το 2014. Την ίδια στιγμή, στη βόρεια Καλιφόρνια έχουν αφανιστεί τα δάση των γιγαντιαίων φαιοφυκών, καθώς τα καταβρόχθισαν οι μοβ αχινοί, και πιθανώς να μην αναγεννηθούν ποτέ. Hδη, στις παράκτιες περιοχές του Ορεγκον συναντώνται τεράστιες απογυμνωμένες περιοχές του βυθού, όπου δεν υπάρχει τίποτε άλλο εκτός από αυτές τις ακανθωτές μπάλες. Παλαιότερα, τα δάση κέλπιας ήταν τόσο πυκνά, ώστε ούτε βάρκες δεν μπορούσαν να πλεύσουν.
Η ολοκληρωτική καταστροφή που προκαλούν οι μοβ αχινοί οδηγεί σε αφανισμό είδη όπως τα κόκκινα «αφτιά της θάλασσας» (αλιώτιδες) και οι κόκκινοι αχινοί και διαταράσσει τόσο τα οικοσυστήματα, ώστε επιστήμονες στην Καλιφόρνια συνεργάζονται με ιδιωτικές εταιρείες προκειμένου να συλλέγουν μοβ αχινούς και να τους τοποθετούν σε ελεγχόμενο περιβάλλον, ώστε στη συνέχεια να τους πωλήσουν σε ιχθυαγορές.  Οι επιστήμονες, επί του παρόντος, δεν είναι βέβαιοι κατά πόσον η πληθυσμιακή έκρηξη των μοβ αχινών οφείλεται στην κλιματική κρίση, αλλά υποψιάζονται ότι μια αλυσίδα γεγονότων που συνέβησαν, κατέληξε στη δραματική αύξηση του πληθυσμού τους. Τα φαιοφύκη, που ούτως ή άλλως  απειλούνταν από την αύξηση της θερμοκρασίας των θαλάσσιων υδάτων, πλέον φαίνεται ότι δεν είναι τόσο ανθεκτικά, όπως επισημαίνει η Νόρα Εντι, επικεφαλής του προγράμματος ωκεανών στην Yπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας της Καλιφόρνιας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου