Από τον πρώτο γύρο κρίθηκαν οι προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή με την επικράτηση του κεντροαριστερού περονιστή Αλμπέρτο Φερνάντες έναντι του απερχόμενου κεντροδεξιού προέδρου Μαουρίτσιο Μάκρι.
«Θα χτίσουμε μια ισότιμη και αλληλέγγυα Αργεντινή. Μια Αργεντινή που όλοι ονειρευόμαστε. Αυτή είναι η δέσμευσή μου. Ελπίζουμε οι αντίπαλοί μας σε αυτά τα 4 χρόνια να συνειδητοποιήσουν τι μας έχουν αφήσει και να βοηθήσουν να ξαναχτίσουμε την χώρα από τις στάχτες που άφησαν.»
Σε δηλώσεις του ο νικητής των εκλογών τόνισε ότι θα συνεργαστεί «με όποιον τρόπο μπορεί» με τον Μάκρι για την αντιμετώπιση των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων. Ο πρώην πρόεδρος Μάκρι από την πλευρά του αναγνώρισε την ήττα του τονίζοντας την ανάγκη για μια ομαλή πολιτική μετάβαση.
Η Αργεντινή που αποτελεί μια από τις πρώτες χώρες παγκοσμίως σε εξαγωγές σιτηρών αλλά και πρωτοπόρος χώρα σε τομείς όπως το σχιστολιθικό αέριο και πετρέλαιο, αναμένεται να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους της, που υπερβαίνει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια. Η κρίση πυροδοτήθηκε το 2018,αναγκάζοντας τον απερχόμενο πρόεδρο να ζητήσει δανεισμό από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η χώρα δανείστηκε εν τέλει 57 δισεκ. δολάρια από το ΔΝΤ.
Πηγή: onetv.gr